SuperBlog

Ani de liceu, când la mate dai de greu

Reading Time: 4 minutes

Zilele trecute, printre știrile care ne explică vremurile tulburi, m-a surprins la radio, în mașină, un cântec mai vechi Am dat volumul tare ca și când recuperam toți anii în care nu îl mai ascultasem.

M-a transpus imediat în timpul liceului, anii cu trăirile cele mai intense.

Ți-l las mai jos să îl asculți și tu, în timp ce petrecem împreună preț de o poveste. Dacă ești din generația mea, care a prins Revoluția din ′89 în liceu, sigur îți va trezi amintiri dragi.

Îmi amintesc perfect când am văzut filmul și ce spirit a aprins în noi, la acea vreme. Era ceva inedit și spectaculos, deși poate copiii noștri adolescenți ar ridica o sprânceană, urmărindu-l.

Timp, nu fi hain,

Să mai fim liceeni… măcar puțin

Amintirile îmi veneau în valuri în timp ce ascultam și cântam. Purtam uniformă, dar întotdeauna o stilizam, schimbam ceva la ea. Aveam profesori foarte cool pentru vremea aceea, care mai povesteau și despre viață, nu numai ce era în manualul lor.

Zi de zi era un extemporal cu viața, deveneam oameni mari din niște copii.

Revoluția din ′89, m-a prins în clasa a X-a, un an de foc pentru că urma treapta a II-a. Nu prea aveam timp de distracție atunci, făceam meditații la matematică dar eram destul de implicată și la celelalte materii.

Norocul nostru era că aveam liceul în Floreasca, între două parcuri, unde mai evadam uneori. Alteori mergeam la film, la cinematograful Floreasca. Îmi amintesc de filmele indiene, la care boceam cu toții, la cât de triste erau. Mai erau și micile drame din dragoste, inerente, fiindcă “te-am văzut la un film cu alt băiat’.

Erau însă zile în acești ani de liceu, în care abia aveam timp să mănânc. Luam tramvaiul pentru pregătirea la matematică, plecând direct de la ore. Nu făceam meditații într-o anumită zi neapărat și îmi amintesc că mă trezeam și duminică dimineața pentru asta.

meditații la matematică

Foto Canva editată în Canva Pro

Îmi amintesc perfect cum lucram exerciții și probleme din culegeri de Gheba sau din Gazeta Matematică și îmi dădea teste destul de des.  Uneori se întâmpla să fim chiar doi copii la ședința de meditații, însă, în general eram singură.

Meditații la matematică pe stil nou

Pe atunci profesorul îți spunea când are timp și te pliai pe programul lui. Tu trebuia să îți faci timp. Acum este posibil șă faci meditații la matematică online. Alegi perioada de lucru în funcție de timpul tău și al profesorului iar lecțiile se desfășoară pe o platformă video.

Tehnologia salvează timp, creează oportunități și schimbă paradigma stilului de învățare.

Cum ar fi arătat ședințele mele de meditații, dacă aș fi avut acces la resurse online și dacă nu pierdeam atâtea ore pe drum? Aș fi avut mai mult timp la dispoziție pentru a lucra mai multe exerciții, aș fi avansat mai repede prin materie și aș fi putut sedimenta informația mai bine.

Dar cred că ar fi fost în aceeași măsură ciudat. Cine ar fi crezut atunci că tehnologia va aduce informația la distanța unui click? Și că fără internet nu vom mai putea face nimic. Acum putem să ne conectăm atât audio cât și video, din orice colț de lume. Ba chiar putem cumpăra de la distanță meditații la matematică pentru bacalaureat sau pentru evaluarea națională.

meditații la matematică

Foto Centrul Unirea editate în Canva Pro

Profu′ meu de mate era o fire introvertă, nu cred că ar fi fost confortabil să apară online. Dar vremurile noi au antrenat și pe cei mai puțini sociabili, indiferent de vârstă.

Privind acum cu ochi de părinte, în era digitalizării, soluția cursurilor sau meditațiilor online mi se pare potrivită așa cum, după Revoluție, Gazeta Matematică era crema resurselor.

Proiectele Centrului Unirea

Centrul Unirea sprijină superputerea copiilor de a învăța și a performa, prin meditații la matematică, fie că încep pregătirea pentru bac sau abia au intrat la gimnaziu.

Centrul Unirea
Alege tipul de meditație la Matematică care ți se potrivește!
Bacalaureat Evaluare Națională Gimnaziu Liceu Admitere la facultate Ciclul primar Concursuri școlare Bacalaureat internațional GMAT
Află mai multe

Platforma lor online este concepută atât pentru clase live dar  pot fi urmărite și înregistrate. oferind flexibilitate pentru învățare. Pot fi urmărite și atunci când trebuie să călătorești. Doar să vrei să înveți!

Profii de mate online vor fi aliații tăi în urcușul spre succes, ei te vor sprijini, te vor ridica și îți vor sărbători fiecare victorie. Îi poți vedea pe site-ul Centrului Unirea, unde poți alege tipul de meditație potrivit (pregătire examene sau concursuri).

Înainte de a începe meditațiile la matematică, trebuie să știi că o ședința va dura cât două ore academice, adică o oră și patruzeci de minute. Elevii sunt grupați pe nivel de performanță, sistem pe care l-am întâlnit la școlile din afara țării. Această abordare mi se pare mult mai potrivită decât sistemul tradițional, în care toți copiii sunt evaluați la fel, deși nu toți au aceleași aptitudini.

Părinții primesc rapoarte periodice referitoare la performanță și prezență iar frecvența este săptămânală.

Mi-ar plăcea să știu că se schimbă abordarea tradițională din școală, că nu mai este privită greșeala ca un eșec, ci ca o lecție, ca o scânteie pentru focus. Greșelile sunt cele care ne atrag atenția, faptul că o luăm de la capăt nu trebuie să ne facă să ne fie rușine.

meditații la matematică

Foto Canva, editată în Canva Pro

Un alt proiect este grupul suport gratuit de Facebook Bacalaureat 2021- 2022. Aici, elevii sunt încurajați să posteze ori de câte ori au nevoie de ajutor, iar profesorii Centrului Unirea îi vor sprijini în găsirea soluțiilor. De asemenea, grupurile de WhatsApp vin în ajutorul a sute de copii.

Dacă ți se pare util ce ți-am povestit astăzi, fie pentru tine sau pentru cei din jurul tău, poți împărtăși aceste informații. Poți ajuta un copil să facă performanță la examenul care urmează.

 

Sursa foto copertă – foto Canva, editat în Canva Pro

 

Acest articol este scris pentru Spring SuperBlog 2022, proba 6. Meditații online la matematică? Da, la Centrul Unirea!

 

 

3 Comentarii

 1. Diana

  20 martie 2022 at 3:25 pm

  Nici eu nu am prins meditațiile online. Mi se par o variantă mult mai ok, sincer! Țin minte că mă trezeam cu noaptea în cap pentru a merge de la 7 la meditație la mate fix în partea opusă a orașului, iar orașul meu era mic: singurul transport în comun era cel până la Pitești, aveam autobuze și pentru a ajunge din punctul a în punctul b al orașului, nu aveam nici taxiuri… Vremuri…

  1. CopperAttitude

   21 martie 2022 at 3:37 pm

   Tehnologia este nepretuita

Raspunde