Experiente

2021, anul care a venit. Cum să îți alegi cuvântul anului

Reading Time: 3 minutes

După un an atipic, așa cum a fost 2020, nevoia unui alt început este mai mare ca niciodată. Deși un an greu, cu încercări importante pentru mine, totuși a avut și reușitele lui. Am vorbit despre ele aici. Începuturile pot fi nesigure, ne scot din zona de confort dar ne aduc și speranță, ne fac optimiști și plini de energie. Dar pentru asta avem nevoie să schimbăm perspectiva prin care privim spre viitor. Avem nevoie să alegem cuvântul anului, mantra care ne va ghida să ajungem acolo unde ne propunem.

Experiența mea pentru setarea noului an

De fiecare dată am citit cu admirație postările motivaționale ale celor care își fac lista de obiective/rezoluții pentru anul următor. Nu știu dacă au reușit să și le îndeplinească până la finalul anului dar nu despre asta este vorba. Dar i-am admirat pentru tenacitate.

Eu nu am putut să îmi fac niciodată lista de obiective, deși la capitolul liste și organizare sunt foarte bună. Cum să le îndeplinesc dacă eu nici nu le înșir pe puncte? Mult timp am fost frustrată de acest neajuns, ba chiar m-am forțat să le creez, să le scriu pe o hârtie. Scrise au rămas.

blogging

Apoi am cochetat cu realizarea unui vision board. La capitolul acesta pot fi creativă, însă ideea ca trebuia sa îl afișez și să fie subiect de curiozități pentru oricine îl vede, nu mi-a surâs și încă lucrez cu mine la acest capitol. Poate voi reuși cândva să îl realizez.

Însă mie mi s-a potrivit alt sistem pe care îl folosesc deja de trei ani, aleg cuvântul anului. Sau cuvintele anului.

Cum alegi cuvântul anului

Principiul este simplu – există un cuvânt dominant care guvernează orientarea mea în acel an și un cuvânt secundar care mă atenționează să privesc mai departe. Apoi sunt două cuvinte cu bătaie lungă care îmi sunt mantră de 2 ani deja și care vor continua să îmi stea în atenție și mai departe. Acestea două sunt sănătate și menire.

Sigur, varianta clasică și mai simplă a exercițiului este cu un singur cuvânt, aici fiecare știe cum îi este mai bine.

La sfârșitul lui 2020, când încă făceam liste  de cuvinte cu care rezonam, Irina m-a tentat cu un exercițiu de cinci zile prin care urma să ne alegem un cuvânt reprezentativ pentru 2021. Așa că am pornit în călătorie, explorând prin exerciții interese, dorințe și căutând ancore. A fost un antrenament terapeutic care te învață să te privești cu empatie, să îți oferi timp și să îți dai o direcție. Dar mai ales să lucrezi de plăcere.

Cuvântul anului îl poți privi ca o ancoră în tumultul energiei zilnice, al distragerii digitale și al valului de informații care ne bombardează. El este o promisiune față de tine și te ține orientat spre perspectiva benefică ție. El îți face agenda și îți coordonează acțiunile. El îți dă flexibilitate dar te ține pe drumul cel bun.

Ori de câte ori te simți abătut, lipsit de direcție sau pus în situații noi, el este acolo.

  1. În primul rând îl cauți, stai cu el, un timp.
  2. Îl scoți la o cafea și îl ții strașnic de vorbă. Poate preț de mai multe cafele, vei vedea prin experiența proprie.
  3. Îl descoși și îți testezi chimia cu el. Scrie pe o agendă ce vibe îți dă.
  4. Dacă îți răspunde la întrebări și îți dă direcție, l-ai găsit.
  5. Așteaptă câteva zile să se așeze lucrurile, gândurile și să capete un sens.
  6. Dacă îl simți ca un magnet, notează-l, tatuează-l, scrie-l oriunde vrei să îl vezi sau să te întâlnești cu el.

cuvântul anului

Cuvintele anului 2021 pentru mine

Dar să nu vă mi țin în suspans, am ales cuvântul principal CREATIVITATE iar pe cel secundar COMUNITATE. Este un an de dedicare, diversificare și creație pentru comunitatea mea. Tot ce am învățat și exersat anul trecut este izvorul unei perioade în care sper să ajut cât mai mulți oameni să își exprime și să transmită mesajul mai departe.

În rest, îmi voi da voie să fiu eu, așa cum sunt, uneori visătoare, uneori prea analitică, deseori încăpățânată, din ce în ce mai mult intuitivă și altruistă.

Îți mulțumesc pentru că m-ai citit până acum și sper să îți placă și ce vei citi anul acesta.

Tu ce cuvinte sau vise ai pentru 2021?

Sursa foto – Pixabay

Raspunde