Experiente, Uncategorized

2020, anul care a plecat. O retrospectivă Copper Attitude

Reading Time: 7 minutes

2020 m-a inspirat pentru prima oară să fac o retrospectivă a unui an abia încheiat. Nu aveam cum să nu îl analizez puțin…

Întotdeauna m-a fascinat ideea de a începe o agendă nouă, un proiect nou, ba chiar un an nou. Mi se trage de la școală, când începeam caiete noi și îmi luam pixuri, carioci și highlightere noi. Încă am acest obicei și îmi place.

Cred că toți am așteptat ca 2020 să se termine și să începem un an nou, în care să existe speranța că putem face ce ne plăcea înainte de pandemie. Mie îmi lipsesc foarte mult călătoriile, deși am reușit în vară să ajung în țară și în Grecia. Cu siguranță aș fi călătorit mai mult.

Cum a fost 2020?

A fost un an ca un roller coaster, care a început absolut minunat. Am avut prieteni și familia din țară la noi în vizită, i-am plimbat mult prin Dubai și am fost la concertul lui Bruno Mars la Abu-Dhabi în noaptea dintre ani.  Ciocneam șampania, visănd la un an plin de călătorii, planuri și proiecte luând for granted tot ce aveam, inclusiv sănătatea.

Nu mă voi lamenta despre ce a urmat, știi și tu prea bine ce am experimentat cu toții.

Voi încerca să găsesc acele lucruri care au mers anul acesta și nu au fost chiar puține.

SuperBlog 2020

În plină pandemie am participat la două ediții SuperBlog, cea de primăvară și cea de toamnă. SuperBlog este cea mai importantă și cea mai longevivă competiție de blogging românească ce a ajuns la ediția 21. Aceasta este descrierea oficială.

Semințe în grădina mea

Pentru mine, SuperBlog  este un stil de viață, este un magnet, ca o grădină în care plantezi semințe, precum un grădinar iscusit. Și câte semințe am plantat….

2020

Infografic Ce a însemnat SuperBlog2020 – editat în Freepik

 

Înainte de competiția din toamnă declaram…

“Primul lucru care îmi vine în minte este că bloggingul mi-a schimbat foarte mult perspectiva. Pregătirea mea inițială în cercetare științifică mi-a fost de mare ajutor în a face documentare pentru că mie îmi place să scriu articole educative, care aduc informație. Încă nu mă atrage genul fiction. Cât despre competitivitate, sunt în proces de vindecare după ce școala și societatea românească mi le-au injectat până în gene. Încerc să privesc competitivitatea doar cu mine însămi, încerc să nu mă compar, mai ales că în blogging vrei să ai stilul tău, să se simtă parfumul personal. Vreau doar să păstrez scânteia, aceea de a continua dar fără a mă judeca prea aspru, să fiu empatică cu mine. Iar provocările din blogging sunt despre găsirea curajului, a încântării și încrederii, dar mai ales despre perseverența cultivării creativității. Și despre curiozitate. Așa am ajuns să mă bucur de creativitatea mea și simt o bucurie imensă când aceasta provoacă o revoluție în interiorul meu.”

O toamnă blogosferică altfel

Ediția de toamnă, deși cea mai grea, a fost extrem de revelatoare pentru mine, pentru că am participat fără tensiune. Am scris lejer și am trăit emoții alături de câțiva bloggeri din comunitate. Deși am vrut să scriu doar la unele probe, m-am trezit la final că scrisesem la toate, unele chiar foarte challenging sau controversate.

Dar, cu cât scrii mai mult și variat, ți se deschid perspectivele într-un mod foarte frumos, îți dai seama cât poți învăța.

Dintre probele la care am câștigat, două experiențe au fost speciale. Remarcabilă și provocatoare a fost proba despre hale metalice, de la Frisomat, unde feedback-ul juriului este peste valoarea premiului câștigat. Cred că orice  creator de conținut își dorește o astfel de apreciere și sunt foarte mândră că am primit-o.

″Bookya – 1.026 de cuvinte pentru un articol cochet, aerisit, cu o combinație de creativitate și sexy PR-style looks pe care și l-ar dori orice companie. Ne introduce foarte frumos în universul propriei afaceri, explică necesitatea noului spațiu, iar apoi reușește să puncteze deosebit de elegant aspecte relevante din experiența și interacțiunea cu Frisomat, cu detalieri punctuale. Textul curge deseori perfect, iar unul din avantajele nescrise ale acestui articol este că reușește în acest volum nu foarte masiv de text să boxeze la o categorie de supercampioni; ne-ar trebui o săptămână să reușim ceva oarecum comparabil ca eleganță și eficiență, numai ca să ne trezim că am depășit 2.000 de cuvinte pe parcurs și încă mai avem de scris.″

2020

Sursa foto- Nick Morrison for Unsplash

Decalogul mesajelor cu care am ieșit din SB 2020

 1. Articolele pot fi lungi sau scurte, important este să captezi atenția, să fii autentic și să să provoci emoție
 2. Brief-urile pot fi adesea imperfecte, fă Rai din ce ai!
 3. Nu abandona stilul tău și construiește conținutul prin filtrele lui
 4. Lasă-ți libertatea să greșești și nu te judeca pentru asta, mergi înainte. Doar cine nu muncește, nu greșește!
 5. Fii creativ, sub orice formă ai inspirație, fie text, fie vizual. Fă ceva nou, de fiecare dată, care să te provoace și să te ridice încă o treaptă!
 6. Scrie așa cum simți nu așa cum trebuie, articolul va rămâne în casa ta virtuală, sponsorul și juriul ies din scenă la un moment dat
 7. Împinge creativitatea la maxim. Au fost două probe la care nu am putut testa produsele pentru că nu îmi puteau fi trimise. Putea să îmi impună sponsorul să nu particip la probă? Exclus. Astfel am găsit soluții și oameni dragi mi-au fost alături. La proba cu ceaiuri de la Fares m-a ajutat Diana, ocupanta locului doi în concurs și Berbec veritabil, ca și mine, cu detalii legate de gust și aspect. A doua probă ce presupunea testare și rețeta filmată, m-a ajutat cumnata mea, Anca, ea fiind cea care a pregătit cheesecake-ul și a filmat. Povestea înșirată pe fundal este depănată de mine. Cum spunea cineva odată, nu există probleme, doar soluții!
 8. Nu te crede buricul concursului! Faptul că ție sau apropiaților vă place articolul, nu înseamnă că vei și câștiga. Treaba cu am rezonat sau nu cu sponsorul este un balon de săpun
 9.  Argumentele tale din contestații nu sunt adevărul absolut. Satisfacția cu care scrii contestația s-ar putea întâlni cu subiectivismul, aroganța sau dezinteresul juriului. Și aici se oprește comunicarea.
 10. Scrie, scrie și iar scrie pentru că la sfârșitul competiției vei fi mult mai bun, indiferent la a câta ediție ești.

O gală online inedită

Pandemia a fos o lecție din multe puncte de vedere, nu vreau să devin filozofică acum. Însă a creat o conexiune online incredibilă. A fost ceva familiar, deși cel puțin eu nu am participat la nicio gală offline. Intervențiile noastre, ale finaliștilor rulau pe Discord iar evenimentul era transmis live pe FB. Discuțiile savuroase aveau loc însă pe Zoom. O triadă online de aproape 5 ore, extraordinară și foarte reușită.

Aproape am fost luată prin surprindere la momentul intervenției, când povesteam pe Zoom cum cumpăr eu carne de porc în Dubai. Vă las mai jos, intervenția mea din cadrul Galei (trebuie să rulați filmul de la momentul 2h 45min 53sec).

Copper Attitude și oglinda online

În 2020 m-am uitat și într-o altfel de oglindă decât cea în care te rujezi. Oglinda online este cea în care te vezi dincolo de cum arăți și unde te privești cu ochii minții și cu emoție. Este locul unde îți arăți vulnerabilitatea mai mult decât în cel mai sensibil articol.

2020 mi-a pus această oglindă în față de trei ori.

Sursa foto – Ewan Robertson for Unsplash

Am fost luată la întrebări la propriu de Diana astă-vară, într-un interviu care în care m-a asemuit cu o Șeherezadă modernă și unde am vorbit și despre femeia în lumea arabă.

În toamnmă, Claudia și Albert, părinții SuperBlog, mă invitau la un podcast, Vocea SuperBlog, într-o incursiune orientală cu parfum de oud. Îl poți asculta aici.

În noiembrie, Gabriela mă punea în fața celor trei momente din viața mea la care m-aș opri să spun cine sunt. Un exercițiu puternic de vulnerabilitate, dar extrem de revelator din punct de vedere repere.

Călătorii în vremea pandemiei

Anul care a trecut a fost unul special, dur și nedrept din multe puncte de vedere. Călătoriile au fost capitolul cel mai afectat din viața noastră și parcă niciodată nu ne-am simțit lipsiți de libertate ca acum.

Deși am crezut că voi face vara fierbinte în Dubai, totuși, după multe încurcături și complicații specifice haosului provocat de pandemie, am ajuns cu bine, întâi la București. Extrem de trist, aeroportul din Dubai, părea părăsit, ca după război. Un loc ca acesta forfotea de lume, în mod normal, dar cine mai putea vorbi de normalitate? Magazinele duty-free, care te îmbiau cândva  cu strălucire de catwalk, erau posace și cenușii. Luminile erau stinse, asemeni unei furtuni care ne acaparase fără voia noastră.

Regulile legate de pandemie au fost extrem de stricte în Dubai, cu un lockdown drastic dar eficient, astfel că din mai au fost deschise mall-uri și restaurante. Așa că viața a intrat pe un făgaș numit noua normalitate. Cu distanțare socială și mască peste tot dar cu activități posibile.

Zborul cu avionul  spre București, la începutul lui iulie a fost o poveste pe care nu puteam să ratez să o relatez și pe care o poți citi aici.

Vacanța în Grecia a fost varianta cea mai bună și mai sigură într-un an ca acesta. Viața pe insulă era aproape ca înainte, grecii erau la fel de relaxați și primitori. Nici nu ziceai că este pandemie, doar numărul turiștilor îți spunea că ceva este în neregulă. Chiar te simțeai în vacanță.

Concluzia lui 2020

Lunile au trecut de atunci cu ceva încercări, dar uitându-mă în spate, deși cuvântul lui 2020 trebuia să fie claritate, a fost mai mult schimbare sau adaptare. Dar a adus și claritate la momentul potrivit.

Ceea ce ne demonstrează poate mai evident decât în alte situații faptul că putem trece prin situații care par imposibile inițial. Care par fără rezolvare sau care nu depind de noi. Și de multe ori, nu putem schimba ce se întâmplă, însă avem libertatea de a alege reacția noastră la acea situație. Iar pentru 2020, acțiunea noastră concertată de exersare a responsabilității și empatiei a fost esențială.

Dacă ne-ar fi spus cineva că anul 2020 trebuie să fie un an transformator, puțini am fi fost aceia dintre noi care am fi lucrat atât de intens la acest lucru. Și totuși, am gestionat fiecare, în felul său această schimbare.

Privind 2020 din perspectiva învățării, a creativității, a recalibrării și recunoștinței a fost un an plin, revelator și satisfăcător. Dar cred ca pentru toți a fost un an în care am realizat că sănătatea este cea mai importantă. Oricâte dorințe, obiective și ambiții am avea.

Totuși, a fost un an care am așteptat să se termine.

Oare ce ne va rezerva anul 2021?

Rămâi aproape, îți pregătesc și un articol despre cum mi-am ales eu cuvintele anului 2021. Sper să te inspire!

 

Foto copertă – colaj foto editat in Freepik

4 Comentarii

 1. Diana

  14 ianuarie 2021 at 8:08 pm

  Greu an, dar totuși am ajuns în cel nou cu lecții minunate învățate <3

  1. CopperAttitude

   19 ianuarie 2021 at 2:49 pm

   Sper ca anul care vine să ne ofere experiente frumoase!

 2. 2021, anul care a venit. Cum să îți alegi cuvântul anului - Copper Attitude

  8 februarie 2021 at 6:58 am

  […] cu încercări importante pentru mine, totuși a avut și reușitele lui. Am vorbit despre ele aici. Începuturile pot fi nesigure, ne scot din zona de confort dar ne aduc și speranță, ne fac […]

Raspunde