Experiente, SuperBlog

De ce bloggingul ar putea fi ingredientul magic pentru dezvoltarea ta personală

Reading Time: 8 minutes

Bloggingul este un subiect de mare actualitate chiar dacă există în prezent peste 600 milioane de bloguri în toată lumea.

De ce să ai un blog? Îți răspund pe larg în articolul pe care tocmai îl citești și care sper să îți placă.

Astăzi răspund unei provocări a Dianei, dintr-o serie de trei teme foarte interesante pe care le veți afla pe parcurs.

Este un fel de antrenament pentru SuperBlog 2020. Apropo, ediția de toamnă va începe la 1 octombrie. Și de data aceasta mi-am propus anumite obiective, pe care le poți găsi aici.

Prima alegere este un manifest pentru blogging și de ce îl poți considera un ingredient magic în procesul tău de dezvoltare personală. Îți voi arăta 10 motive prin care bloggingul îți deschide orizonturi noi și face ca lumea să fie un loc mai bun.

Se spune că dacă vrei să aprofundezi un subiect, trebuie să îi înveți pe alții. În felul acesta tu vei fi într-un proces continuu de învățare și dezvoltare.

Bloggingul în viața mea

Încă de la început bloggingul mi-a adus bucurie, recunoaștere și mi-a hrănit creativitatea. Am cunoscut mulți oameni, care mi-au devenit cititori fideli.

Bloggingul este o lume magică, o oglindă în care poți să vezi drumul tău, cum ai evoluat și unde ai ajuns. Este colțul tău de lume unde experimentezi și unde atragi tribul tău. Este copilul pe care îl crești. Este realizarea ta.

Am început blogul Copper Attitude acum patru ani, în extazul care m-a cuprins discutând cu prietena mea Cristina despre blogul ei.

Cumva am intrat în magia acestei pasiuni pornind de la aspecte tehnice și de design. Am simțit atunci că este ceva ce și-ar găsi loc în inima mea și că aș putea crea atâtea legături către inimile celorlalți.

Apoi m-am gândit că mi-aș dori să scriu despre felul cum te fac locurile vizitate să te simți.

Dar, așa cum povesteam cu Diana într-un interviu din vara aceasta, nu am reușit să călătoresc așa cum o fac cei cu blog de travel. Acest lucru nu mi-a tăiat avântul dar mi-a amintit cât de mult îmi plac experiențele. Așa că am scris cu mare plăcere despre felul cum schimbă acestea în noi stări și emoții, fie că bem doar o cafea bună, fie că avem parte de adrenalină.

 

FirmBee

Cu timpul am deschis noi rubrici pe blog, așa cum au apărut darurile în viața mea. Experiența mea din Orientul Mijlociu și-a găsit locul în rubrica Viața de expat iar apoi am deschis și un fel de cafenea unde iau interviuri unor oameni interesanți. Cafenea este un fel de a spune, practic este tot o rubrică de pe blog. Se numeste Invitați.

Toate aceste încercări, tatonări și experiențe mi-au deschis ochii larg în această lume. M-au făcut să îmbunătățesc de la un articol la altul răbdarea, curiozitatea, căutarea, întrebările, răspunsurile, scriitura. Dar și cunoștințele. Și mai ales creativitatea.

10 motive prin care bloggingul susține dezvoltarea ta personală

Am putea să ne dăm ușor ochii peste cap, gândindu-ne că sunt atât de multe bloguri în acest moment și că încă un blog, ce mare lucru înseamnă. Dar nu este așa.

Poate este greu în acest moment să mai fim originali, însă autentici putem fi, slavă Domnului, iar acest lucru este condimentul cel mai bine gustat. Pentru că oamenii merg către oameni. Și îi atragem pe cei care gândesc și simt ca noi.

Iată lista mea de motive pentru care bloggingul este un ingredient magic de dezvoltare personală dar și pentru lumea în care trăim.

#1. Înveți sau dezvolți abilități noi

Când visam eu să îmi fac blog, habar nu aveam ce înseamnă să fii blogger. Bine, eu mă gândeam că totul este doar despre creație – text, fotografii, editare. Dar când am stat de vorbă cu un specialist și mi-a pus întrebări legate de aspecte din spatele blogului, am zis că eu nu mă apuc de așa ceva.

Dar nu pentru mult timp…

Poți chiar să angajezi pe cineva să te ajute. Depinde de tine.

Așa că, într-un exces de zel, pornind de la întrebările inițiale, mi-am suflecat mâinile și am început să învăț despre:  WordPress, SEO, design logo, email marketing, content marketing, editări grafice, etc.

blogging

Apoi am intrat în detalii despre marketing online, despre nișe și cum să îți definești publicul de cititori.

Un lucru revelator pe care l-am înțeles în această etapă a fost acela că nu trebuie să scrii pentru toată lumea.

Aceasta este nișa, tribul tău, cu ei te identifici. Este utopie să crezi că vei fi pe gustul sau interesul tuturor. Și asta este ok.

De aici am ajuns la ce dureri, probleme sau dorințe au cititorii mei. Pare muncă de sisif, dar ea te modelează și îți șlefuiește aptitudini și abilități.

Toate acestea te vor apropia de acei oameni cărora te vei adresa, pe care îi vei informa si educa într-un anumit sens. Sunt cei care îți vor aștepta postările, îți vor scrie cuvinte calde sau te vor contrazice, sper, într-un mod prietenos.

#2. Bloggingul îți modelează scriitura

Bloggingul te antrenează cel mai bine în storytelling, în arta de a transmite un mesaj cititorilor și îți șlefuiește modul de a scrie. Chair dacă la început textele îmi sunau stăngaci, fiecare rând scris mi-a clarificat mintea, spiritul și viteza de scriere.

Vei găsi diverse tendințe și recomandări în mediul online sau la workshopuri de scriere creativă. Unii îți vor spune să scrii fără să te oprești, zilnic, chiar dacă nu ai inspirație.  Alții susțin că dacă povestea nu vine cursiv, mai bine iei o pauză.

Este adevărat că scrierea trebuie antrenată, este ca la fitness sau ca orice abilitate. Trebuie lucrat și corectat și recitit dar, atunci când nu simt că povestea are naturalețe, eu, mai bine mă opresc. Așa mi s-a întâmplat zilele trecute. Am renunțat pe moment și m-am apucat să gătesc. Am revenit la laptop când am avut o direcție și cuvintele au venit natural.

Uite, de exemplu, acesta este primul articol de pe blog în care folosesc diacritice. Am simțit că este momentul ca textul să aibă claritate. Am studiat cum se instalează aceste caractere pe sistemul de operare cu care lucrez și iată că îți scriu acum cu și mai mult respect și atenție la detalii.

blogging

#3. Bloggingul te ajută să îți construiești visul

De multe ori, ideile circulă cu mare viteză în mintea noastră. Unele dispar pentru că nu găsesc loc bun pentru a fi plantate, dar altele se cuibăresc în pământ bun și roditor și cresc.

Oricare ar fi visul tău, fie că este acela de a scrie romane, de a avea o afacere sau de a-i ajuta pe alții, are nevoie de o seră. Acolo este locul în care, tu, ca grădinar ești responsabil și liber să sădești, să adaptezi, să fii creativ.

Asta înseamnă să ai un blog.

Peste ani, o idee timidă și stângace la început, poate schimba viața unui om sau pe a ta. Și asta înseamnă atât dezvoltarea ta cât și a comunității din care faci parte.

#4. Te ajută să îți creezi și să crești un brand

După cum știi deja, brandul meu personal se numește Copper Attitude. El s-a născut înainte ca să am în proiect un blog.  Dar aveam ceea ce înseamnă atitudine în felul meu de a fi și îmi descoperisem de câțiva ani culoarea preferată pentru păr. Dacă traducem, sunt o roșcată cu atitudine. Și transmit acest lucru în interacțiunile mele.blogging

Cu timpul, intenționez să cresc acest brand și să aduc din ce în ce mai multă valoare celor care intră în Paradisul meu online. De aici, cred că îți dai seama, cerul este limita. Depinde de fiecare dintre noi ce va face în acest sens.

#5. Bloggingul te ajută să îți inspiri audiența

Sunt un curator de inspirație, îmi place să ajut oamenii prin storytelling dar și vizual, prin fotografii care deșiră o poveste. Încerc să fac acest lucru aici, pe blog dar și pe contul de Instagram, @thecopperattitude.

Ca blogger, poți inspira oamenii în foarte multe feluri. Cuvintele pline de magie le pot schimba acestora viața, îi pot ajuta să devină mai productivi. Alții vor să încerce lucruri noi, care li se păreau imposibile până atunci sau la care nu s-au gândit niciodată. Și asta este extraordinar.

Felul în care oamenii îți răspund, îți crează plăcere, notorietate, te dezvoltă. Pentru ca relația este reciprocă.

#6. Îți confrunți fricile

Ei, treaba asta cu fricile, sau mai academic, credințe limitative și bloggingul este un fel de relație terapeutică.

Fie că vorbim de emoții negative, de sindromul impostorului sau orice stare care nu îți este confortabilă, blogul este locul unde poți dezbate aceste idei. Aici poți capta și vorbi pe aceeși limbă cu toți cei care simt la fel. Beneficiile susținerii reciproce duc la dezvoltarea comunitații dar și la nivel individual.

Uite, eu, de exemplu m-am temut să scriu în timpul competiției SuperBlog despre materiale de construcții sau tehnologie. Dar făcând documentarea temeinică și înțelegând nevoile celui care cumpară, am trecut cu brio de aceste probe care păreau complicate.

#7. Bloggingul te ajută să cunoști oameni noi

Orice nișă în care creezi are o comunitate plină de viață în jurul ei. Interacțiunea cu oameni cu aceleași interese, nevoi, dorințe și dureri este benefică și te va ajuta foarte mult să excelezi în acel domeniu.

Comunitățile de blogging sunt foarte sudate și foarte responsive, oricând primești o soluție la una din propunerile sau întrebările pe care le adresezi. Sau chiar poți întâlni aspecte și experințe pe care nu le-ai mai trăit vreodată.

blogging

#8. Îți poți documenta experiențe de viață ca lecții pentru viitor

Genul acesta de journaling este chiar terapeutic. Este ca un duș la minții la începutul fiecărei zile sau în ce moment ți se pare potrivit. Trebuie doar să lași cuvintele să curgă natural, nu le cenzura în primă fază și vezi ce iese. Apoi dacă este nevoie fă modficările dorite și lansează povestea ta către cei ce te urmăresc.

Nu știi niciodată cui poți face un bine prin împărtășirea experienței tale sau ce poți învăța de la cei ce au trăit ceva similar.

 Sharing is caring 

#9. Să explorezi un hobby sau să îți manifești pasiunea pentru un subiect

Blogurile sunt cele mai mișto locuri unde poți dezbate idei și subiecte de interes pentru anumite grupuri cu aceeași pasiune: parenting, relații, gătit, dezvoltare personală, pescuit, sport, design interior, cărți, tehnologie, modă, frumusețe, stil de viață sau sănătate. Și lista poate fi mult mai mare.

Dacă vei fi vreodată în pană de idei, articolul lui Răzvan îți oferă o listă cu subiecte pentru inspirația ta.

#10. Să ai o sursă de venit

Fie că ai colaborări cu diverse companii sau îți promovezi propria afacere, blogul este esențial pentru a dezvolta subiecte legate de domeniul tău de expertiză. Alegerea cu atenție a celor cărora te adresezi, a unei nișe profitabile, este esențială.

Nu este un proces ușor și necesită multă muncă și adaptabilitate dar cred că este un deziderat pentru majoritatea bloggerilor. Până la urmă, întreținerea unui blog cu ștaif și promovarea lui are un cost semnificativ. Deci este normal să îl vezi cum lucrează pentru tine.

Dacă decizi să ai un blog, fie că este doar pentru pasiunea de a scrie, fie că dorești să îl monetizezi, amintește-ți că este o cursă de rezistență și nu una de viteză.

Eu cred că fiecare dintre noi ar trebui să avem blogul nostru, pe aria noastră de interes. Ai văzut câte pârghii îți solicită și asta ar face ca lumea în care trăim să fie mai bună, mult mai bună.

Tu ce crezi?

Sursă foto: Unsplash

19 Comentarii

 1. Ștef

  10 septembrie 2020 at 2:35 pm

  Ai fost foarte motivată ! Parcă citind aceste randuri, mi-a crescut mai mult dorința de a mă implica pe cele două pagini de blog ale mele și o poftă de a scrie articole ma lovit. Mulțumesc de acest articol motivant ! Dacă cineva îmi cere detalii despre cum să înceapă un blog, știu la cine să-l trimit.. O seară frumoasă îți doresc !!!

  1. CopperAttitude

   10 septembrie 2020 at 3:10 pm

   Mulțumesc mult, Ștef! Eu chiar te rog să participi la SuperBlog. Chiar dacă nu scrii la toate probele, vei vedea că este un antrenament incredibil. Vei fi alt blogger la sfârșitul competiției și vei rămâne uimit câte vei învăța!

  1. CopperAttitude

   14 septembrie 2020 at 10:28 am

   Nu știam că pot dar mă bucur că le-am prins pe ale tale!

 2. Odeta

  16 septembrie 2020 at 12:27 pm

  Daca pana acum sa ai blog mi se parea o pierdere de timp si plictistor, prin acest articol ai reusit sa imi schimbi perspectiva si sa ma faci sa vad cu altii ochi blogging-ul. M-ai convins si m-ai purtat intr-o calatorie. Atat de mult ma bucur ca faci asta deoarece atat de bine iti iese si ti se potriveste. Multumesc pentru acest articol minunat!

  1. CopperAttitude

   16 septembrie 2020 at 3:37 pm

   Mulțumesc tare mult, Odeta! Mi-ai scris așa frumos, încât m-ai emoționat! Admirația este reciprocă și știi ce mult îmi place cum ai redefinit confortul de acasă cu mobila minimalistă dar atât de comodă din paleți!!!

 3. Denisa Grigoraș

  22 septembrie 2020 at 2:27 pm

  Blogul a fost o pasiune de la inceput. Cand m-am lasat de cantat, mi-am pus toata energia in degete si i-am dat cu scrisul. Nu mai e de mult un hobby, ci mai degraba o bucata din sufletul meu

  1. CopperAttitude

   23 septembrie 2020 at 8:46 am

   Ce frumos spus! Inspirație!

 4. Flori din calimara

  22 septembrie 2020 at 2:56 pm

  Un articol foarte util și bine scris, felicitări. Mi-ar plăcea să citesc și despre moduri prin care un blog poate fi promovat. 🙂

  1. CopperAttitude

   23 septembrie 2020 at 8:43 am

   Mulțumesc, Laura! Este un subiect complex dar interesant, îl voi avea în vedere.

 5. Toamna, se numără articolele la SuperBlog - Copper Attitude

  24 septembrie 2020 at 10:42 am

  […] … pentru că bloggingul este un ingredient magic pentru dezvoltare personală. Referitor la acest lucru, am scris un manifest pe care îl poți citi aici. […]

 6. Toamna se numără articolele la SuperBlog - Copper Attitude

  24 septembrie 2020 at 10:59 am

  […] … pentru că bloggingul este un ingredient magic pentru dezvoltare personală. Referitor la acest lucru, am scris un manifest pe care îl poți citi aici. […]

 7. 7 lucruri de făcut până la Crăciun - De-ale Dianei

  13 decembrie 2020 at 12:11 pm

  […] o leapșă, o puteți prelua și pe blogurile voastre. Eu o dau mai departe Anei, Denisei, lui Mari, Monei, Potecuței și oricui mai […]

 8. Am pus rotițele în mișcare pentru Spring SuperBlog 2021 - Copper Attitude

  25 februarie 2021 at 2:15 pm

  […] scriitura. Să nu îmi spui că nu ai citit încă articolul meu despre motivele pentru care bloggingul te dezvoltă personal! Tu ce părere […]

 9. Despre Branding Personal și Influență Online în Blogging - Copper Attitude

  5 martie 2021 at 8:27 am

  […] veni mi-au arătat că blogging-ul este mai mult decât un exercițiu de vulnerabilitate. Este un ingredient magic pentru dezvoltarea personală și un mod altruist de a-i ajuta pe cei din […]

 10. 5 Motive Sa Locuiesti In Afara Tarii - Lady In Black

  7 martie 2021 at 8:45 pm

  […] am început să explorez bloggingul și, deși mă gândeam că scriu prietenilor mei, am observat că este un ingredient magic mai […]

 11. 5 Motive Surprinzatoare Sa Locuiesti In Afara Tarii - Lady In Black

  10 martie 2021 at 6:08 pm

  […] am început să explorez bloggingul și, deși mă gândeam că scriu prietenilor mei, am observat că este un ingredient magic mai […]

 12. Toamna aceasta, continui traseul succesului în blogging cu SuperBlog - Copper Attitude

  20 septembrie 2021 at 5:35 pm

  […] asta mi-a dat curaj să experimentez, să îmi dezvolt abilități noi. Așa mi-am dat seama că bloggingul este un proces de dezvoltare personală și, cu fiecare articol eu eram alta, o versiune mai bună, […]

 13. Inspirația este forța creatoare pentru cea mai bună zi - Copper Attitude

  8 octombrie 2021 at 6:01 am

  […] ajuns să fac blogging, din curiozitatea de a îmi vedea gândurile scrise, de a inspira și pe alții, iar asta m-a […]

Raspunde