SuperBlog, Uncategorized

Secretul unui mediu curat în mall stă în prevenție

Reading Time: 5 minutes

Curățenie. Igienă. Dezinfectare. Distanțare socială. Mască. Spălarea pe măini. Pandemie. Sunt doar căteva din cuvintele cel mai des folosite anul acesta.

Cuvinte puternice care ne-au limitat apropierea față de cei dragi, călătoriile și ne-au schimbat stilul de viață. Dar care ne-au învățat să fim mai empatici, să respectăm pe cei din jur, să ducem grija lor și să avem un spirit civic. Pentru că facem parte din comunitate. Este adevărat, schimbarea este dificilă, nu toți am reușit să ne adaptăm pentru că nu toți înțelegem că respectarea unor reguli de igienă nu înseamnă lipsa libertății.

Sigur, înțelegerea, acceptarea și respectarea regulilor, mai ales în situații de genul acesta ține la unii dintre noi de educație, la alții de teamă. Uităm însă că sunt reguli esențiale de igienă, ce fac parte din cei șapte ani de acasă. Și asta ne învață pandemia acum. Este o buclă în care dacă învățăm lecția, vom ieși mai repede și vom fi mai puternici.

Prevenție prin întreținerea igienei în spații publice

Dar întorcându-ne înapoi, înainte de pandemie, cum priveam regulile atunci? Cum făceam igienizarea, cum intram în spitale fără botoși, halat de unică folosință? Atunci ne descurcam, pentru că această acțiune este în ADN ul nostru, de români. La fel și lasă, că merge și așa.

Oricare ar fi situația, fie pandemie sau nu, trebuie să privim de acum curățenia și igienizarea ca un act de prevenție care să ne intre în sânge.

Obiceiuri personale pentru prevenție

Și o să vă dau ca exemplu pe prietena mea Roxana, medic de familie, pentru care aceste obiceiuri de igienă erau obligatorii și înainte de pandemie. De multe ori pacienții strâmbau din nas sau își dădeau ochii peste cap la consultații când le amintea de fiecare dată despre regulile de igienă. Mai ales că mulți dintre ei veneau la cabinet cu transportul în comun. Și ea îi invita în primul rând să se spele pe mâini.

Spălatul pe măini și dezinfectatul

La ea, consumabilele medicale erau ca aerul.

Odată, ieșind ca fetele la cafea am făcut o provocare, ce avem în geantă. Cum purtam amândouă genți supradimensionate, curiozitatea mea era ce are Roxana ascuns în gaura iepurelui.

-Mari, ești sigură că vrei să vezi? m-a întrebat ea, răzând, copilărește, în timp ce scotea un dezinfectant să curețe masa. Văzând uimirea pe fața mea, mi-a explicat serioasă.

prevenție

Sursă foto – Medicale-Shop.ro

-Este o modalitate de prevenție, să dezinfectăm locurile unde se perindă multă lume, în spații publice. Este un gest care mi-a intrat în reflex. Putem fi purtători de microbi, care pentru noi nu pot fi periculoși, dar pentru cei cu probleme de imunitate pot fi. Eu sunt expusă în cabinet atâtor pacienți care vin cu portofoliul lor de bacterii și virusuri și evident, mă spăl pe mâini minim 20 secunde, înainte și după consultație. Dar când ies în oraș și nu pot să mă spăl, folosesc dezinfectanți. 

prevenție

Sursă foto – Medicale-Shop.ro

-Ce prevenție să faci, când la Otopeni toaletele nu au săpun și șervețele Z? o întreb.

-Așa este! spuse Roxana. În schimb există sistemele de uscat mâinile care sunt surse de microbi, ca aerul condiționat. În spațiile publice ar trebui să existe doar astfel de șervețele, în aparate cu senzor. Așa este în toată lumea.

Apoi, în timp ce ne comandam cafeaua în mall, a început să își scoată din geantă lucrurile pe care le poartă cu ea. Eram mai mult curioasă ce rujuri și parfum are dar ea îmi defila mai mult cu echipamente de protecție – mănuși sterile pudrate, un set de măști și botoșei pe care și le comandă regulat de la Medicale Shop pentru cabinet.

prevenție

Credit foto – Adam Niescioruk via Unsplash

Totuși, pentru că știu că sunteți curioase, are un ruj roșu 999 și un J’adore de la Christian Dior. Asta ca să mai relaxăm discuția. Apoi am vorbit de vacanțe și ce planuri avem, sorbind din cafea și bucurându-ne de întâlnire.

Obligații de prevenție ale persoanelor juridice

În scurt timp am revenit la discuția despre curățenie după ce Roxana scanase tot ce era disponibil in spațiul public din mall. Găndul său era orientat spre prevenție și încerca să facă un protocol de igienizare ad-hoc pentru că nu-i plăcea ce vedea.

-Îți dai seama dacă începe o pandemie ce dezastru ar fi? o aud brusc după ce a lăsat ceașca de cafea pe masă.

-Ce îți veni? întreb eu, încercând să nu mă înec cu cafeaua fierbinte. Pandemie suna destul de SF și mă gândeam că exagerează totuși.

-Vezi scara rulantă? de zece minute este plină, cred că au urcat și coborât zeci de oameni. Crezi că dezinfectează cineva  balustrada, unde au pus mâna atâția oameni? Apoi trebuie igienizate clanțele ușilor, butoanele lifturilor, întrerupătoarele de lumină,, robinetele, mesele, tejghelele și dispozitivele electronice. 

Am rămas pe gânduri o vreme, imaginându-mi transferul de microbi într-un astfel de spațiu public interior, unde vine atâta lume! Oamenilor le cam lipsește educația despre igienă și ies în comunități fără jenă chiar dacă sunt bolnavi.

Grija pentru clienți se manifestă prin crearea unui mediu igienic și confortabil, utilizănd în mod eficient dezinfectantul pentru suprafețe.

prevenție

Sursă foto – Medicale-Shop.ro

Dezinfectantul asigură un mediu curat

Orice restaurant, cafenea sau conducerea mall-ului au obligația de a asigura curățarea și dezinfectarea spațiilor administrate. Asta este clar, iar substanțele folosite ar trebui să aibă o anumită concentrație, nu să fie diluate în spiritul nostru balcanic.

Roxana îmi explica faptul că mopurile folosite la toalete nu trebuie să fie utilizate și în alte spații. Și cât de importante ar fi la intrare covorașele antibacteriene. Totuși, la numărul mare de clienți, în mall ar trebui schimbate extrem de des. Nu știu dacă cei care administrează acste spații publice interioare ar investi în astfel de consumabile.

-Vezi pe undeva dozatoare de dezinfectant? Ar trebui să fie la intrările în mall, lângă bancomate, la toalete. El trebuie să aibă o concentrație alcoolică de 70-90%. Știi că există risc mare de răspândire viroze în spații aglomerate și ventilate inadecvat? Mai ales că în mall oamenii petrec mult timp aproape unul de altul. Acesta este mediul optim în care virușii se răspândesc ușor prin aerosoli, astfel că este indicat ca cei care au simptome să poarte mască pentru a nu răspândi viroza.

Din discuție am aflat că există dezinfectanți speciali pentru suprafețe, pe bază de alcool care trebuie folosiți de către cei care dețin magazine sau afaceri Horeca, comercializați de Medicale Shop.

Știai că...
Dezinfectantul rapid pe bază de alcool are acțiune bactericidă, fungicidă, tuberculoidă, împotriva virusurilor hepatitei, rotavirusurilor și adenovirusurilor, în decurs de maxim 1 minut. Nu lasă reziduuri pe suprafețe, ceea ce îl face foarte util în spații cum ar fi restaurante sau cafenele.

O curățenie și dezinfectare eficientă presupune un program foarte scrict destinat acestui protocol al igienizării suprafețelor dar și al curățării filtrelor sistemului de climatizare din aceste spații.

De final

Regulile de igienă trebuie să fie stricte și respectate atât de proprietarii de afaceri cât și de noi, clienții. Ține, în primul rând de respectul reciproc. Iar penru noi, clienții este un confort psihic și fizic știind că venim într-un spațiu public eficient igienizat.

Cum cred că îți dai seama, aceste reguli sunt valabile indiferent că trăim vremuri normale sau trecem prin epidemii sezoniere. Avem acum experiența acestei pandemii și nu mai avem voie să spunem lasă, că merge și așa….

Pentru că este mai ieftin să faci prevenție decât să tratezi. 

Multă sănătate!

Sursă foto copertă – foto royalty free din Canva, prelucrate în Canva

Acest articol este scris pentru SuperBlog, ediția de toamnă 2020, la proba 20-Prevenția, mai ieftină decât tratarea. Cum întreținem igiena în spațiile publice interioare cu ajutorul consumabilelor medicale? (Medicale-Shop.ro)

3 Comentarii

 1. Diana

  21 noiembrie 2020 at 7:05 am

  Preventia chiar face diferența. Mi-ar plăcea ca mai multe persoane să înțeleagă asta.

  1. CopperAttitude

   24 noiembrie 2020 at 3:43 am

   Asa este! Cand vom scapa si de -lasa, ca merge si asa- si toata lumea va respeta reguli si pe cei din jur, va fi apreciata preventia. Sa speram ca vom trai vremurile astea!

Raspunde