SuperBlog

Bookya, librăria care a vrut haine noi de la Frisomat

Reading Time: 4 minutes

Bookya este visul meu de mică, o librărie mică plină de oameni curioși, care stau cu nasul în cărți mai vechi sau mai noi, care se salută între ei și care îmi împărtășesc poveștile lor.

Librăria care a vrut haine noi

Am visat întotdeauna să am o librărie din care oamenii să își cumpere povești care să le schimbe viața. Apoi am deschis Bookya, pe un colț de stradă, într-o clădire veche. Am clienți fideli, care cumpără cărți pentru ei sau să le ofere celor dragi sau vin pentru plăcerea și starea pe care o dau rafturile de cărți.

Asta m-a bucurat nespus dar, cu timpul, am observat că cititorii ar zăbovi mai mult în librărie, citind capitole sau cuprinsul. Ca și mine, au bucuria de a simți cartea în mâini și mirosul de tipografie. Cum îmi place mie să spun, am o relație personală cu cartea.

Le-am aruncat din loc în loc câteva perne colorate, ba am pus chiar un balansoar vintage într-un colț. Afacerea mea era din ce în ce mai prosperă și aveam permanent prieteni care ar fi stat cu orele în librărie. Uneori ieșeau pe fugă și se întorceau cu o cafea sau ceai, pe care le savurau în compania cărților.

Însă comunitatea creată în jurul librăriei era avidă de mai multe ispite. Trebuia să mai extind afacerea iar clienții mei să aibă o experiență completă. Aveam nevoie de o cafenea și un spațiu pentru ateliere, întâlniri, unde oamenii vor crește. Trebuia să mut librăria și să am mai multe încăperi pentru activități. Visului meu îi trebuiau aripi noi.

Haine noi în pas cu tehnologia

O vreme am căutat un spațiu convențional, fără să mă gândesc că aș putea fi non-conformistă. Unul dintre vizitatorii librăriei mele mi-a povestit cum unchiul său, care lucrează la o firmă specializată din Piatra Neamț ar putea să mă ajute să ridicăm o hală. Ne trebuia însă terenul.

Foto din arhiva personală

Recunosc faptul că am fost sceptică și i-am spus inițial că o librărie are nevoie de o casă cu poveste în spate. O hală este ceva rece și neprietenos. Nu se potrivea visului meu. Până într-o zi când mi-am dat seama că nici șantierul nu este o soluție pentru mine. Durează o veșnicie, se face mult gunoi și întotdeauna mai este ceva de făcut. Am simțit că trebuie să îmi schimb mindset-ul și să îmbrățișez tehnologia modernă.

Dacă o să rămâi să citești articolul până la final, vei vedea motivele pentru care am ales să construiesc librăria mea cu cafenea, Bookya în sistemul Frisomat.

O viziune nouă pentru un vis mai vechi

Totul a început cu o vizită pe pagina oficială a unei companii inovatoare în construcții metalice, Frisomat. Multe afaceri s-au extins cu ajutorul lor, pentru că produc hale durabile, fiabile, de calitate dar care sunt personalizate arhitectural.

Fie că iți construiești o hală de depozitare, o fermă, o sală de sport sau un depozit de cărți, Frisomat are soluții pentru afacerea ta, în mod inovativ, durabil și profesionist.

M-a convins faptul că au timp scurt de montaj şi livrare dar şi costuri minime de întreţinere și consultanță permanentă. Fiind un sistem modular, pot jongla creativ cu așezarea spațiilor și asta m-a fascinat imediat. Faptul că ei le proiectează, le produc și le montează printr-o abordare integrată este un mare avantaj pentru un antreprenor. Gândește-te că practic îi ia acestuia de pe umeri toate grijile unui proces care, să fim sinceri nu este deloc confortabil. Mai ales în cazul meu, care nu mă pricep la construcții de clădiri.

Materialele și montajul de calitate determină reducerea costurilor de mentenanță. Structura de bază a librăriei mele este din oțel de foarte bună calitate la care se aplică strat protector anticoroziv de Zn, iar pereții vor fi din panouri SW termoizolante de bună calitate.

De când mă știu, eu visez cu ochii deschiși. Din fericire, întâlnirile cu arhitectul au  fost menite să aducă pe același drum visul meu cu soluțiile tehnice și arhitecturale Frisomat. Proiectul de hală metalică pentru librărie îmi dădea aripi să zbor. Mai ales că echipa Frisomat mi-a promis că proiectul va fi gata mai repede  față de construcțiile clasice, deci voi începe să îmi amortizez cheltuielile cât mai devreme.

Am păstrat conceptul de casă cu etaj cu fațade estetice pe întreaga suprafață, așa cum imi doream și l-am compartimentat în mod eficient și sustenabil.

Bookya în haine noi de la Frisomat

Parterul l-am împărțit între librărie și cafenea, spații atrăgătoare și moderne care comunică între ele extraordinar și două spații tehnice, un birou și toalete. La etaj am configurat două săli pentru ateliere și întâlniri de grup, însoțite de o cameră tehnică și două toalete. Câteva luminatoare translucide integrate în acoperiș vor asigura lumină naturală la etaj, o modalitate de economisire substanțială.

Bookya Frisomat

Foto Frisomat, prelucrată în Canva

Văzând proiectul, visam forfota din interior și mirosul de cafea proaspăt râșnită care ne invadează nările. Climatul va fi foarte bine controlat datorită tipurilor variate de izolație.

Prin versatilitatea sistemului constructiv, fiecare construcție de tip hală industrială de la Frisomat așa cum este librăria mea, poate să depășească scopul inițial. Adică pot să îl fac un spațiu prietenos, extrem de plăcut ochiului, cu un brand de impact, perfect integrat în comunitatea în care s-a născut. Adică imaginează-ți cum din niște structuri inerte, poți da viață unui spațiu!

Va fi un spațiu cald și primitor pentru că voi decora interioarele în așa fel încât să devină extrem de prietenoase. Voi aduce și rechizite, agende ochioase, pixuri și evidențiatoare colorate dar și instrumente pentru caligrafie. Cine știe, poate vom organiza și un atelier de caligrafie cândva.

Invitație

Fie că vei veni să cumperi cărți sau doar să le răsfoiești, să iei rechizite pentru proiecte mărețe sau să participi la ateliere interesante, te aștept cu un croissant cu unt lângă un ceai sau o cafea aromată. Bookya va avea straie noi, moderne de la Frisomat, dar va păstra același aer cald și primitor.

Bookya este un spațiu care trezește creativitatea oricui care îi trece pragul. Mi-a venit acum ideea să adun și bloggerii la întâlniri regulate. Ce idee grozavă!

Ce spuneți, veniți?

Sursă foto-Frisomat, Unsplash, arhiva personală

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 18 – Frisomat – spatiul ideal pentru afacerea ta

 

12 Comentarii

 1. Diana

  17 noiembrie 2020 at 7:34 am

  Ce idee originală 😁 felicitări pentru ea!

  1. CopperAttitude

   17 noiembrie 2020 at 8:09 am

   Mulțumesc tare mult, Diana! Uneori subiectul pare dificil dar apare cate o idee salvatoare

   1. Amalia

    24 noiembrie 2020 at 8:05 pm

    Minunat draga Mary, asa frumos scrii incit parca eram acolo si imi sorbeam cafeaua cu o carte in mina! Well done, love it!💖💫🙌

    1. CopperAttitude

     25 noiembrie 2020 at 5:57 am

     Multumesc, Amalia! Asa simt si eu cand ma intorc si il citesc!

  2. CopperAttitude

   17 noiembrie 2020 at 9:22 am

   Mulțumesc mult, Diana! Imi e tare draga ideea asta

 2. inimadincuvinte

  23 noiembrie 2020 at 9:41 pm

  Superb, ma bucur ca s-a numarat printre castigatori!!

  1. CopperAttitude

   24 noiembrie 2020 at 3:42 am

   Multumesc mult. Felicitari si tie!

 3. Proba 18. Frisomat – spațiul ideal pentru afacerea ta

  24 noiembrie 2020 at 4:12 pm

  […] Flămânzeanu – Bookya, librăria care a vrut haine noi de la Frisomat – 99 […]

 4. 2020, anul care a plecat. O retrospectivă Copper Attitude - Copper Attitude

  11 februarie 2021 at 7:22 am

  […] câștigat, două experiențe au fost speciale. Remarcabilă și provocatoare a fost proba despre hale metalice, de la Frisomat, unde feedback-ul juriului este peste valoarea premiului câștigat. Cred că […]

 5. Frisomat, o hală industrială pentru afacerea ta. Povestea merge mai departe - Copper Attitude

  24 martie 2021 at 3:44 am

  […] trecut 6 luni de când conceptul meu a prins viață și de când mi-am strâns mâna cu echipa Frisomat care mi-a dat la cheie, cum se […]

 6. Cumpărături la marketplace: negociază-ți prețul - Copper Attitude

  30 martie 2021 at 7:31 pm

  […] stabilit o întâlnire la cafeneaua-librărie Bookya și au decis că vor să se organizeze și să facă cumpărături smart, la prețuri […]

 7. Micul Prinț, povestea balsam pentru copilul interior - Copper Attitude

  2 aprilie 2021 at 5:29 am

  […] deja că visul meu este să am o librărie, acolo unde părinți și copii, prieteni să vină să răsfoiască cele […]

Raspunde