SuperBlog

Frisomat, o hală industrială pentru afacerea ta. Povestea merge mai departe

Reading Time: 6 minutes

Hey! Bine te-am regăsit! Îți mulțumesc pentru mesajele primite după ce am deschis Bookya, librăria mea de suflet, deschisă într-o hală industrială.

Îți mai aduci aminte ce provocare a fost când am construit-o? Cum m-am avântat în tehnologia modernă de construcție? Și cum am creat un concept care să aducă aproape familii cu copii, cupluri, bloggeri și participanți la ateliere creative. 

Îți sunt recunoscătoare că vii atât de des la o cafea și o carte bună. Am legat atâtea prietenii de când am deschis-o, încât am o familie numeroasă cu care împărtășesc povești minunate.

Un vis capătă formă cu echipa potrivită

Au trecut 6 luni de când conceptul meu a prins viață și de când mi-am strâns mâna cu echipa Frisomat care mi-a dat la cheie, cum se spune visul meu de când eram mică. 

Un vis care a prins contur pentru că am ales să lucrez poate cu cei mai buni din industria construcției spațiilor pentru afacerea oricui.

Frisomat – we shelter your business

Frisomat este o companie belgiană care proiectează, dezvoltă, produce și construiește orice fel de hală industrială din oțel laminat la rece.

Aceste hale metalice pot deveni spații de depozitare, producție, magazine, showroom-uri, birouri, depozite de cereale, ferme de animale, săli de sport, hangare de avioane și spații de recreere.

Tu doar povestește-le visul tău și Frisomat are întotdeauna o hală pe măsură.

Astăzi am primit o invitație neobișnuită de la Frisomat. Aniversează 25 de ani de existență și m-au invitat în calitate de speaker. Voi povesti din experiența mea de lucru cu echipa interdisciplinară dar voi aduce și argumente de ce trebuie să lucrezi cu ei. Însă eu le voi face o mare surpriză: vreau să mă extind și voi vorbi de ce vreau să îi aleg tot pe ei ca partener în acest nou vis la cheie. 

Mă bucur că nu au uitat de mine, chiar dacă proiectul meu a fost unul relativ mic dar în care am pus suflet și eu dar și ei.

Am răspuns cu plăcere invitației lor și vreau să vă spun cam ce o să povestesc în calitate de vorbitor. Bine, încă nu m-am hotărât cu ce mă îmbrac, dar deocamdată îmi pregătesc speech-ul.

Sursă foto: lukas-blazek pentru Unsplash

Nu este ușor să aduni în 15 minute, cât durează intervenția mea în deschiderea galei să sintetizez primii 25 de ani din viața unei companii. 

Frisomat – un partener de încredere de 25 de ani în România

Dacă în 1979 porneau afacerea cu un singur tip de hală metalică, în 1994 se construia fabrica Frisomat din Belgia. Extinderea a continuat și, în 1996 se deschide sucursala din România, la Piatra Neamț.

Cu filiale în 14 țări, Frisomat a împlinit visul multor antreprenori și companii din peste 100 de țări și a ridicat peste 35.000 de clădiri.

În condițiile în care durata medie a unei afaceri în România este de 10 ani, povestea lor este una de succes și o sursă de inspirație. Parcursul lor în acest sfert de veac a arătat că reprezintă un partener de încredere pentru alți antreprenori din România și nu numai. Pentru că ei au construit în peste 100 de țări orice tip de hală industrială pentru afaceri diferite. De la Anwerp în Zanzibar. Ah, Zanzibar! Mă apucă nostalgia după locul acesta pe care îl iubesc.

Fabrica Frisomat Belgia

Fabrica Frisomat din Belgia (sursă foto: Frisomat.ro)

Secretul succesului este încrederea reciprocă

Poate te întrebi care este secretul succesului lor dar și cum și-au câștigat încrederea din partea celor care aveau un vis, ca și mine. 

Au ales un mod integrativ de colaborare. Poate pare simplu sau prea complicat, dar eu cred că este ideal pentru un antreprenor care nu este expert în construcții, ca și mine. 

La momentul la care eu îmi doream să deschid librăria, mă îngrozea faptul că trebuie să țin legătura cu furnizori, cu echipe diferite care pun afacerea pe picioare. Însă m-am liniștit când am aflat că Frisomat este printre puținele companii de construcții din România care acoperă întreg ciclul constructiv: 

 • te ajută cu proiectarea
 • asigură producția componentelor
 • îți livrează toate elementele ce alcătuiesc hala
 • îți construiesc sau montează întreaga hală.

Povestea merge mai departe

De aceea mi-am permis să visez iar. Anul viitor, vreau să îmi extind afacerea, cu încă o hală metalică de la Frisomat.. Aici mă aștept ca lumea din sală să aplaude iar cei de la Frisomat să mă salute din priviri. Vom ridica împreună un loc de joacă pentru copii. Vin atât de mulți copii la noi încât va fi grozav pentru părinți să îi lase la joacă sau diferite activități cât savurează un ceai sau cafea și povestim printre cărți.

Intuiesc că cineva din sală mă va întreba “”De ce Frisomat?”

De ce Frisomat?

Ca antreprenor fericit că nu a avut pe umeri ridicarea librăriei văd această colaborare ca un schimb emoțional. Pe lângă faptul că trebuia să fie o hală industrială funcțională,  pentru mine a fost important să arate ca în visul meu. Să fie ambalajul perfect și potrivit afacerii mele. 

Apoi, spiritul lor inovativ, mi-a oferit o soluție minunată pentru acoperiș, care trebuia să îmi ofere suficientă lumină naturală pentru etaj, pentru ateliere creative. Iar utilizarea oțelului laminat a dus la reducerea în greutate a oțelului utilizat, iar acest lucru le dă un avantaj competițional pe piață extrem de important. Pot spune  că am avut parte de un adevărat proiect tailor-made.

hala industriala Frisomat

Un loc de joacă pentru copii la stadiul de vis (colaj editat iîn Canva cu fot Frisomat.ro)

Îmi place să păstrez legătura pe termen lung cu parteneri de afaceri, mai ales în parteneriatele de încredere. Frisomat m-a primit în programul FRISOCare. Astfel, asigură căsuței mele metalice grija cuvenită, ca un control regulat la doctor, ba chiar am și un manual de utilizare. Cu termene respectate, o chimie perfectă cu întreaga echipă, am primit chiar mai mult decât am așteptat.

Ce afacere ar fi de succes dacă nu ar fi sustenabilă? Procesul de fabricație este durabil iar jumătate din energia consumată provine de la panouri solare. Când ai o strategie de reducere a deșeurilor, pui pe primul plan grija pentru mediu. Asta mă face să mă simt confortabil.

O hală industrială pentru orice afacere

Toată lumea ar aștepta cu sufletul la gură să afle ce soluție de construcție vom alege din atâtea posibilități de proiecte de hală metalică. Halele Frisomat combină structura rezistentă cu un design estetic, iar expertiza echipei îmi va oferi cea mai bună soluție pentru locul de joacă și activități pentru copii.

Visez o hală industială de la Frisomat pe care să o extindem în lateral tot cu o hală identică, astfel realizăm un sistem de hale cuplate cu o deschidere totală de 46m, o lungime de 27m și o înălțime de 6m. Vom avea diferite încăperi pentru activități potrivite grupelor de vârstă și o mică sală de spectacole.

Interioarele vor fi calde, luminoase și sigure, vor fi spațiile unde copiii vor crea și se vor bucura de rezultatele imaginației lor. Cred că echipa îmi va sugera o hală cu acoperișul cu pantă de 22° deoarece îi conferă acesteia un aspect clasic și un maximum de spațiu interior. În plus, vom alege soluții de iluminare cu lumină naturală.

hală industriala Frisomat

Locul de joacă și ateliere copii (sursa foto: Frisomat.ro

Acolo unde visul întâlnește expertiza nu are cum să nu iasă ceva memorabil. Așa a fost și cu Bookya. Chiar dacă eu nu am știut ce presupune ridicarea construcției, am lăsat experții să se ocupe de tot procesul.

Dincolo de scopul inițial

Așa va fi și cu locul de joacă pentru copii. Visul meu este să meargă dincolo de scopul inițial, acela de a putea aduna copiii să se distreze într-un singur loc. Dorința este dăm viață unei comunități și de vârste mai mici, să învățăm părinții să se relaxeze. Iar copiii să se exprime liber într-un mediu sigur. Știu că Frisomat va fi prompt. Ca de obicei, mă va sprijini nu numai cu realizarea proiectului, dar va participa activ în crearea comunității. Ideile lor vor da o valoare mai mare acestui proiect, așa cum fac și cu ceilalți antreprenori. Pentru că este un partener sustenabil cu experiență în inovație.

Versatilitatea halelor Frisomat

Acesta poate fi și proiectul tău, pentru că echipa Frisomat îți poate găsi soluția potrivită afacerii tale. Așa a fost în cazul meu, dar vei găsi nenumărate exemple în diverse industrii:

 • agricultură, unde poți să îți creezi o hală industrială de depozitare pt cereale, legume și fructe, ferme, fabrici de panificație, crame
 • hală industrială de producție produse de curățenie, cherestea, băuturi
 • sport și divertisment.

Acestea nu sunt exemple teoretice, sunt cazuri concrete de proiect de hală metalică solicitate și realizate de Frisomat.

Inovația, promptitudinea, încrederea și expertiza echipei pot da viață și visului tău.

Tu, la ce afacere visezi?

 

Sursă foto copertă articol: colaj editat în Canva cu foto Frisomat.ro și Canva

 

5 Comentarii

 1. Diana

  24 martie 2021 at 5:54 am

  Sunt sigură că Frisomat va continua drumul sau de succes! Eu visez la un spatiu multifuncțional: grădiniță, afterschool și spațiu de coworking pentru adulți 😁

  1. CopperAttitude

   24 martie 2021 at 9:14 am

   Au un concept care îmi place f mult. Au transformat oțelul rece într-o experiență caldă pentru orice antreprenor.

 2. Inimadincuvinte

  24 martie 2021 at 6:47 am

  O poveste continuata tare placut, la fel de cochet cum ai facut si prima data. Felicitari Mari!

  1. CopperAttitude

   24 martie 2021 at 9:15 am

   Îți mulțumesc mult, dragă Oni! Ideea mi-a fost dragă de la început și nu m-am putut despărți de ea.

 3. Proba 8. Frisomat – 25 de ani construiți

  7 aprilie 2021 at 7:56 pm

  […] Frisomat, o hală industrială pentru afacerea ta. Povestea merge mai departeFRISOMAT….partenerul de nadejde!Nunta de argint cu FrisomatFrisomat-Innovators in steel buildingsFrisomat, alegerea înțeleaptă pentru cei care au nevoi să construiască! […]

Raspunde