SuperBlog, Uncategorized

Lectie de democratie in prag de noiembrie

Reading Time: 5 minutes

Este deja luna noiembrie si ma gandesc cat de repede au trecut cinci ani de la ultimile alegeri prezidentiale si cate s-au intamplat de atunci in viata politica si sociala. Vremuri rascolitoare pentru plapanda noastra democratie (demos-popor, kratos-putere, avand semnificatia de putere a poporului). In cateva zile ne vom exercita un drept fundamental, reglementat prin Constitutie, dreptul la vot.

democratie

In ultimii cinci ani calitatea noastra de cetateni si nu doar locuitori ai acestei tari a fost antrenata fie prin referendum sau petitie online, fie prin exprimarea opiniei, prin proteste si prin vot.

Extras din Constitutie, Art.1:

(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertătile cetătenilor, libera dezvoltare a personalitătii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezintă valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativă, executivă si judecătorească – in cadrul democratiei constitutionale.

Romania, o democratie efervescenta

Odata cu prabusirea comunismului in decembrie 1989, Romania a intrat in peisajul democratic al Europei, impreuna cu alte state care au trecut prin aceleasi schimbari. Se nastea atunci democratia bazata pe pluripartitism, separarea puterilor in stat si egalitate in fata legii. Astfel, am intrat intr-un proces complex, de tranzitie, instaurare si consolidare a democratiei.

Un proces de tranzitie discontinuu, marcat de ruptura de sistemul vechi, modificarea vietii politice si aparitia unor acte normative noi, ce au dus la schimbarea profunda a institutiilor. Aceste transformari continua o dinamica treptata, efervescenta, apar decizii in ritm accelerat si neasteptat. In aceasta perioada, romanii au invatat regulile democratiei. Au trecut prin schimbari de mentalitate si, treptat au constientizat ca au un cuvant de spus si trebuie sa se implice in consolidarea democratiei. Puterea mobilizarii a intarit conceptul de libertate si democratie si a amendat atitudinea politicienilor.

democratie

Astfel, noi, romanii am incercat, invatat si exersat ce inseamna democratie, reactiv la viata politica.

Desi democratia din Romania nu este intr-o situatie ideala, existe analize care prezinta un declin mai puternic al acesteia in Europa, comparativ cu restul lumii.

Dar suntem intr-adevar constienti de puterea pe care o avem? Stim ce avem de facut ca cetateni ai Romaniei?

Cand esti informat, esti un om puternic

In fiecare zi luam decizii, in viata personala si profesionala, decizii care ne afecteaza in mod direct sau indirect. Ele aduc schimbari. Nu suntem astazi ce am fost ieri si asta pemtru ca evoluam. Cei mai multi dintre noi.

Si fie ca alegem un nou televizor, fie ca impartasim idei sau participam la vot, cel mai important este sa decidem in cunostinta de cauza. Adica sa fim informati, sa ne implicam si sa alegem ce ne reprezinta.

Stim faptul ca schimbarea incepe cu fiecare din noi. Acest aspect poate sa para un cliseu dar aceasta este esenta:

  • suntem parte activa in comunitatea noastra,
  • pastram curata bucatica noastra de lume,
  • ne platim taxele,
  • verificam orice informatie primita si vorbim in cunostinta de cauza,
  • cunoastem Constitutia si legile si respectam diversitatea de opinie,
  • punem intrebari si ascultam activ, fara sa judecam.

Orice decizie vine cu responsabilitati si drepturi, important este sa le cunoastem.

In era digitala, cand informatia este disponibila printr-un click, avem obligatia sa stim. Nu ne mai putem comporta ca nu este treaba noastra, ca nu cunoastem, nu mai putem ignora. Ignoranta se va intoarce impotriva noastra.

Acesta este primul pas ca cetatean, in democratie.

democratia

Democratia se invata din copilarie

Imi place sa cred ca democratia o invatam inca din familie, Din momentul in care hotaram ce este mai bine pentru toti incurajam copiii sa aiba parerea lor si sa si-o exprime liber si fara teama de consecinte. Luam in calcul felul cum suntem afectati fiecare in parte si ne asumam deciziile.

Iar daca exercitiul de acasa este sustinut si la scoala, sau invers, educatia copiilor si initierea lor in exersarea conceptului de democratie va aduce un suflu proaspat in societate. Sunt convinsa ca astfel va disparea orice urma de abuz si manipulare a generatiilor viitoare. Si acest aspect va schimba la randul lui mentalitatea adultilor, va reduce frustrarile acestora. Ar aparea mai multe voci precum Greta Thunberg si probabil si solutii neasteptate, out of the box.

Astfel, educatia civica de calitate va aduce beneficii majore tinerilor. Acestia vor putea sa interactioneze mai bine si sa responsabilizeze autoritatile, sa activeze in organizatii care ajuta comunitatea si sa-si voteze reprezentantii.

Implicarea este esenta democratiei 

Atunci cand suntem informati si avem propriile opinii si argumente, nu putem fi manipulati. Educatia este cea care ne deschide ochii si ne ajuta sa cantarim lucrurile intr-o lume plina de interese.

Cand avem privilegiul de a cunoaste, avem si datoria de a actiona, de a lua atitudine, de a participa activ, de a schimba ceva. Pe scurt, este “Pot sa fac!”. O implicare cu responsabilitate si curaj, in comunitatea noastra, in coltul nostru de lume.

Fie ca participam la un proiect sau chiar initiem unul, ca facem voluntariat pentru a sustine o cauza, inseamna ca incercam sa ne fie mai bine, sa ne ajutam reciproc. Pe oriunde trecem, sa ne asiguram ca lasam mai bine decat am gasit. Stiu, o sa spuneti ca o floare nu aduce primavara. Dar cu cate o floare de la fiecare, nu poate sa fie decat o lume mai buna. Ramanem in memoria comunitatii prin actiunile noastre, de aceea haideti sa reflectam putin si sa vedem cu ce putem incepe.

action

Schimbarea se produce pas cu pas. Astazi poate reusim sa nu mai claxonam in trafic, pe 10 noiembrie mergem la vot, plantam un copac, curatam zapada in fata casei. Facem donatii si semnam petitii ca sa schimbam o situatie care ne deranjeaza si astfel devenim mai responsabili si mai implicati. Putem verifica  regulat subiectele in dezbatere pentru referendum si astfel putem induce o schimbare care sa duca la consolidarea democratiei in Romania. Sunt disponibile platforme de educatie civica in care poti gasi sau initia aceste schimbari, cum ar fi Democracy Mania, unde poti dezbate opinii pe forum, unde poti fi implicat.

democracy mania

Exercitam dreptul de cetatean

In democratie, este respectata libertatea de opinie, de constiinta si dreptul la informatie. In acest fel putem sa avem opinii personale, sa ne exprimam nemultumirile si sa protestam, in mod pasnic si creativ, pentru a influenta agenda decidentilor.

Stiai ca avem dreptul de a participa la sedintele publice ale autoritatilor, tocmai ca sa ne putem exprima si implica in calitate de cetateni?

Unul din drepturile pentru care s-a dus cea mai mare lupta in lumea asta mare este dreptul la vot. Desi astazi Constitutia unui stat asigura egalitatea cetatenilor, totusi lucrurile nu au stat la fel tot timpul. Nu puteau vota femeile, persoanele de culoare, cei lipsiti de educatie. Acum doar cei cu probleme psihice grave sau persoanele condamnate isi pierd dreptul electoral.

De aceea este un privilegiu sa putem avea acest drept si sa il exercitam.

Cred ca avem la ce reflecta zilele acestea si este momentul sa ne creem un obicei sanatos de a vota, de afi cetateni responsabili si de a consolida democratia!

 

Surse foto: Democracy Mania (https://ro-mania.ro/) si Pixabay.

Articol scris pentru SuperBlog 2019, proba 14: Democratia in Romania, intre vis si realitate.

Raspunde