Experiente, Lifestyle

5 obiective turistice din Băile Olănești și un spa memorabil

Reading Time: 7 minutes

Dacă este vreo vacanță din copilăria mea pe care să o am vie în minte, în afară de  mare, aceea este concediul la Băile Olănești. Îmi amintesc cu nostalgie de câteva obiective turistice din Băile Olănești și de izvoarele minerale, un dar binecuvântat al naturii.

S-ar putea să o percepi doar ca pe o stațiune pentru bunici care merg la băi, dar eu am amintiri frumoase legate de plimbări lungi și mâncare gustoasă. Ca să nu mai zic de faptul că ne-am distrat grozav cu familia și prieteni. 

Acum ai o ofertă mai bogată de pensiuni și modalități mai atractive de agrement iar stațiunea beneficiază și de un portal de prezentare unde vei găsi informații valoroase.

Este întotdeauna o plăcere să descoperim locuri minunate din țara noastră și există o mulțime de motive minunate să călătorim mai des.

De aceea, astăzi vă iau cu mine într-o călătorie virtuală la Băile Olănești să descoperim cum ne-am putea petrece timpul aici.

 

Unde sunt Băile Olănești?

Băile Olănești sunt situate în județul Vâlcea, într-o vale scăldată de soare la 20 km distanță de Râmnicu Vâlcea. De aici, părăsești Valea Oltului pe drumul dinspre N-V care te duce direct în stațiune, trecând prin căteva sate vâlcene.

Stațiunea este cunoscută atât pentru proprietățile sale balneo-climaterice deosebite dar și prin câteva obiective turistice.

Ai posibilitatăți variate de cazare Olănești pe care le găsești în stațiune și care îți oferă facilități pentru tine și familia ta.

Așezarea este înconjurată de înălțimi ale Carpaților Meridionali scăldate într-un verde intens vara și în pasteluri în toamnele însorite.

Depresiunea intercolinară, situată la 450 m altitudine este singura din țară care reunește echilibrat doi factori naturali de cură: factorul topoclimatic local și factorul hidromineral constituit din apele minerale.

Acest avantaj geografic face ca Băile Olănești să fie disponibile tot anul, având veri răcoroase și ierni blânde. Un motiv cât se poate de bun să vii aici în orice anotimp.

obiective turistice din Băile Olănești

Obiective turistice din Băile Olănești (Sursa foto – www.baile-olanesti.info, editare Canva)

Istoria locului

Localitatea Băile Olănești a fost atestată încă din 1527, pentru ca două secole mai târziu să fie descoperite și izvoarele termale, denumite ape tămăduitoare.

Numele stațiunii este disputat între două curente. Fie că provin de la cavalerii armatei austriece, denumiți olani, sau de la moșia clucerului Toma Olănescu, unde au fost descoperite izvoarele, noi ne bucurăm să avem astfel de locuri binecuvântate.

În decursul istoriei apar nume cu relevanță istorică ce sunt legate de Băile Olănești. Legenda spune că Horea a învățat să scrie într-o bisericuță de lemn iar Tudor Vladimirescu se retrăgea cu boierii săi aici. Acesta a răspândit vestea efectului miraculos al acestor ape în Țara Românească.

În cursul timpului, o serie de personalități, cum ar fi Petrache Poenaru, dr. Carol Davila împreună cu un colaborator au evaluat izvoarele. Astfel, de la jumătatea anului 1869, în urma unor analize amănunțite, apele sunt considerate de natură extraordinară. 

Istoria stațiunii evocă două catastrofe naturale, în 1895 și 1969, când au avut loc ruperi de nori iar torentele au acoperit izvoarele. După primul război mondial acestea sunt redescoperite și se găsesc izvoare noi. Reamenajarea după a doua vicisitudine, în 1970, duce la amenajări suplimentare și stațiunea devine preferata protipendadei comuniste. 

 

5 obiective turistice din Băile Olănești

Dacă ai evitat Băile Olănești crezând că te plictisești, să știi că zona este foarte frumoasă și poți face drumeții în locuri deosebite.

Vino cu mine să îți arăt ce poți face în împrejurimi și îți promit că îți voi spune și câteva lucruri interesante despre izvoarele termale.

Ți-am pregătit cinci obiective turistice din Băile Olănești cu trasee memorabile.

obiective turistice din Băile Olanesti

Obiective turistice din Băile Olănești (Sursa foto – www.baile-olanesti.info, editare Canva)

Castelul turn

Deși nu este un castel în adevăratul sens al cuvântului, este o bijuterie arhitecturală, de poveste.

Istoria acestui castel în miniatură este legată de dr. Hoenig, un apropiat al Casei Regale a României, pe vremea când lucra în cadrul societății Olănești S.A. În 1940, acesta a fost salvat de regele Mihai din prigoana vânătorii de evrei de către ocupația germană și naturalizat la Olănești.

În schimb, dr. Hoenig i-a ridicat regelui Mihai acest castel mic dar cochet, dotat cu două camere de oaspeți și un rezervor de apă. Din păcate, regele Mihai nu a beneficiat de el, pentru că a fost finalizat foarte tărziu. 

În prezent este deschis un restaurant în acest amplasament. Merită vizitat și admirat, vei vedea că este și instagramabil.

 

Palatul Olănești

Cunoscut mai ales ca vila lui Ceaușescu, palatul a fost finalizat la sfârșitul lui 1989. Era programată petrecerea de Revelion a apropiaților acestuia dar istoria a avut alte planuri. 

Vila s-a vizitat până în 2006 și a fost o atracție deosebită pentru dotările ireale pentru acea perioadă. În acest moment este închisă, devenind vilă de protocol. 

obiective turistice din Băile Olănești

Obiective turistice din Băile Olănești – Biserica lui Horea (Sursa foto – www.baile-olanesti.info, editare Canva)

 

Biserica lui Horea

Biserica din lemn Sf. Pantelimon din Băile Olănești, cunoscută și sub numele de “Bisericuța de lemn din Albac”, este cunoscută în special prin asociere cu numele lui Horea, conducătorul răscoalei țărănești din 1784 din Transilvania.

Este o construcție de lemn, tipic transilvăneană, ridicată în 1745 în Albac, județul Alba și legenda spune că aici ar fi învățat să scrie și să citească Horea. Ulterior, autoritățile austro-ungare, au decis demolarea bisericii deoarece susțineau că există deja o biserică mai mare în apropiere. Motivul real era însă demolarea unui simbol al răscoalei țărănești.

Lemnele din structura bisericii sunt salvate incognito de I.C. Brătianu la rugămintea lui Nicolae Iorga, remontate pe moșia sa, în satul Florica și apoi reasamblate după un timp în structura actuală la Băile Olănești.

Te las să descoperi singur, în detaliu această istorie zbuciumată a bisericii vizitând-o și admirându-i arhitectura veche și simbolistica.

 

Parcuri și rezervații naturale

Zona din jurul Băilor Olănești este bogată în parcuri și rezervații naturale, un motiv excelent pentru drumeții în natură. Ele fac parte din lista de obiective turistice din Băile Olănești, experiențe unice în natură.

În apropiere vei găsi Rezervația de nuferi albi și galbeni, un loc minunat atât primăvara, vara cât și toamna când este înconjurată de peisajul arămiu.

Știai că în această zonă există cel mai mic parc național din România? Așa este cunoscut Parcul Național Buila-Vânturarița, cu o suprafață de 4286 ha și care păstrează în cea mai mare parte păduri virgine și habitate naturale. Climatul relativ blând, cu influențe mediteraneene a favorizat răspândirea unor specii de plante și animale termofile, cum ar fi: orhidee și vipere, dar și din cele protejate, pe cale de dispariție, cum este floarea de colț.

obiective turistice din Băile Olănești

Obiective turistice din Băile Olănești (Sursa foto – www.baile-olanesti.info, editare Canva)

 

Rezervația Radița Mânzu este spectaculoasă mai ales pentru relieful stâncos și vârfuri asemenea unor țurțuri. Piscuri, cascade și ape învolburate descriu un peisaj ca de basm în afara lumii agitate a orașului. Aici, în mijlocul naturii simți că renaști.

Rezervația și-a păstrat aspectul sălbatic și aici se găsesc flori de colț și tisă, liliac sălbatic, capra neagră, acvila de munte, lupi, râși și urși.

Spectacolul țancurilor este magnific printre pomi, ai senzația că ești în decorurile parcului național unde s-a filmat Avatar.

La 5 km de stațiunea Băile Olănești se află o rezervație mai puțin cunoscută, Rezervația Lacul Frumos din Moroasa. Aici trăiește o plantă carnivoră din genul Drosera, cunoscută sub numele de Roua Cerului.

Tot în jurul Băilor Olănești găsim poate unul dintre cele mai frumoase canioane din țară, Cheile Cheii, pe traseul căruia se întind mai multe peșteri.

 

Atracții monahale

O categorie aparte de obiective turistice din Băile Olănești sunt lăcașurile de cult.

În această zonă vei putea vizita foarte multe schituri și mănăstiri, așa că cei care sunt pasionați de locuri de cult au ce vedea:

 • Mănăstirea Frăsinei (accesibilă doar bărbaților),
 • Schitul Bradu,
 • Schitul Iezer,
 • Schitul Pahomie
 • Schitul Pătrunsa.

 

De ce sunt atât de cunoscute Băile Olănești?

În afara excursiilor la obiective turistice din Băile Olănești, poți avea parte și de experiențe balneare și ritualuri de spa.

Atracția cea mai mare pentru turiști la Băile Olănești este tratamentul balnear și izvoarele minerale, cu scop profilactic, recuperativ și curativ.

Tratamentul balnear de la Băile Olănești

Baza de tratament este susținută prin exploatarea a 30 de ape minerale, cum ar fi: 

 • ape clorosodice,
 • ape ioduroase, 
 • ape clorosodice-feruginoase, 
 • sulfuri alcaline. 

Acestea sunt renumite pentru efectele lor terapeutice în tratamentul bolilor de rinichi, stomac, în afecţiunile vezicii biliare şi diabet. Unicitatea lor este dată de administrarea unor  tratamente pentru desensibilizarea organismului la bolnavii alergici prin injecții cu apă minerală sulfuroasă izotonă.

Posibilitățile de tratament sunt mult mai numeroase, poți găsi detalii interesante aici.

Izvoarele sunt extrem de apreciate internațional, ele fiind comparate cu apele Vichy, Ems, Bourboule.

 

Agrement la Băile Olănești

Cu gândul la aceste beneficii majore pentru sănătate și după o drumeție mirifică pe unul din traseele amintite, tot ce mi-aș dori ar fi să mă relaxez într-un spa unde să profit de calitățile acestor ape. 

Băile Olănești îți oferă modalități de agrement pentru toate gusturile. Ce vacanță ar fi aceea dacă nu ne relaxăm suficient și nu ne încărcăm bateriile?

Sunt iubitoare de spa, în general și de tratamente unice, personalizate, așa că voi profita maxim de facilitățile pe care le-am găsit la Tisa Spa Resort.

obiective turistice din Băile Olănești

Tisa Spa Resort (Sursa foto – www.baile-olanesti.info, editare Canva)

 

Chiar dacă acum aceste activități sunt limitate în acest moment din cauza pandemiei, imediat cum va fi posibil, ne vom bucura de răsfățul terapiilor spa și al thermariumului.

Deja visez la ritualul Regina Maria, un tratament pentru corp și frumusețe, ce poartă semnătura Tisa și îmi imaginez cum voi mirosi a esență de violete.

Regina Maria este primul cap încoronat ce a apărut într-o reclamă pentru produse de îngrijire, parfumul de violete fiind nota ei distinctivă. Acest ritual celebrează puterea extractelor de flori, pielea rămânând curată şi parfumată.

După cum vezi, avem spa-uri în locuri minunate, unde putem beneficia de tratamente unice, în mijlocul naturii. 

 

Sper să fi găsit inspirație pentru o vacanță viitoare sau o escapadă de câteva zile în mijlocul naturii, la Băile Olănești. După cum vezi, nu este o destinație doar pentru seniori și este și ușor accesibilă.

În plus, este datoria și bucuria noastră de a ne cunoaște țara și de a o promova mai departe.

 

Tu ai fost până acum la Băile Olănești?

 

Sursa foto copertă –  www.baile-olanesti.info, editare Canva

4 Comentarii

 1. Diana

  10 februarie 2021 at 6:06 pm

  Chiar mă bucur să aud despre locuri de la noi care își revin la gloria de altă dată.

  1. CopperAttitude

   11 februarie 2021 at 5:22 am

   Da, sunt magice. Mi-ar placea foarte mult sa infloreasca si Baile Herculane. Sunt indragostita si de zona aceea

   1. Diana

    11 februarie 2021 at 12:22 pm

    Și eu. Mă întristează să i văd așa cum e. Am fost acum doi ani și turiști chiar sunt, e plină stațiunea..

    1. CopperAttitude

     11 februarie 2021 at 12:25 pm

     Așa este, însă ce locuri de lux au fost, în care veneau străinii la spa și tratament și ce s-au deteriorat. Îmi amintesc si de Cazinoul din Vatra Dornei, destinație de lux cândva.

Raspunde