SuperBlog

O invitație la masă doar cu hrană sănătoasă

Reading Time: 4 minutes

Gustul vacanțelor la bunici

Am petrecut toate vacanțele din copilăria mea la țară, la bunici, împreună cu fratele meu. De cele mai multe ori plecam la ei direct de la festivitatea de premiere, din curtea școlii.

Era bucuria libertății ce dura toată vara?

Era dorul de mâncarea cu gust, făcută cu multă dragoste de bunica mea?

Poate erau amândouă, deși nu știam să le numesc atunci.

Amintirile acestea sunt în ADN-ul meu acum, poate de aceea caut întotdeauna acele gusturi. Ele sunt hrană sănătoasă pentru corp și minte și bucurie pentru suflet. Pentru că, oriunde aș fi în lumea asta mare, ele vor însemna acasă.

Îmi vin în minte imagini când bunica mea cocea pâine pe vatră și presăra făină pe cârpător, punea frunze de salcâm și pâinea dospită desupra. Apoi, la momentul potrivit o băgă în cuptor, la copt. Cea mai mare bucurie era să ascult cum trosnea miezul fierbinte când o scotea din cuptor și cât de nerabdători eram să rupem o bucată. Pe care puneam unt și sare.

Bacania Tei

Simt și astăzi gustul de roșie coaptă din care mușcam imediat cum o rupeam din vrej și o ștergeam de tricou. Crăpa de sănătate și gust. Sau prunele, merele, perele și corcodușele care cădeau din pomi de coapte ce erau. Așa era rânduiala, nu le rupeam înainte de vreme. Erau crescute în armonie cu natura. Departe de a fi perfecte, ele aveau însă un gust divin.

Apoi noi am crescut, mergeam doar în vizite când și când dar îmi amintesc că stăteam îndelung în grădină, în starea aia de tihnă. Sufletul și ochii mei absorbeau toată energia aceea pură a pământului roditor.

De atunci, rar am mai găsit în piață gusturi autentice, cererea mare de alimente a grăbit de multe ori producția acestora.

Întoarcerea la hrana sănătoasă înseamnă întoarcerea la rădăcini

În urmă cu aproximativ cinci ani unul din colegii mei, în căutarea acelorași gusturi autentice și-a făcut propria fermă ecologică, pe care a dezvoltat-o frumos. Așa am început să simt iar gustul acela natural, divin.

De atunci, am observat cu plăcere cât de mulți oameni s-au întors către hrana sănătoasă, cu gust. Ba chiar există inițiative  care ajută producătorii locali să își vândă produsele și care promovează alimentația înțeleaptă.

Băcănia Tei susține întoarcerea la rădăcini pentru că ne amintesc de copilărie și ne face să transmitem mai departe valori solide legate de ce trebuie să primească corpul nostru. Ei ajută producătorii locali să ne prezinte produsele de calitate, iar noi ne bucurăm de alimente naturale, crescute în armonie cu natura.

Un cheesecake cu gust

Zilele trecute vorbeam cu Anca. cumnata mea ce desert simplu și rapid să facem și imediat ne-a făcut cu ochiul rețeta de cheesecake de pe blogul ei. Am făcut rapid lista de ingrediente, însă nu am dat fuga la supermarket să le cumpărăm. Aflasem de căteva zile ce produse ne oferă Băcănia Tei, direct de la producător, așa că le-am comandat online. Ei ni le-au livrat prompt, special pentru această rețetă.

Bacania Tei

Pentru cheesecake am avut nevoie de următoarele ingrediente:

Blat:
♥250 g biscuiți cu ovăz/ graham/ digestivi
♥80 g unt Nucet 80%, topit pe care l-am achiziționat de la Băcănia Tei
 
Crema de branză:
♥1 kg brânză proaspătă, frământată de vaci de la ferma Ivașcu Mihăilești, de la Băcănia Tei
♥240 g smântână grasă de Mihăilești, de la Băcănia Tei
♥200 g zahăr
♥5 ouă cu gust, de la Băcănia Tei
♥1 lingura amidon
♥1 vârf de cuțit de sare
♥coaja rasă de la o lamaie
Bacania Tei
Pentru decor am ales dulceață de cireșe amare Mica Ilinca, de la Băcănia Tei. Ea este vedeta acestei rețete. Dulceața aceasta este făcută în tihnă, pe foc de lemne și scăzută exact cât trebuie iar mâini dibace le pun în borcane, așa cum făceau bunicile noastre.  Cireșele amare au un gust rafinat și merg de minune cu brânza dar și în general, la deserturi. Ele vor da un contrast vizual pe suprafața cheesecake-ului și vor balansa gustul delicat și dulce al acestuia.
Găsești rețeta detaliată pe blogul Ancăi, My Classic Cuisine. Să vedeți ce minune a ieșit!

Credit muzică – www.bensound.com
Când ai ingrediente de calitate și cu gustul ăla adevărat din copilărie înseamnă că mănânci nu numai hrană sănătoasă dar este hrană pentru suflet.

Hrană sănătoasă de la Băcănia Tei

Noi am comandat de data aceasta produsele necesare acestui desert gin și delicios. Dar oferta de ingrediente cu gust pentru o hrană sănătoasă este foarte generoasă:
 • au fructe și legume proaspete de sezon, mi-a plăcut lădița cu legume pentru supa-cremă de legume. Nu rămâne decât să o prepari
 • lactate și ouă, proteine cu gust
 • pâine proaspătă cu maia, din făină albă, fără gluten, integrală
 • carne proaspătă și mezeluri cinstite, produse la fermă
 • pește și icre gustoase
 • borcane din cămară cu dulcețuri, zacuscă și alte conserve
 • băuturi artizanale.
Băcănia Tei livrează deocamdată doar în București și județul Ilfov, dar stai cu ochii pe ei, uneori mai au campanii cu arie mai extinsă.
Bacania Tei
Aceasta a fost povestea unui cheesecake special, pregătit cu mare drag pentru tine, de mine și Anca. Sper că ți-a plăcut și te va inspira pentru următoarea aventură în bucătărie.
Tu ce desert preferi?

Sursa foto – Băcănia Tei și arhiva personală

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 17– O masă bună de la fermierii români (BăcăniaTei)

2 Comentarii

 1. CopperAttitude

  16 noiembrie 2020 at 9:35 am

  Link-ul către reteta completa de cheesecake este – http://myclassiccuisine.blogspot.com/search?q=cheesecake

 2. Proba 17. O masă bună de la fermierii români

  11 decembrie 2020 at 6:13 pm

  […] O invitație la masă doar cu hrană sănătoasă […]

Raspunde