SuperBlog

Ceaiuri care îți dezmiardă simțurile

Reading Time: 5 minutes

Știiai că exista ceaiuri care îți dezmiardă simțurile? O să îți spun o poveste despre ele…și trei fete la o șuetă.

Trei fete la șuetă

Sunt tare bucuroasă astăzi, că este sfărșit de săptămână și, deși ai crede că vine la pachet cu o porție generoasă de leneveală, am avut o grămadă de treabă. Sunt și emoționată. M-am întâlnit astăzi pentru prima oară cu 2 prietene pe care le-am cunoscut online, Mona și Diana.

Trebuie să-ți povestesc neapărat ce am pus la cale. Le-am pregătit croissante cu unt și dulceață și le-am invitat la o experiență cu ceaiuri care îți dezmiardă simțurile. Sunt sigură că vor fi fascinate de gusturi noi, pe care nu le-au încercat. Cine știe poate vor fi inspirate pentru alte povești minunate.

Mona a venit tocmai din Franța iar Diana de la Pitești. Ele sunt scriitoare, așează cuvinte topite în emoție pe hârtie albă. Profunde și elevate, este o adevărată plăcere să le citesc. De curând, ele au publicat câte o povestire într-un volum de proză. Nuanțe de piper și ciocolată, împreună cu alți scriitori.

Abia le așteptam să îmi dea autografe pe carte și să aflu poveștile din spatele poveștilor lor. Au scris despre iubire, așa cum este ea, uneori surprinzătoare. Muza aparține Dianei și vorbește de o iubire învăluită în mister și miros de croissant proaspăt iar Mona a scris despre iubire și iertare în Greșeala.

Trei ceaiuri speciale

Prietenele mele sunt iubitoare de ceai și am vrut să le fac o surpriză plăcută, într-o după-amiază de toamnă însorită. Parcă nimic nu merge mai bine ca un ceai toamna.

Cu toții știm că ceaiurile au beneficii pentru sănătate, pentru starea de bine și minte echilibrată. Sunt atătea motive să te bucuri de plăcerea și foloasele unui ceai! Mie îmi plac cel mai mult acele ceaiuri care îți dezmiardă simțurile. Ele îți ating emoții, îți schimbă starea și te fac să te simți bine.

Știai că…

… inventatorul ceaiului este împăratul chinez Shen Nung? Acesta a descoperit în timpul unei călătorii că frunza unui copac ajunsă în bolul său cu apă fierbinte i-a dat culoare și un gust deosebit?


Croissante, dulcețuri și ceaiuri aparte

Am pus ceainicul pe foc și am așteptat să fiarbă apa uitându-mă fascinată la pomii ruginii de afară. Este atât de frumos acest anotimp! Am o stare de calm și bucurie, deși știu că vin zile reci. Ceaiurile ne vor ține însă companie, alături de o carte bună, sau uitându-ne la un film, cuibariți în canapea.

Mai întâi specialitățile

Cât a fiert apa, simt mirosul franțuzesc de croissante pe care le-am încălzit și pe care le pun pe farfurii mici de desert. Un varf de unt pus pe fiecare croissant se topește imediat într-o îmbrățișare eternă.

Borcanele de dulceață așteaptă să umple cu aromă și culoare mici boluri de sticlă lângă croissante. Monei îi place dulceața de căpșuni, Dianei cea de vișine iar mie de caise. Aromele astea vor completa gusturile naturale și pure din selecția de ceaiuri deosebite de la Fares.

Toate sunt așezate pe o măsuță mică, în living, ca într-un ritual sofisticat, ceva în stil Downton Abbey, dar în stil contemporan.

M-am gândit să încercăm ceaiuri care îți dezmiardă simțurile  la prima noastră întâlnire. Și cum sunt trei arome distincte din gama aceasta aparte, le-am încercat pe toate – Vigoare, Mireasmă și Tihnă. Ceaiurile acestea te incită încă de când le citești numele.

Am desfăcut cutiile colorate și am scos din fiecare câte un săculeț pentru licoarea magică. Aspectul este aristocrat, fiecare plic ce protejează ceaiul are monograma, la fel și cutia. Iar primele acorduri ale aromelor răzbăteau dincolo de ambalajul de hârtie care proteja săculețul de ceai. Parfumul lor umplea camera și ne răsfăța simțurile în așteptarea chimiei întâlnirii ceaiului cu apa fierbinte.

Știai că….

…este foarte importantă calitatea apei la prepararea ceaiului? În loc de apă direct de la robinet, poți folosi apă filtrată sau apă plată. Calitatea ceaiului va fi superioară. Totul este chimie!


Nerăbdătoare am turnat apa peste pliculețele care așteptau să fie vedete în ceștile de ceai englezesc, elegante și generoase. Aburul ne trimitea primele semne și ne activa senzații. Ce poate fi mai bun decât mirosul de ceai înainte să îl guști?

Să prepari ceaiul este o adevărată artă care impune răbdare și eleganță. Cum toate trei preferăm un gust mai intens, am lăsat săculeții de ceai la infuzat 8 minute. Am îngăduit ceaiului să își elibereze aromele și culoarea specifică.

Un pic de tihnă pentru Diana

Tihnă este ceaiul Dianei, ea preferă gustul parfumat și liniștitor al mușețelului înobilat de petale de trandafiri. Două flori, venite parcă din lumi diferite, dau naștere unei arome delicate, pentru o stare de tihnă adevărată. Culoarea sa, ambră, este intensă și atractivă. Zâmbetul pe buzele Dianei savurând ceaiul mi-a arătat că aroma lui subtilă poate face minuni, mai ales că ea avusese o săptămână intensă la job.

Am fost toate trei de acord când Diana a declarat că acesta va fi ceaiul ei de seară, după serviciu.

Știai că…

… ceaiul este a doua, cea mai băută licoare din lume, după apă?


Un pic de răsfăț pentru Mona

Mona, când vorbește, parcă îți spune o poveste de noapte bună. Ne povestește despre ritualul ei când scrie. Calmă, ea știe să îți liniștească starea din căteva cuvinte. Exact ca ceaiul Tihnă. Așa că pentru ea am ales un alt sortiment, Mireasmă, un ceai de răsfăț, pe care să îl bei pe îndelete. Busuiocul românesc, intens parfumat este accentuat de gustul fresh de lămâie proaspătă. Cum spune și ea, este combinație ideală pentru momentele cănd scrie, iar culoarea, o nuanță mai deschisă decât Tihnă, relaxează privirea.

Un pic de energie pentru mine

Pentru că eu mă simt cam lipsită de energie în ultimul timp și sunt obosită, am decis să încerc Vigoare. Ceaiul acesta are o rețetă originală românească și aduce împreună  gustul picant și proaspăt de ghimbir cu cel dulce-acrișor de măceșe. Un amestec inspirat pentru că revigorează corpul și clarifică mintea. Știi senzația aceea de cameră proaspăt aerisită? Atunci când îți umpli plămânii de aer și te simți prezent în acel moment. Ceaiul acesta te trezește la viață. Culoarea lui, cea mai intensă dintre toate, roșu închis, se datorează bazei de hibiscus care intensifică celelalte gusturi.

Știai că..

…plicul de ceai a fost descoperit, din întâmplare, de către comerciantul de ceai american Thomas Sullivan care a trimis câteva mostre de ceai clienților săi în punguțe de mătase? Aceștia au considerat că punguțele pot fi folosite asemeni filtrelor metalice pentru ceai și le-au introdus în ceainic.


Combinațiile creative de ceaiuri care îți dezmiardă simțurile mi se par cele mai interesante, surprinzătoare și aromate pentru că îți oferă cea mai completă experiență pentru a te bucura de licoarea minunată. Timpul este relativ când savurezi un ceai aromat în compania plăcută a prietenilor, mai ales când descoperirea lor este neașteptată.

Abia aștept să văd ce povești minunate mai scriu Diana și Mona, inspirate și răsfățate de un ceai aromat dar, până atunci poate îmi scrii ce tip de ceai preferi tu.

Sursa foto – IG Fares dar și din arhiva personală, editate în Canva

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 15 – Gusturi creative de la Fares

4 Comentarii

 1. Inimadincuvinte

  11 noiembrie 2020 at 6:44 pm

  Articolul tău mi a făcut pofta sa savurez un ceai 🙂

  1. CopperAttitude

   11 noiembrie 2020 at 8:37 pm

   Mulțumesc, Oana!

 2. Proba 15. Gusturi creative de la Fares

  16 noiembrie 2020 at 10:05 pm

  […] Ceaiuri care îți dezmiardă simțurile […]

 3. Fares, alegerea naturală pentru un stil de viață sănătos - Copper Attitude

  13 octombrie 2021 at 8:26 am

  […] un ceai nu înseamnă însoțitorul tăcut în conversațiile mele cu mine sau prietene dragi. Ceaiul este confort, alinare și medicul de gardă. Este mâna blândă a mamei pe o frunte […]

Raspunde