SuperBlog, Uncategorized

Cum sa alegi proiectantul potrivit pentru casa de vis

Reading Time: 5 minutes

Timp estimativ de citire: 6 min

 

Recunosc sincer ca provocarea celor de la AIA Proiect – https://www.aia-proiect.ro/ despre casa de vis m-a scos din zona de confort. Cum ar trebui sa mestesugesc eu creativ un articol, sa te ajut sa alegi obiectiv pe cel ce va fi prietenul, vizionarul, avocatul si artistul visului tau, arhitectul? Mi-a dat insa oportunitatea de a scrie despre acest subiect intr-un mod autentic.

aia-proiect

Alegerea unui proiectant pentru casa poate fi considerata complicata si costisitoare, fie ca vorbim de proiecte de case doar cu parter, fie de case mai mari.

Ma intrebam, zambind ca un copil, ce ar fi facut cei trei purcelusi daca ar si-ar fi facut casele in zilele noastre.

Orice casa de vis pleaca de la o idee

Povestea spune, ca a venit momentul ca purcelusii sa plece in lume sa isi faca un rost. Au plecat din casa natala si, cum mergeau ei prin lume, s-au oprit sa se sfatuiasca ce vor face. Doi dintre ei au propus sa se desparta insa fratele cel mare i-a rugat sa ramana uniti. Sa isi construiasca fiecare cate o casa, aproape unul de altul.

Era un vis frumos pentru fiecare, asa ca isi puteau imprima stilul propriu si semnatura in viitoarea casa.

Cine pune ideea in aplicare?

Fratele mai mare, mai intelept si mai echilibrat, le-a propus sa viziteze un birou de proiectare, sa faca totul ca la carte. Insa fratii au fost sceptici si i-au spus ca va fi scump. Fratele mijlociu a sustinut ca stie pe altcineva, care face mai ieftin, iar cel mic se lauda ca isi va construi casa cu mainiile lui, in regim propriu. Si spunea cu mandrie ca va iesi cel mai ieftin. Ba chiar se gandea ca bonus, sa isi ofere un city-break, undeva in Europa.

Fratele matur i-a sfatuit atunci ca o casa de vis poate fi realizata doar de un birou de proiectare sau de unul de arhitectura.

Si.. ca prea scump la inceput de drum poate inseamna mai ieftin pe termen lung.

Totusi, au decis sa bifeze propunerea fratelui mare, ca sa ii arate cat era de costisitor si ca vor pierde vremea cu toate intalnirile acestea.

Asa ca au mers la specialistii de la o firma de proiectare, sa isi prezinte visul.

Proiectul de casa

Primul care si-a prezentat ideea a fost cel mare. El isi dorea o casa cu concept arhitectural unicat. Ceilalti doi, au spus ca merge ceva simplu, cum face toata lumea.

aia-proiect

Sursa foto: aia-proiect.ro

Dupa ce arhitectii au ascultat cu atentie, distributiv tot ce le-au spus fratii despre casa de vis, le-au propus celor mai mici sa le arate proiecte deja existente, din portofoliul lor. Cat despre fratele mai mare, specialistii trebuiau sa isi puna la bataie creativitatea, sa coopereze cu el, sa se organizeze impreuna foarte bine si sa vada the big picture. Felul cum evolua discutia, ii arata cat de talentat si optimist era arhitectul echipei.

Chimia era perfecta. 

Ii dadea incredere ca dorinta sa de a avea o casa de vis se va realiza curand.

Arhitectul va realiza si un studiu de fezabilitate ce cuprinde schita la scara si o descriere a suprafetelor. Apoi le va da o estimare a costurilor. Daca cei trei frati vor accepta oferta, firma se va ocupa si de obtinerea aprobarilor necesare.

Specialistii de la biroul de proiectare le-au explicat in amanunt

Biroul de proiectare vs altii

Astfel, cei trei frati au aflat ce este proiectul de casa. Acesta este un plan sau desen intocmit de un specialist, pornind de la ideea ta si care tine cont de aspecte care tie iti scapa sau nu ti se par importante. Acestea sunt: terenul, distanta fata de anumite obiective, materiale de constructii, standarde electrice, energetice, de canalizare, avize, calcule, masuri. Chiar si clima este importanta.

“Arhitectul ar trebui să fie un bun scriitor, un expert în domeniu, versat în geometrie și optică, expert în cifre, familiarizat cu istoria, informat cu privire la principiile filozofiei naturale și morale, fin cunoscator ai legii și ale fizicii, a mișcărilor, legilor și relațiilor interumane, a corpurilor cerești” (Vitruvius).

Citind aceste ganduri intelepte, vechi de peste 2000 de ani, profesia de arhitect inseamna una din cele mai complexe si mai frumoase din lume. Sa ai sensibilitatea artelor frumoase pe care sa o contopesti cu masuratori exacte, inseamna sa fii o personalitate complexa, geniala.

Fratele mijlociu, sceptic din fire si preocupat de costuri le-a spus pe sleau ca va fi mai simplu sa lucreze cu un singur arhitect, independent. Aproape ca nici nu a auzit ca diferenta dintre biroul de proiectare si cel de arhitectura  consta in numarul de servicii si dificultatea lor. Pe scurt, un birou de proiectare ofera servicii complete, inclusiv rolul de avocat in fata administratiei publice locale si antreprenorilor.

Fratele cel mare era din ce in ce mai incantat ca nu va avea nicio bataie de cap, totul va merge snur si oamenii acestia seriosi isi vor da silinta, se vor ocupa de tot, in pretul discutat.

Altcineva face mai ieftin casa de vis

Fratii sai urmau sa isi realizeze casa de vis asa cum au vrut de la inceput.

Fratele mijlociu a discutat cu arhitectul pe care l-a ales, iar cel mic si-a schitat un plan si acum munceste la lista de materiale de constructii. Niciunul nu credea ca a intrat intr-o capcana.

Fratele mijlociu, a trebuit sa angajeze o alta firma de constructori, primii au fost neseriosi si au abandonat santierul. Asta i-a adus intarzieri dar si o depasire a bugetului cu circa 15%.

Intarzieri

Cel mic construia destul de greu, nu apreciase bine cantitatile, iar lemnul livrat ajunsese ud si a trebuit sa astepte sa se usuce. Cand deja ridicase mare parte din constructie, a constatat ca era prea mare casa si gradina prea mica.

S-a intristat dar si-a vazut in continuare de santier.

Intr-o zi, s-a imbolnavit destul de rau, muncind singur si a ajuns la doctor. Fiind foarte slabit si stiind ca are de lucru, a ales cel mai bun specialist sa il trateze eficient. De data aceasta nu a contat costul consultatiei. Si-a revenit in cateva zile, si a realizat ce inseamna serviciile de calitate si ce decizie buna a luat sa nu se trateze singur.

Dar nu procedatse la fel cu casa.

Amandoi se uitau la casa fratelui mare, care crestea vazand cu ochii, lucrurile se legau armonios. La ei, lucrurile tergiversau, in asteptarea obtinerii unor avize. Mezinul intrerupea des munca si pierdea timpul pe la ghisee pentru obtinerea documentelor necesare pasului urmator. Nu avea cine sa se ocupe de acest aspect. Atatea avize si certificate, pare ca nu se mai termina.

Era bine daca se ocupa cineva de atatea acte….

Casa de vis

La sfarsit, fratele cel mare, i-a chemat pe ceilalti doi sa ii vada visul implinit. Totul era bine pus la punct, realizat cu meticulozitate si materiale de constructie de calitate. Casa era foarte bine compartimentata iar spatiile folosite eficient. Era scaldata in lumina naturala si se simtea ACASA.

AIA Proiect

Casa contemporana P+1 (sursa foto aia-proiect.ro)

Toti au fost de acord ca merita sa investesti inca de la inceput in tot ce iti face viata mai usoara. Ei au exclamat intr-un glas ca arhitectul are un talent innascut.

Poate la inceput pare o cheltuiala mare, dar tot procesul de constructie ne-a aratat ca alegerea specialistilor potriviti salveaza mult timp,

vei avea o casa estetica si functionala ca spatiu si consum energetic.

Iar acestea sunt atribute cu bataie pe termen lung, care te vor scuti de cheltuieli neprevazute in viitor.

 

Foto coperta preluata de pe aia-proiect.ro

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019, proba AIA-Proiect

Raspunde