SuperBlog

Raftul cu cărți personalizate pentru copii

Reading Time: 7 minutes

Astăzi vreu să îți spun câte ceva despre un raft special în biblioteca familiei tale, cu cărți personalizate pentru copii.

Arată-mi biblioteca ta ca să îți spun cine ești!

Deși nu aș putea să îți mărturisesc a cui este această afirmație, rezonez în totalitate cu ea. Pentru că, în afara experiențelor noastre și a oamenilor cu care ne înconjurăm zi de zi, cărțile ne formează, ne inspiră, ne motivează și ne țin companie.

Rostul cărților în viața unui copil

Dragostea pentru cărți se cultivă în timp, iar dacă începe din copilărie, este o călătorie plină de sens în care putem trăi mii de experiențe.

Mi se pare extraordinar că, deși adulți, păstrăm aceeași curiozitate, același nesaț al copilului care vrea să știe ce este pe următoarea pagină. Ne umplem sufletul cu nerăbdare, dorință și emoție. Ne plac poveștile. Pentru că ele găsesc drumul cel mai scurt până la inimile noastre.

Deși Lexi este adolescentă, ador cărțile pentru copii și acum, pentru toată imaginația, creativitatea și știința pusă în spate. De la forme și texturi până la povești cu tâlc sau cărți personalizate pentru copii, o lume magică se deschide încă de la naștere.

Cititul și povestitul sunt resurse inimaginabile pentru dezvoltarea creierului și inteligenței emoționale a copilului. Îi antrenează imaginația, îl învață despre emoții, îi dezvoltă vorbirea și capacitatea de conectare cu noi, părinții. Micuții sunt spontani și te uimesc cu tot ceea ce știu. Vorbesc încă de mici, cu dezinvoltură despre dinozauri, avioane, insecte și planete.

Cititul, o povară sau plăcere?

Îmi amintesc prin școala generală, când am simțit cu adevărat plăcerea cititului, am descoperit în cărți exemplele de curaj, eroismul. Atunci am realizat pentru prima oară că oamenii au trăsături interioare mai puternice ca cele fizice. Am văzut că trebuie să ai curaj să înfrunți greutățile. Că respectul se căștigă și că trebuie să muncești pentru el. Că a fi altfel decât ceilalți nu înseamnă că ești inferior.

În copilăria mea, cărțile de povești erau limitate ca ofertă, grafică și narațiune. Acum, culorile, poveștile pentru copii, imaginile și volumele tipărite pentru storytelling sunt infinite. Și este minunat să fie așa.

Ele sunt atractive, chipurile sunt calde, cu trăsături plăcute, poveștile sunt variate. Sunt multe zămbete în ilustrații.

cărți personalizate pentru copii

Și totuși, de ce nu citesc copiii?

Sigur, nu generalizez, sunt copii care citesc mai mult decăt unii adulți. Abia așteaptă să aibă timp liber să devoreze o carte. Dar, în era digitală, cu ochii în ecranele smartphone-ului sau tabletei, tentația informației ușor de înghițit este foarte mare. Cititul a devenit desuet în unele familii, iar copiii au prins obiceiuri, să le spunem….digitale.

Astfel că, mai târziu, când vor avea de citit lectură școlară, va fi un chin pentru ei. Pentru că nu au avut acest obicei, pentru că nu au avut modele în familie. Ei nu își văd părinții citind. Cititul va fi o povară din lipsă de concentrare și îi va ține pe loc.

În acest timp, copiii care au această plăcere, inițiată foarte devreme și exersată în timp vor avea aripile deschise. Pentru că ei au deja interes pentru cunoaștere și sunt curioși, îi va ține motivați, implicați, le va dezvolta memoria și le va facilita interacțiunea cu ceilalți.

De sărbători sau de ziua lor adoră cărțile cadou și nu știu cum să fugă mai repede în camera lor să le savureze.

Cărțile sunt esența procesului de dezvoltare, a educației și a progresului. Ele deschid nenumărate uși, creează solul fertil pentru gândirea logică, pentru idei geniale. Ne ghidează spre aflarea adevărului, spre starea de echilibru și nu ne lasă pradă efectului fake news.

Experiențe unice prin cărți personalizate

Ce sunt cărțile personalizate pentru copii

Carțile personalizate pentru copii sunt adresate copiilor și sunt special adaptate pentru cititor. Ele conțin un text original în care numele cititorului este scris peste tot unde apare personajul principal. El este protagonistul aventurii. Cartea mai conține și numele unui anumit prieten al micului cititor, iar povestea începe într-o locație familiară, cum ar fi casa lui/ei.

Toată această experiență pe care piticii o trăiesc cu toate simțurile este creată să îi conducă într-o călătorie personală. Și noi, părinții știm că aceasta este revelatoare și transformatoare.

O astfel de experiență, unică și specială propune editura Elefantul Meu doar pentru copilul tău.

Există 23 de cărți personalizate pentru copii cu povești ilustrate, concepute pentru vârsta micuțului tău. Sunt cartonate, frumos colorate și foarte utile.

Aceste cărți pot reprezenta un cadou unic, foarte îndrăgit de copil. Va deveni imediat cartea lui preferată pentru că va învăța să aprecieze tot ceea ce este făcut special pentru el. Și, deși nu conștientizează încă, răspunde nevoilor de dezvoltare sau dorințelor sale.

 

Imaginează-ți emoția, încăntarea și surpriza să își audă sau chiar să își citească numele în poveste! Pentru că se pot bucura de ele copii de la 1 an până la cei ce au împlinit deja 10 ani. Și vor deveni amintiri neprețuite, comori pentru tot restul vieții. Ai de unde alege!

Ca să poți comanda cărți personalizate pentru copii, poți intra pe site-ul editurii, unde găsești informații utile dar și cărțile pe grupe de vârstă.

De ce să alegi cărți personalizate pentru copilul tău?

Despre beneficiile cititului atât pentru copii cât și pentru adulți am povestit mai devreme. Poate te întrebi ce rost au cărțile personalizate pentru copii. Ce, nu sunt tot cărți?

Este în regulă, așa m-am întrebat și eu. Până când am înțeles impactul pe care îl pot avea acestea la nivelul dezvoltării cognitive, caracterului dar și încrederii în sine a copilului.

Am descoperit cinci beneficii pentru care îi poți oferi copilului tău cărți personalizate.

Îl fac să se simtă special

Cărțile acestea dedicate atrag atenția și îl fac pe junior să se simtă special. Simte că i se dă atenție, că persoana lui contează. Influența rostirii numelui este în general, pentru noi, oamenii, un canal deschis de comunicare. Suntem mai atenți și mai receptivi, devenim mai comunicativi.

cărți personalizate pentru copii

Recunoașterea unicității sale de către noi, părinții este un moment de revelație pentru el. Este parte importantă din familie. Iar la nivelul întregii familii se dezvoltă o legătură mai strânsă.

Îi cresc încrederea în sine

Copilul tăau este starul poveștii, are o identitate proprie și asta îi crește încrederea în el, simte că poate face lucruri mărețe. Mai ales în cazul copiilor timizi sau a celor care au avut experiențe mai neplăcute în grupul lor de amici, aceștia pot să își recâștige esența, valoarea.

Acesta este un câștig pe termen lung și construiește un adult sigur pe el și dezinvolt, capabil să comunice foarte ușor cu cei din jur.

Îi încurajează cititul

Oricât de puțin i-ar plăcea să citească, copilul va fi curios să vadă ce aventuri va avea în povestea în care este protagonist. Numele lui și al prietenului sau prietenei precum și prezența contextului în care se găsește (casa, orașul) îl fac să devină interesat, curios.

Odată captată atenția, înflorește și bucuria cititului și scade timpul petrecut în fața ecranului. În felul acesta se dezvoltă un obicei sănătos, care îl va însoți și în viața de adult. Nu numai că nu se va simți singur vreodată, dar va învăța lucruri noi.

Îi crește vocabularul și gradul de înțelegere

Încă de mic, copilul tău învață cuvinte noi, exersează pronunții și face propoziții încercând să repete fragmente din povestea lui. Își exersează gradul de înțelegere, aidoma unui mușchi încercând să descrie imaginile ce însoțesc textul.

cărți personalizate pentru copii

Statisticile spun că 40% dintre elevii români se află în situația de analfabetism funcțional. România este aproape ultima țară din UE, fiind urmată doar de Bulgaria. Ei au dificultăți să citească și să înțeleagă un text și nu sunt motivați să învețe. Nu pot merge în profunzimea ideei pe care o citesc. Aceste statistici pot fi modificate cu scăderea drastică a procentului prin antrenarea înțelegerii încă din faze timpurii.

Le dezvoltă abilități multiple

Ca personaje principale în poveste, în centrul atenției, copiii au parte de aventură și experiențe diverse care le dezvoltă memoria, concentrarea.

Și ce exercițiu mai bun decât relatarea poveștii lor în fața fraților, prietenilor sau colegilor?

Astfel, pot câștiga respectul în grupul lor.

Imaginația este efervescentă după experiența cu aceste cărți personalizate pentru copii, ei pot schimba finalul poveștii, pot adăuga elemente noi în aventura lor. Imaginează-ți ce plăcut ar fi să îl asculți când recreeazaă povestea sau inventează singur altele noi.

Își dezvoltă gândirea creativă și analitică, va face ușor conexiuni și va pătrunde profund în esența lucrurilor. Va cere argumente atunci când cineva îi va relata idei sau fapte, nu va crede orice. Așa că noi, părinții sunt primii testați și interogați. Și asta este extraordinar. Doar suntem partenerii lor în dezvoltarea armonioasă, nu-i așa?

Empatia mi se pare cea mai diluată în această era digitală, copiii interacționând din ce în ce mai puțin între ei sau cu adulții din apropierea lor. Trecând prin aventuri, fapte de eroism, emoții, puteri supranaturale, prietenii, devenind detectivi, ei devin curioși. Vor să arate celorlați că îi pot ajuta, că pot rezolva probleme și că pot să își poarte de grijă.

La final

Cred că m-am entuziasmat și v-am spus o poveste care mie îmi este întotdeauna dragă, despre cărți.

O carte personalizată este un moment de bucurie pentru copii în orice zi a anului. Nu este nevoie să aștepți aniversarea lui, Crăciunul, Paștele sau 1 Iunie.

Dar, se apropie Crăciunul și poate deja te gândești la idei valoroase! Pune cu inspirație o cărămidă la temelia dezvoltării copilului tău!

După ce îi faci o asemenea bucurie, aștept să îmi spui cum v-ați simțit amăndoi în această experiență minunată!

cărți personalizate pentru copii

 

Sursă foto – elefantulmeu.ro

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 10 – Elefantul Meu deschide drumul spre imaginație (editura Elefantul Meu)

 

1 Comentariu

Raspunde