Locuri

5 locuri care iti taie respiratia in Praga

Reading Time: 11 minutes

Timp de citire estimativ: 10 min.

Praga, Orasul celor o suta de turle sau Orasul de Aur…

Daca ti-a placut Infograficul despre Praga, am revenit, cum ti-am promis, cu principalele puncte de atractie din inima Europei.

Praga, un oras fermecator

Praga este unul din cele mai frumoase orase din Europa. Daca nu ai ajuns pana acum, pune-l cat mai sus in lista pentru ca are ce sa iti ofere.

Praga

Chiar daca ai mai fost, merita sa revii.  Tot timpul ramane ceva de vazut sau ti-e dor sa savurezi mancaruri extreme de gustoase. Sau poti face un tur al numeroaselor berarii din oras.

Este ca o intoarcere in timp privita in conditii moderne, este un oras curat, renovat si foarte civilizat.

Numita si Orasul celor o suta de turle sau Orasul de Aur, Praga te va uimi prin stilurile sale arhitectonice. Orasul este un adevarat manual 3D.

Nu degeaba este considerat unul dintre cele 5 orase pe care sa le vizitezi in Europa.

Poti admira catedrale gotice, capele in stil Romanesque, palate si gradini baroce, cladiri Art Noveau sau in stil cubist. Toate  coloreaza si armonizeaza orasul.

 

Cele mai importante 5 locuri de vazut in Praga

Daca esti la prima vizita in Praga, iata o lista de 5 locuri incantatoare pe care sa le vezi neaparat:

#1. Podul Carol (Karlův most)

Praga are peste 30 poduri circulate de masini sau doar pietonale.

Podul Carol este cel mai vechi si mai cunoscut pod al Pragai, ba chiar cel mai vizitat loc de aici.

Podul Carol, Praga, Karluv Most

Istoria podului

Construit in secolul XIII, este martorul unei istorii inflacarate si a aparitiei Pragai moderne.

Legenda spune ca au fost adaugate galbenusuri de ou la mortarul folosit pentru a-i da tarie.

Un alt fun fact despre pod ese ca fundatia a fost turnata de Carol al IV-lea pe 9 iulie 1357 la 5.31 a.m. Data nu a fost aleasa intamplator. Scrierea acestor cifre ce alcatuiesc data, formeaza o scala crescatoare si descrescatoare cu 9 in varf:

1 3 5 7 (anul) 9 (ziua) 7 (luna) 5 3 1 (ora).

Podul are cca 50 m lungime si traverseaza raul Vltava.

Vltava, Praga, Karluv Most

Pe traseul sau sunt 30 de statui baroce ce reprezinta sfinti sau personalitati venerate la acea vreme, cea mai importanta fiind cea a lui Jan Nepomuk. Acesta a fost vicar al Pragai in sec. XIV, canonizat si sanctificat abia dupa 1700. A fost schingiuit si aruncat de pe pod pentru ca nu a vrut sa divulge regelui Wenzel pacatele spovedite de sotia acestuia. El este considerat acum printre altele, protectorul Boemiei, al podurilor si al celor ce tin o taina.

Podul Carol, Karluv Most, Praga

 

Podul Carol, Karluv Most, Praga

Plin de turisti primavara si vara, este locul cel mai aglomerat, asa ca daca iti doresti fotografii cu putini oameni, va trebui sa vii foarte devreme. Daca este soare si nu ploua, podul este plin de artisti care fac schite, vand lucrari in creion sau acuarela, diverse bijuterii sau canta. Nu mi-as inchipui podul fara animatia artistica si fara spectatori uimiti si fascinati. Locul asta are un vibe aparte.

Podul Carol, Karluv Most, Praga

Podul Carol, Karluv Most, Praga

Turnurile podului

Podul Carol este protejat de 3 turnuri, doua dintre ele spre Malá Strana iar al treilea supravegheaza intrarea din Old Town.

Podul Carol, Karluv Most

 

Podul Carol, Karluv Most, Praga

Acesta din urma, Staroměstská mostecká věž ofera o panorama senzationala celor care vor sa urce treptele de piatra pe spirala ingusta. Poti admira cum freamata podul la conexiunea turistilor cu artistii sau cum se vede zona castelului. Pretul unui bilet este 100 Kr.

Praga

#2. Ceasul Astronomic (Pražský orloj)

Dupa ce ai admirat panorama Pragai din turn, paraseste podul si indreapta-te spre Old Town, cea mai frumoasa zona din acest oras minunat, sa vezi celebrul ceas astronomic.

Praga

Drumul pana acolo este desprins din povesti. Case vechi si renovate, ce pastreaza farmecul timpului, terase, restaurante si magazine te ademenesc peste tot. Strazi inguste pavate cu piatra cubica iti povestesc despre vremuri demult apuse.

Praga

Recunosc ca am fost invidioasa pe praghezi, la fel ca acum aproape 20 de ani cand am venit prima oara, cum stiu sa isi pastreze istoria si sa o puna in valoare.

Daca vrei sa vezi spectacolul oferit de orologiu la ora fixa, asigura-te ca ajungi acolo din timp.

Ceasul Astronomic, Praga

Construit in 1410, aceasta opera de arta este al treilea cel mai vechi ceas astronomic si cel mai vechi functional din lume.

A fost asamblat cu 200 de ani inainte sa se demonstreze ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui. De aceea, daca te uiti cu atentie  pe cadranul cu albastru, vei vedea  ca soarele este cel care se deplaseaza pentru a arata ora.

Fascinantul orologiu din Praga

Vei vedea niste numere pe inelul extern al acestui cadran. Cand soarele este in dreptul unui nomar, sa spunem 23, ca in cazul imaginii, semnifica faptul ca mai sunt 23 ore pana la urmatorul asfintit. Pe vremea respectiva, zorii si asfintitul erau puncte de reper.

Ceasul are o simbolistica pe cat de interesanta pe atat de bogata: fazele lunii, inelul zodiacal, anotimpurile, cei 12 apostoli si principalele sarbatori crestine.

Statuile sunt reprezentative si evoca tendintele pozitive si negative ale societatii din acea perioada.

Nu ca cele negative nu s-ar regasi si astazi….

Asadar, statuile ce flancheaza ceasul simbolizeaza vanitatea, lacomia, moartea si desfraul iar cele din partea de jos, un filozof, un astronom, un istoric si arhanghelul Mihail.

Calendarul, din partea de jos a turnului a fost montat 80 de ani mai tarziu si are 365 de segmente, inchizand un an intreg.

In cei 600 de ani de existenta, ceasul nu a functionat doar 3 ani, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial pana in 1948. Anul trecut, in 2018, ceasul a fost supus unei restaurari de proportii, are o fatada foarte frumoasa, protejata de porumbei printr-o plasa. Cu aceasta ocazie a fost schimbat si mecanismul electric montat in 1948 cu unul autentic din 1800.

Turnul ceasului astronomic poate fi vizitat si ofera o vedere superba a pietii de la nivelul unei sali panoramice, la 41 m inaltime. Pretul unui bilet este 250Kr.

Piata Veche, Praga

Foarte aproape de Orologiu este Casa la Minut, o cladire decorata dupa tehnica scgrafitto cu scene din mitologia greaca si Biblie, unde a locuit Kafka impreuna cu familia, la al doilea etaj.

 

#3. Piata Orasului vechi (Staroměstské náměstí)

Piata veche, fondata in secolul XII inseamna mai mult decat Turnul ceasului.

Intre Primaria veche si biserica Tyn este o adevarata expozitie de arhitectura: biserica baroca Sf. Nicolae, Palatul Rococo Kinsky si Casa Gotica cu clopot de piatra.

In mijloc troneaza masiv statuia lui Jan Hus, reformator praghez. Simbolistica pietei este mai mult decat semnificatia arhitecturala minunata.

Piata Veche, Praga

Priveste nu numai in sus, dar si in jos, pavajul pietei dezvaluie doua puncte de atractie deosebite. Primul este marcajul Meridianului care trece prin Praga, care, desi este destul de mare, il poti rata, daca este foarte aglomerata zona. Al doilea este Memorialul incrustat in pavaj pentru comemorarea celor 27 lorzi, cavaleri si oraseni cehi. Acestia au fost executati in 1621 pentru ca s-au impotrivit monarhiei habsburgice.

Casele din Piata Veche

Este atata viata si animatie in piata asta istorica incat, daca este vremea frumoasa poti sta jumatate de zi admirand fiecare cladire. Daca vii devreme, poti lua micul dejun frugal cu o cafea pe una din bancile din jurul statuii, De aici, poti urmari atata lume care se perinda, sa vezi expesiile atator turisti care se bucura de ce vad si sunt uimiti.

Dar dincolo de frumusetea lor, casele pastreaza nume deoarece au suflet si poveste. Iata cateva exemple: La Ingerul Auriu, La Casa cu Bou, La Gasca Bleu, La Vulpea rosie, La Camila Aurie, La Unicorn, La Masa de Piatra. Lista poate continua atat aici in piata cat si in restul Pragai.

Piata Veche, Praga

Dar cea mai frumoasa casa de aici, cea care m-a fascinat atat de mult incat reveneam cu orice motiv in piata doar sa o vad, este Casa Storch. Aceasta a apartinut unui editor si vanzator de carti, Alexander Storch si a fost refacuta in stil neo-renascentist si neo-gotic pentru acesta. Casa are una din fatadele cel frumos ornamentate in stil Art-Nouveau, avandu-l in prim plan pe St. Wenceslas, protectorul Boiemiei si 3 magi.

Casa Storch, Praga

Biserica Tyn

Church of Our Lady before Týn este probabil cea mai cunoscuta biserica din Praga, poate fi vazuta de oriunde ai fi in oras. A fost construita in 1385 si are o statuie impunatoare reprezentand-o pe Fecioara Maria intre cele doua turnuri asimetrice ce reprezinta partea masculina respectiv feminina a vietii.

Biserica Tyn, Praga

Se pare ca aceasta biserica a reprezentat model pentru castelul Frumoasei Adormite de la Disney. Ce dragut!

Biserica Tym, Piata veche, Praga

Piata te ademeneste sa te odihnesti la una din terasele cu restaurant, care iti vor prelungi timpul petrecut aici.

Poti parasi piata pe langa casa Storch, pe o alee pietonala plina de restaurante si magazine pana ajungi la Turnul Pulberii (Prašná brána). Acesta a fost initial loc de depozitare a prafului de pusca, ulterior locul de pornire a ceremoniilor de incoronare.

Turnul Pulberariei Praga

Imediat langa turn este Municipal House, loc unde se tin concerte, o opera de arta in sine. De aici incep sa ti se dezvaluie zonele moderne ale Pragai.

 

#4. Domeniul Castelului din Praga

Cel mai atractiv mod sa ajungi la castel este parasind Podul Carol prin capatul catre Micul Cartier (Malá Strana) si luand la pas stradutele spre Biserica Sf Nicolae.

Mala Strana, Praga

Biserica este celebra pentru cupola sa verde si pentru faptul ca aici au concertat Johann Sebastian Bach and Wolfgang Amadeus Mozart.

Urcarea spre castel se face pe treptele care umeaza linia acestuia.

Domeniul castelului este urias, se intinde pe 70 hectare si face parte din Patrimoniul UNESCO. Cu o istorie de 1000 ani, conform Guiness Book este cel mai vechi complex cuprinzand castelul, Catedrala Vitus (Vyt), basilica Sf. George, fortificatii, gradini.

Castelul Pragai, Praga

Castelul a fost locul de scaun pentru regii Boiemiei, imparatii Imperiului Roman, presedintele Cehoslovaciei si in prezent al Cehiei.

Obiectivele de aici se pot vizita pe baza unui bilet care costa in medie 250Kc, in functie de traseul de vizitare ales. Poti vedea o panorama a Pragai absolut minunata din interiorul complexului.

Praga

Prima curte este zona unde are loc ceremonia schimbarii garzii, in fiecare zi la ora 12.00

#4.1. Catedrala Vitus (Vyt)

Catedrala gotica Viust, este cea mai impresionanta si mai mare catedrala din Praga unde au fost incoronati toti regii si reginele locului.

Este atat de frumoasa si impunatoare incat iti taie respiratia, mai ales ca accesul catre aceasta se face printr-un pasaj scurt. Dupa ce il traversezi, trebuie sa iti arunci ochii in sus ca sa o poti cuprinde cu privirea. Usa din bronz este grandioasa si ilustreaza scene din istoria catedralei si din legendele sfintilor patroni.

Catedrala Vyt, Praga

Si interiorul este magnific, cea mai importanta sectiune fiind Capela St Wenceslas, patronul Boiemiei, cu o arhitectura si decoratii ce te captiveaza. Personal, nu am vazut pana acum nici o capela in Catedralele din Europa atat de elaborata si aristocrata.

Catedrala Vyt, Praga

Iar vitraliile catedralei sunt uriase, au culori vii si sunt incantatoare, asa ca rezerva-ti timp pentru a le admira in liniste.

Catedrala Vyt, Praga

#4.2. Basilica Sf. George

Cum iesi inapoi in curtea castelului, vei vedea basilica Sf. George, fondata in anul 920. Aceasta are o arhitectura in stil Romanesque, usor de reperat atat dupa stil cat si pentru care mult rosu in decorul fatadei.

Bazilica Sf. George, Praga

#4.3. Strada de Aur (Zlatá ulička)

Trecand de basilica, drumul te duce spre cea mai pitoreasca zona a castelului, desprinsa parca din povesti, Strada de Aur. Aici te vei simti ca intr-o lume in miniatura. Totul este la dimensiuni mici: strada pietruita, ingusta si casele foarte colorate si atat de mici incat chiar si eu, cat sunt de mica de inaltime a trebuit sa ma aplec sa intru.

Strada de Aur, Praga

Construite in sec. XVI, casele erau locuite de servitori ai palatului, in general mestesugari. Casutele sunt amenajate in asa fel sa te transpuna in vremurile acelea. Poti sa iti imaginezi povestea celor care au trait aici cu secole in urma.

Numele strazii este dat de aurar, poate cel mai important mestesugar al vremii, mai ales ca Praga este cunoscuta ca Orasul de Aur.

Pe langa aurar, casa arcasului si cea a ghicitoarei sunt spun povestile vremii, iar in multe din casele vechi de aici poti gasi ceramic asi produse lucrate manual ce iti fac cu ochiul.

La nr. 22, intr-o casa bleu cu tamplarie verde, a locuit timp de un an, in 1916, Franz Kafka. De altfel, exista si un muzeu dedicat lui in apropierea castelului si sunt multe statui ale sale si in zonele mai moderne ale Pragai.

strada de aur, Casa Franz Kafka, Praga

 

#5. Gradinile Petřín

Cel mai rapid mod de a evada din aglomeratia orasului dar sa nu fii prea departe de el este sa faci o vizita domeniul Petřín. Acesta este un parc foarte generos si care iti ofera liniste, in centrul Pragai.

Accesul se face usor cu funicularul si, daca ti-ai luat un abonament pentru transportul public, sa stii ca este valabil si pentru acesta.

In drumul spre funicular, vei vedea un grup de statui, Memorialul Victimelor Comunismului. Sculpturile sunt foarte expresive, ilustrand oameni desfigurati si torturati, victime ale comunismului. Venind dintr-o tara care a fost afectata de communism, simbolistica te marcheaza.

Memorialul Comunismului, Petrin, Praga

Platoul Petřín este foarte generos, oferind multe locuri unde poti sa iti petreci timpul.

Punctul central este Turnul Petřín, o copie a Turnului Eiffel, care, desi este in miniatura (raportul este 1:5), se afla la aceeasi altitudine cu modelul sau parizian.

Turnul Observatorului, Petrin, Praga

Avand 63 m inaltime si 300 de trepte pana in varf (dar are si lift), turnul ofera nu numai o cea mai cuprinzatoare priveliste a Pragai, dar, daca este senin, poti vedea pana departe, in Boemia.

Petrin, Praga

Parcul are un domeniu plin de trandafiri, un Observator Astronomic si un labirint cu oglinzi.

Aceasta a fost povestea celor mai atractive locuri pe care le gasesti la Praga, si pe care nu trebuie sa le ratezi.

Iti las si un film scurt, sa iti faci idee despre cum arata Praga.

Mai pregatesc o lista de locuri absolut minunate de vazut in Praga, in caz ca mai este loc si timp, asa ca ne intalnim curand.

Pana atunci, daca ai in plan o plecare curand, poti verifica si articolul despre bagaj, poate iti este folositor.

Daca ti-a placut articolul, distribuie-l mai departe poate vor si prietenii tai sa viziteze Praga.

Iti multumesc!

 

 

Raspunde