SuperBlog, Uncategorized, Write like a PRO

Despre Branding Personal și Influență Online în Blogging

Reading Time: 8 minutes

Bine ai venit sau ai revenit pe blogul meu, Copper Attitude! A mai trecut încă un an în care am scris și mai bine și mai puțin inspirat. Dar uite că se fac deja patru ani de la primul articol, în preajma Crăciunului. Cred că ai ghicit, scriam despre ornamente de Crăciun. Și cu câtă emoție am pornit la drum…

Nu prea știam atunci foarte bine ce este blogging-ul, am învățat pas cu pas cum te ajută optimizarea articolelor sau cum să construiești un Brand Personal. Am exersat scriitura încercând să vorbesc fiecărui cititor în parte și am încercat să atrag oameni noi pe blog prin diverse tactici de digital marketing. Am devenit astfel un curator de inspirație cu influență online pentru cititorii mei fideli. Toate aceste etape și altele care vor veni mi-au arătat că blogging-ul este mai mult decât un exercițiu de vulnerabilitate. Este un ingredient magic pentru dezvoltarea personală și un mod altruist de a-i ajuta pe cei din jur.

Ce spune un Brand Personal despre tine, ca blogger

Blogul, expertul afacerii tale

În aceste vremuri în care existăm în mare parte digital, când internetul a crescut enorm, am înțeles că blogging-ul a devenit mai mult decât conținut în sine. El este ceva mult mai profund. Trebuie să conțină mai multe ingrediente pentru ca textul să transmită mesajul pe care ni-l dorim. Mai ales că sunt din ce în ce mai multe bloguri, audiența a crescut și ea. Iar ca să îți păstrezi cititorii sau chiar să atragi alții noi trebuie să te diferențiezi. Cu atât mai mult dacă vrei să monetizezi blogul sau spui povestea unei afaceri pe care vrei să o crești.

Unul din aceste ingrediente este să construiești afacerea și blogul pe un fundament foarte solid, acela al unei valori, idei, hobby sau produs în care crezi foarte mult. Și apoi să te întorci cu fața către comunitate și să rezonezi cu aceasta.

În spatele blogului este întotdeauna un om

Blogul, ca și afacerea au nevoie de vizibilitate. Modul cum promovăm anumite idei, freebies sau cursuri pe Social Media, ce conținut împărtășim, el este menit să atragă privirile și să convertească. Deci blogul este începutul și sfârșitul tuturor acțiunilor noastre online.

Dar, fie că scrii pentru blogul personal, al afacerii tale sau al unei companii nu trebuie să uiți că oamenii cumpără sau citesc de la oameni. Sigur ai mai auzit această sintagmă până acum. Nimeni nu citește un articol de blog fără a simți un om, o prezență și emoție în spatele acestuia. Fără să simtă că este înțeles și tocmai lui i te adresezi.

Tocmai de aceea, oricât de începător ești sau chiar dacă ești la stadiul de specialist, chiar Opinion Maker, trebuie să te diferențiezi de competitori prin Branding Personal. Pentru că așa cum spuneam, oamenii urmează oamenii cu care rezonează. Produsele și procesele automatizate pot arăta la fel, ele vor fi diferențiate de emoția și interacțiunea ce le însoțesc.

 

“Having a personal brand is important for an entrepreneur because now more than ever, it’s important for CEOs and founders of companies/brands to come out to the forefront and connect with their audiences. People connect with people.” Kevin Stimpson

Cum îți construiești un Brand Personal

Branding-ul Personal te ajută să îți crești expertiza, imaginea și încrederea audienței dar și să îți mărești tribul prin felul cum îți articulezi mesajul. De aceea, fundația trebuie să fie foarte solidă și să ai claritate încă de la început. Și, deși trăim vremuri în care este greu să mai inventezi roata, să fii original, totuși principalul atu este autenticitatea. Să ne arătăm lumii așa cum suntem – vulnerabili, cu emoțiile, temerile și visele noastre reprezintă cea mai altruistă formă de comunicare și deschidere. Să spui povestea din convingere și elegant.

Un brand puternic începe atunci când înțelegi care îți sunt iscusințele, măiestria și valorile și le dai cu praf de stele (a se citi pasiunea pe care o ai). Apoi sădești asemenea unui grădinar semințele în sol roditor, locul tău în piață. Nu uita să le uzi și să le pui îngrășăminte, adică să dai dovadă de responsabilitate, consistență. Pentru că Brandul Personal trebuie întreținut, nu este doar ceea ce faci să îi dai viață. Sunt multe de învățat în Branding Personal, dar ele îți vor da valoare și te vor expune ca expert, fie că ești Creator de Conținut sau Influencer.

Branding personal

Indiferent ce poveste ai de spus, ai grijă ce amprentă lași în inima și mintea celor ce te urmăresc, ce reputație îți construiești și întodeauna oferă înainte să ceri.

Dacă îți place să faci lucrurile temeinic, profi și să nu pierzi timpul bâjbâind după informații răzlețe, cea mai bună decizie este să urmezi un curs de Branding Personal. Acesta te va ghida și te va ajuta să îl construiești mult mai repede și mai ușor.

Copper Attitude, o poveste despre Branding Personal

Cum îți spuneam la început, Copper Attitude s-a născut acum patru ani, într-un moment în care construiam un Brand Personal. Nu știam inițial la ce îl voi folosi, însă știam că mă definea perfect. Pentru că exprima două din trăsăturile mele – o roșcată cu atitudine.

Am povestit mai multe despre cum s-a născut blogul în interviul acordat Dianei, pe Străduța Dianei.

Acum cinci ani, făceam un curs de Branding Personal și așa s-a născut ideea de brand, iar apoi am găsit și modalitatea prin care să îl exprim.

Au fost câteva momente pe acest drum când mi-am dat seama că părerea mea contează și chiar influențează decizia unui cititor.

Cel mai citit articol de pe blog este despre ce poți face în Zanzibar iar el încă îmi aduce cititori în mod constant. Pe lângă informațiile valoroase despre ce atracții există pe insula aceasta minunată, am încercat să am și o implicare a cititorilor interesați. Așa că mi-am exprimat disponibilitatea celor care doresc să le dau numărul de telefon al unui ghid local. Acesta urma să îi plimbe în condiții de siguranță pe insulă. Și îți spun sincer, am avut zeci de solicitări, ceea ce mi-a adus mare bucurie și am înțeles că pot ajuta alți oameni.

Apoi au urmat poveștile mele din rubrica Viața de expat, unde am o serie de articole pline de informații legate de cultura și civilizația din Orientul Mijlociu. Nu mă așteptam să fie atât de bine primite. Ba chiar mi s-a cerut să mai stăm la povești orientale și voi face acest lucru cu mare plăcere.

Îți imaginezi valurile de endorfine și starea de infinită satisfacție știind că am ajutat oamenii să se simtă bine în vacanță sau să exclame Ah! Ce interesant!

Cine are influență online mai mare:  Creatorul de Conținut sau Influencerul?

Când vine vorba de creare de conținut există o mare diversitate de apariții. La prima vedere Creatorul de Conținut și Influencerul par același lucru în contextul Influencer Marketingului. Same, same but different! 😀  Dar pe amândoi îi definește un Branding Personal.

Creatorii de Conținut și influența online

Deși nu este obligatoriu să aibă mulți urmăritori pe SM sau blog, ei sunt cei care creează conținut de calitate, ducănd creativitatea la alt nivel prin imagini și texte inspirate. Ei au capacitatea să creeze mai mult engagement.

Brandurile, companiile și afacerile mici ar trebui să lucreze cu aceștia pentru conținutul pe care îl pot crea pentru website-ul, newslettere, print-uri și advertoriale, precum și postări pe rețelele sociale.

În plus, dacă ai un blog poți fi activ în Marketing afiliat și poți monetiza click-urile sau vânzările care se realizează într-un magazin online și care vin din link-urile pe care tu le folosești.

Branding Personal

Dacă vrei să începi o afacere în mediul online, poți porni cu un blog sau un canal de YouTube, devenind astfel un influencer în nișa ta. Chiar dacă nu există o investiție considerabilă de bani la început, succesul îl poți atinge doar în timp și doar dacă ești 100% dedicat. Aceste idei de afaceri pentru tineri sunt potrivite datorită nivelului de complexitate și a costului redus de investiție. Poți găsi pe Succesonline.ro mai multe astfel de modele de afaceri online.

Influencerii și vânzările online

Pe de altă parte, vorbim de o altă categorie de creatori, cum sunt vloggerii și cei care fac review-uri produselor. Ei sunt cei care captează audiența și influențează decizia de cumpărare mai mult decât să producă un conținut adaptat. Și aceștia au Branding Personal foarte bine definit.

Este limpede că ambele personalități pot ajuta diverse afaceri deși există șanse să poată lucra cu Creatori de Conținut Influenceri, adica 2 în 1. Aceștia creează conținut de calitate, au o rată mare de implicare din partea audienței și au urmăritori dedicați.

Preferințele mele vin din această categorie și aș vrea să amintesc aici pe Diana Cosmin, Sonia Argint-Ionescu și Mirela Bucovicean.

Diana Cosmin are background de  jurnalist și scrie pe blogul ei, Fine Society. Îmi place foarte mult pentru conținutul foarte valoros pe care îl produce. Articolele sunt destul de lungi, în general, dar scrise cu mare talent, cu eleganță desăvârșită și atent editate. Este un Instagrammer foarte activ și promovează doar produsele de care este extrem de mulțumită. Îmi amintesc că la recomandarea ei, în urma unui articol review la mai multe device-uri pentru ten, mi-am cumpărat un model foarte performant. A fost câștigătoare Digital Diva pentru doi ani consecutiv și scrie despre tot ce-i fain și fin.

Influencing Marketing sau aceeași Mărie cu altă pălărie?

Spre deosebire de Marketingul clasic care folosea în campanii celebrități, Influencing Marketing-ul folosește în campanii influenceri. O mișcare eficientă și adaptată digitalului. Practic, orice creator care are o comunitate suficient de mare (peste 10.000 followers) în jurul său poate să își influențeze urmăritorii păstrând mesajele transmise de companie. În felul acesta, mesajul ajunge la cât mai mulți potențiali clienți.

El va aborda  campania autentic și se va adresa oamenilor obișnuiți, ca mine și ca tine. Și, foarte important, în funcție de expertiza pe care o are va avea un conținut cât mai consistent, fotografii și video distractive, cu call to action și va interacționa cu urmăritorii săi.

Branding personal

Există o serie de valori care se impun în această lume aInfluencer Marketingului, ce țin de flexibilitate și libertate. Poți alege afișezi un banner cu vouchere de discount, să scrii un articol pe blog cu link de afiliere sau să postezi fotografii pe Facebook sau Instagram ori sa creezi un videoclip pe YouTube sau Tik Tok. Ține de zona în care tu te simți creativ și de strategia pe care ți-ai propus-o.

O altă serie de valori este sinceritatea și încrederea, atunci cănd promovezi doar produsele sau beneficiile cu care rezonezi și nu induci în eroare utilizatorii. Pentru aceasta trebuie să fii tu însuți consumator și să te pui în pielea celui care cumpără sau are o nevoie.

Cele 3 tipuri de conținut care trebuie să existe în Influencing Marketing

Deși, în extenso sunt 5 etape mari, ne referim doar la trei, pentru că doar acestea sunt legate de conversii și doar ele reflectă o psihiologie de cumpărare:

 • etapa de conștientizare a problemei pe care o are clientul potențial. Acesta o poate simți dar nu conștientizează ce are. Este momentul când se pretează conținutul care clarifică această durere sau neliniște. Este etapa în care un urmăritor este adus din faza în care nu era conștient că are o problemă în cea care știe de ea
 • etapa de conștientizare a unei soluții. Este stadiul la care este necesar un conținut care informează  clienții că există o soluție pentru problema lor
 • etapa de prezentare a unui produs care îi ajută să implementeze soluția conștientizată.

Cele 3 greșeli din Influencing Marketing

 • nu ne adresăm clientului ideal din nișa noastră, deci nu avem pe cine să ajutăm să conștientizeze și să influențăm pentru a alege un serviciu și produs
 • nu identificăm corect problema clientului sau nu îi prezentăm beneficiile în termeni pe care el îi valorizează
 • nu avem un conținut evergreen care să mențină interesul viu.

Sigur, am putea continua pe această tema mai multe articole. Este un domeniu vast, în plină ascensiune iar acesta tinde să fie cel mai lung articol pe blogul meu.

Sper că este îți este util dacă vrei să începi o carieră în Influencing Marketing.  Nu uita, rezultatele vin în timp, trebuie să ai răbdare și să câștigi încrederea celor care te urmăresc.

Spor la conversii!

 

Sursă foto – Unsplash

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 24 – Influencer Marketing si branding personal în România 

 

 

6 Comentarii

 1. Diana

  1 decembrie 2020 at 8:11 am

  Ai spus multe lucruri foarte adevărat e aici. Oricât de mare sau mic ai fi, ca blogger ai un brand personal și trebuie să te ocupi de el. PS1: Mulțumesc că ai amintit de interviu 😁 PS2: O ador pe Diana Cosmin!

  1. CopperAttitude

   13 decembrie 2020 at 5:41 am

   Si mie imi place enorm autenticitatea si creativitatea ei, iar nivelul la care a ajuns este wishful. Mare parte din dorinta si placerea de a scrie a fost hranita citind-o pe ea.

 2. Inimadincuvinte

  1 decembrie 2020 at 11:10 am

  Foarte tare mi s-a părut articolul tău Mari! Felicitări!

  1. CopperAttitude

   1 decembrie 2020 at 6:01 pm

   Multumesc mult, Oni!

 3. Proba 24. Influencer Marketing și branding personal în România

  11 decembrie 2020 at 1:18 pm

  […] Flămânzeanu – Despre Branding Personal și Influență Online în Blogging – 98 […]

 4. Pe undeva pe aici si eu... – Roxana Trandafir

  24 februarie 2021 at 9:21 pm

  […] fiecare data am fost aici, am citit ce scriau prietenii mei, Diana, Mona, Mari sau Potecuta, dar niciodata nu am scris niciun cuvant. Ca si cand mainile mele nu mai stiau a […]

Raspunde