SuperBlog

5 opțiuni pentru bebe la care poate nici nu te-ai gândit

Reading Time: 7 minutes

Venirea pe lume a unui copil este în acelați timp prilej de fericire și neliniște pentru viitorii părinți. Bucuria nemărginită este însoțită însă și de grijile pentru pregătiri și decizii pentru viitor. Lunile de sarcină sunt un laborator în care părinții evaluază zeci de opțiuni pentru bebe, de la alegerea numelui la planuri cu bătaie lungă.

Cum faci față acestor schimbări și cum iei decizii pe care nu le-ai mai luat vreodată? Conștientizându-le și discutându-le în cuplu, cântărind ce opțiuni ai pentru bebe și luând deciziile cele mai bune.

Îmi amintesc foarte bine aceste momente, chiar dacă bebelușul de atunci este adolescentă acum.

 Parenting-ul începe din timpul sarcinii

Anul acesta, două dintre prietenele mele au născut, așa că grupul nostru s-a mărit în câteva luni cu o fetiță și un băiețel. Așa că am fost și încă sunt foarte curioasă ce opțiuni pentru bebe se mai poartă anul acesta. În ce produse și servicii investesc părinții pentru a pregăti viitorul copilului, încă din perioada sarcinii.

Nu mă voi referi la lucruri obișnuite, gen cărucioare, mobilă pentru camera bebelușului sau biberoane, deși ce biberoane sunt acum la modă, am rămas perplex. Sunt fan știință, hi-tech, inovație și lucruri faine. Iar când acestea ușurează viața mamelor, sunt super încântată. Până la urmă acesta este mersul lucrurilor. Voi aduce în atenția ta lucruri care m-au impresionat.

Nu îmi place să aud expresii gen, lasă, dragă, ce tu ai avut așa ceva? Și uite ce mare te-ai făcut. Trăim totuși în era digitalizării, a accesului prin intermediul unui click la informație și produse.

pregnancy

Înainte de a începe lista propriu-zisă de opțiuni pentru bebe, cred că una din investițiile cele mai importante pe care părinții le pot face pentru viitorul copiilor lor este sănătatea acestora. Iar acest lucru începe cu mult înainte ca ei să devină parinți. Este vorba în primul rând de sănătatea lor și implicit a copiilor ce vor veni.

Din păcate noi, românii, în general, nu avem o cultură a investițiilor și aici mă refer la educație financiară și educația pentru sănătate. Cum să atragi bani, să îi investești și să economisești și cum să îți dezvolți un stil de viață sănătos prin sport, alimentație și activități de relaxare. Și cum să îți cultivi o atitudine pozitivă indiferent de situațiile prin care treci.

Începute de la vârste fragede, acestea sunt obiceiuri solide atunci când devii părinte. Ele te ajută să ai resursele necesare să plutești ușor pe valurile parenting-ului.

5 opțiuni pentru bebe 

Sunt convinsă că deja ai găsit pe internet nenumărate liste cu tot ce este necesar pentru așteptarea bebelușului, fără de care nu te poți descurca. Bagajul pentru spital, necesarul pentru acasă, review-uri despre produse, păreri de tot felul, sunt disponibile pe atâtea site-uri pentru parenting.

Lista pe care ți-o propun este puțin neobișnuită și sper să o găsești cel puțin interesantă.

#1. Perna pentru gravide

Poate te miră faptul că am început cu acest produs și ce legătură are cu viitorul bebeluș.

Dragă viitoare mamă, cred că această pernă este cea mai buna investiție atât pentru tine cât și pentru puiul tău, în primele luni de viață.

În timpul ultimilor două trimestre de sarcină te vei acomoda mai greu întinsă în pat, când vei căuta diverse poziții pentru somn. Și știi că acest efort te va obosi iar tu ai nevoie de energie în această perioadă.

pregnancy pillow

Singura variantă de somn va fi cea în poziție laterală însă ai nevoie de susținere pentru abdomen. Perna aceasta va fi prietena ta cea mai bună. Confortabilă și moale, ea îți va susține spatele, burtica și genunchii.

Ajutorul ei neprețuit nu se oprește aici, va beneficia de ea și copilul tău, în primele luni. Îi poți face un cuib din ea care îl va face să se simtă ca în pântecul tău protector. Cred că este cea mai frumoasă imagine, văzându-l cum doarme fericit, ca un fulg.

#2.  Aplicații de monitorizare pentru sarcină și copil

Dacă ești o mamă orientată spre tehnologie sau te copleșesc agendele sau caietele, aplicațiile de pe telefon te pot ajuta cu stocarea informațiilor atât în timpul sarcinii cât și odată cu creșterea copilului.

mobile app

Astfel că tu, care îți dorești să fii mamă poți urmări etapele pre-concepției bebelușului și schimbările din timpul sarcinii. Ulterior, poți alege aplicații pentru urmărirea creșterii armonioase a bebelușului – istoric medical, vaccinări sau legat de durata somnului, mese și diverse obiceiuri ale acestuia.

#3. Recoltarea de celule stem din sângele de cordon ombilical, țesutul ombilical și placentă

Pare o technologie SF, dar această procedură este disponibilă în România încă de acum 14 ani. Născusem de un an când a apărut la noi, așa că nu a fost cazul să mai studiez atunci.

Dragă viitoare mamă, înainte de a naște sau chiar de a concepe un copil, este bine să verifici în familiile voastre eventuale situații de sănătate și să le prezinți medicului ginecolog, pentru a ști încă de la început dacă există riscuri.

Apoi, pe măsură ce sarcina avansează, documentează-te temeinic legat de această procedură, ce presupune, ce costuri există și stabilește împreună cu medicul care îți urmărește sarcina cum este mai bine să procedezi.

 

Care este rolul celulelor stem în organism?

Toate celulele adulte care muncesc pentru tine, cum sunt celulele musculare, celulele nervoase, hematiile iau naștere din celule unice, denumite celulele stem.

În timpul vieții intrauterine ele sunt implicate în formarea și dezvoltarea fătului, viitorul tău copil. După naștere, ele nu se pierd și sunt ca niște albine neobosite. Ele sunt capabile să reînnoiască periodic celulele adulte îmbătrânite și să regenereze țesuturi și organe, după diverse boli, infecții sau orice aversiuni externe. Acest lucru este posibil datorită capacității lor de a da naștere unei game diverse de celule adulte. Știința a profitat de această abilitate uluitoare a acestor celule și cercetările au căutat soluții pentru diverse boli. Și cine știe ce oportunități nebănuite ne va aduce știința în viitor?

womb

Ce trebuie să știi despre procedură

Acest demers constă în recoltarea la naștere a surselor de celule stem disponibile, care pot păstra în condiții de criogenie  (-196 grade Celsius) o rezervă importantă de sănătate, utilizabilă în cazul unor afecțiuni grave.

Cord Blood Center, care are o experiență de durată în România oferă servicii de prelevare a:

 • Celulelor stem hematopoietice din sângele ombilical,
 • Celulelor stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
 • Celulelor stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
 • Celulelor stem endoteliale din placentă.

Poate sună destul de complicat, dar în esență sunt două componente implicate, placenta și cordonul ombilical, eliberate în timpul nașterii. Îți spun acest lucru ca să știi că nu este un procedeu care să vă streseze pe tine și nou-născut.

La naștere, medicul va folosi trusa sterilă pentru recoltarea placentei furnizată de către Cord Blood Center iar probele vor fi evaluate, certificate și stocate în condiții controlate în sediile centrului.

Discută aceste aspecte cu medicul tău pentru a înțelege foarte bine toate detaliile și pentru a lua cea mai bună decizie împreună cu partenerul tău.

Chiar dacă nimeni nu își dorește să fie nevoit să folosească stocul din această bancă pentru familia sa, el trebuie privit ca o centură de siguranță sau ca o asigurare de viață. Iar la nevoie ăi poate ajuta și pe cei care sunt compatibili.

#4. Contul de economii

Dragă viitoare mamă, rămânem în domeniul bancar, dar dintr-o altă perspectivă.

Din momentul în care știi că tu și partenerul tău veți deveni părinți, veți simți o imensă responsabilitate. Va fi momentul să alegeți un plan de economii sau investiții. Mai pe românește, va trebui să economisiți ceva bani încă de când copilul este foarte mic, pentru a-i asigura o sumă care să constituie un sprijin financiar suficient când va avea nevoie.

economy

Deși pare departe ziua în care va avea nevoie de ei și poate nu ți se va părea ceva stringent, vei constata că este o soluție mai bună decât accesarea unui credit bancar.

Tu vei alege dacă banii strânși îi va primi la împlinirea a 18 ani sau mai târziu. Poate cel mai simplu exemplu pentru care aceștia sunt utili este plata taxei de școlarizare la o facultate, a chiriei sau a cheltuielilor curente.

Avantajul acestor conturi de economii deschise pentru copil este că ele sunt distincte de cele pentru cheltuielile familiei, deci nu pot fi accesate ușor. Vor fi în siguranță pentru că fiind pe numele copilului nu ai acces la bani.

Există o serie de planuri flexibile la băncile comerciale și un produs dedicat juniorilor la Trezoreria Națională. Voi puteți alege planul de economisire pe care îl considerați mai sigur și mai avantajos.

#5. Scaunul de mașină

L-am lăsat la final, dar nu este cel mai puțin important.

Cred ca ești de acord cu mine, dragă viitoare mamă, cât de importantă este siguranța și confortul micuțului tău pe durata drumului cu mașina. Fie că mergeți doar până la bunici sau plecați în afara țării, scaunul de mașină salvează vieți.

Conform Centrului American de Prevenție și Control al Bolilor (CDC), riscul accidentelor fatale scade cu 71% în cazul în care copiii sunt corect securizați în scaunul de mașină.

Alegerea scaunului de mașină nu este atât de grea cum pare. Trebuie avute în vedere câteva aspecte:

 • vârsta copilului
 • înălțimea și greutatea
 • parametri de securitate a scaunului.

Și aș mai adăuga că este unul din produsele care trebuie achiziționate cu prioritate. Nu îl lăsa în ultimul moment, bebelușul s-ar putea hotărâ să vină  pe lume mai devreme decât estimezi. La ieșirea din spital este primul echipament necesar acestuia, deci nu îl poți lăsa pe altă dată.

Bonus

Aș mai avea încă o propunere, așa ca bonus. O investiție mai mult sentimentală, deși impune și aceasta un cost, ca și celelalte opțiuni pentru bebe. Mă gândesc la sesiunile foto profesionale, pe care le poți face la intervale de timp confortabile pentru voi. Acele fotografii vor deveni amintiri prețioase atât pentru voi cât și pentru copil, în viitor. Veți fi uimiți când va fi mai mare, cât de mic și fragil era.

shooting

În primele două săptămâni de la naștere, bebelușul este foarte somnoros, așa că va poza în cele mai drăguțe și serene poziții.

Nu-i așa că ai putea privi la nesfârșit o astfel de fotografie? Nu este cea mai liniștitoare, candidă și minunată imagine de pe pământ?

 

Sper că te-au inspirat aceste opțiuni pentru bebe și dacă ai și tu sugestii poți să le lași în comentarii, să inspirăm și alte viitoare mame.

Sursa foto – Dreamstime, blog.super-blog.eu/

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020 la proba 2  – Vine bebe! Cum îi pregătim viitorul, încă din perioada de sarcină (Cord Blood Center).

 

3 Comentarii

 1. Cum alegem cel mai potrivit cărucior pentru copii - Copper Attitude

  24 noiembrie 2020 at 3:02 am

  […] Ți-am mai pregătit o listă mai puțin obișnuită de opțiuni pentru bebe și sper să o găsești cel puțin interesantă pe care o poți citi aici. […]

 2. Conceptul de sânge ombilical, un carusel de mituri, marketing și beneficii medicale - Copper Attitude

  27 noiembrie 2020 at 9:30 pm

  […] Venirea pe lume a unui copil aduce multă bucurie dar și responsabilități părinților. Pregătirile pornesc de la o serie de lucruri necesare bebelușului și merg până la investiții financiare și în sănătate, pe termen lung. Din lista lungă a acestor necesități, am povestit acum câteva săptămâni despre cele 5 opțiuni pentru bebe la care poate nici nu te-ai gândit. […]

Raspunde