SuperBlog

Micul Prinț, povestea balsam pentru copilul interior

Reading Time: 6 minutes

Librăriile pentru copii sunt oaze de povestiri cu sens, care îți deschid ferestrele pentru orizonturi largi. Librarul cu papion te invită astăzi la o poveste magică, pe care fiecare copil, înclusiv copilul nostru interior merită să o asculte și să o citească măcar o dată, Micul Prinț.

Librarul cu papion citește Micul Prinț

M-am gândit mai bine, astăzi mă îmbrac lejer, ba chiar nu îmi pun nici machiaj. O să îmi pun doar papion, chiar dacă am ales un tricou alb și niște cercei-steluțe. Ba chiar am ținut și o perucă blondă lângă mine și un fular. De când am promis că sunt Librarul cu papion pentru o zi am știut și ce poveste voi spune copiilor. Una care deschide porți nemaivăzute, negândite, plină de semnificații. Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupéry, deși citită mai târziu decât copilăria mea, este balsamul pentru copilul meu interior. Este lectura mea favorită.

De atunci, am adunat cu nesaț agende, semne de carte, desene care îmi ilustrau momente din micul meu leagăn, unde mă retrag și acum, lumea din Micul Prinț. 

Știi deja că visul meu este să am o librărie, acolo unde părinți și copii, prieteni să vină să răsfoiască cele mai frumoase cărți savurând o cafea sau un ceai și debordând de creativitate.

Și, ca să revin, astăzi am ales să presar magie din călătoriile Micului Prinț pe zâmbetul și ochii mari ai copiilor curioși și părinților lor. Toți fremătau curioși să asculte o poveste online de la mine, povestitoarea cu accent franțuzesc graseiat. Și ca să îți dezvălui din regie, peruca blondă și fularul sunt pregătite pentru a-l pune în scenă pe Micul Prinț. Un băiat blond și curios pregătit să plece în călătorii revelatoare.

 

micul print librarul cu papion

Colaj foto editat în Canva (foto Casey Delaney pentru Unsplash și coperta Micul Prinț preluată de pe librarulcupapion.ro)

 

Explozia de creativitate

Deschid cartea cu emoție, știam că trebuie să îi captez imediat. Le-am arătat prima oară desenul făcut de narator la 6 ani. Acel desen pe care niciun adult nu știe să îl descifreze și am făcut un concurs între ei și părinți. Cine este mai creativ în descrierea imaginii? A fost o agitație în micile lor Universuri, iar cele mai creative răspunsuri au venit de copii. Cum altfel? Părinții au privit analitic desenul abstract al autorului și nu au ieșit din forma geometrică. Copiii însă și-au imaginat o burtă plină, un sac de jucării, o piatră mare, un dinozaur stând pe spate.  A fost o explozie de creativitate.

 

Îl cunoaștem pe Micul Prinț

Ca să te introduc în poveste, o să îți spun că naratorul este chiar autorul poveștii. El îl întâlnește pe Micul Prinț în timp ce era blocat în deșertul Sahara, după ce i s-a defectat avionul, pentru că era aviator. Și, cu un avion micuț de lemn am simulat o aterizare forțată pe taste și am auzit un Ooooo! din toate părțile.

Apoi un hohot de râs s-a stârnit în timp ce le arătam cum ies amețită din avion.

Micul Prinț apare în visul aviatorului nostru îmbrăcat cu pantaloni albaștri și o redingotă de aceeași culoare si un fular galben în jurul gâtului. Părul lui blond îl făcea să fie desprins dintr-o lume cu praf auriu și stele strălucitoare. Parcă ar fi un tablou cu stele aurii pe un cer albastru.

Atunci fac cunoștință și repetăm cu toții cum ne prezentăm. Micul Prinț, ingenuu și sincer nu este mulțumit ce îi desenează aviatorul când îî cere o oaie, pentru că era destul de evident. În schimb, când acesta îî desenează exasperat o cutie în care ar fi oaia, Micul Prinț este atât de fericit! Îi deschide o lume de visare și își imaginează oaia lui în universul lui mic.

Cum credeți că arată casa Micului Prinț, dacă nu are loc nici pentru o oaie?

Este o planetă mică, o stea, o cutie de chibrituri, un asteroid, o pietricică? Sau poate un pătrat, un triunghi sau un cerc.

 

Călătoriile pline de sens ale Micului Prinț ne învață despre viață

Apoi, Micul Prinț, pleacă în diverse călătorii, în care fiecare persoană, animal sau obiect care îi iese în cale are o semnificație specifică. Ele îi destăinuie sensul vieții, iubirii, prieteniei, inocenței copilăriei și al morții. Dar moartea care naște vise noi și aduce schimbare.

Fiecare carte dintr-o librărie pentru copii este poarta pentru o călătorie plină de sens ca aceasta. Din ea culegem emoții și ne domolim gândurile.

 

librarul cu papion

Librarul cu papion îți deschide o lume plină de sensuri (sursa foto: librarulcupapion.ro)

 

Micul Prinț privea apusul soarelui când era trist, iar mica lui lume făcea ca să poată vedea câte apusuri de soare vrea. Stătea în firea lui să fie fericit sau trist, iar acest lucru îl învățăm și noi cât trăim. 

El are o înțelepciune care vine din simplitate și altruism. Florile au țepi nu pentru că sunt rele cum poate ar spune adulții, ci pentru că încearcă și ele să se apere și să reziste în lumea aceasta strâmtă, plină de pericole.

Lumea tainică a tristeții, a lacrimilor și îngrijorării este zugrăvită cu atâta vulnerabilitate și sinceritate. Trandafirul de pe planeta lui trebuia protejat, atâta timp cât oaia era liberă. Totul, în imaginația copiilor are un sens. Iar poveștile tocmai acest lucru construiesc. Pun cărămizi prin care ne dezvoltăm imaginația, înțelegem sensuri cărora nu le-am dibui mesajul altfel.

Tot ce învățăm din cărți prin puterea povestirilor ne dă încredere, ne întărește intuiția, ne învață să explicăm ce ni se întâmplă.

 

O întâlnire magică despre prietenie și iubire

Însă, dintre toate întâlnirile, poate cea mai revelatoare pentru Micul Prinț, cea care îi schimbă percepția, este întâlnirea cu vulpea. Ea vrea să fie îmblânzită, o metaforă pentru a crea legături între oameni. Prietenia se construiește prin deschidere, cunoaștere și efort din partea ambelor părți.

Copii fiind mergem în parc și încercăm să ne împrietenim cu alți copii. Candoarea discuțiilor, sinceritatea cu care cerem prietenia și toate întâlnirile la tobogan și leagăn sau poate ulterior, la film sau împrumutându-ne cărți construiesc relații.

Vulpea îi cere să o îmblânzească, adică să depună efort, să o cunoască și să își câștige încrederea reciproc. O călătorie căt o carte, această întâlnire dintre Micul Prinț și vulpe.

 

micul print

Micul Prinț și vulpea, o poveste despre prietenie și iubire (foto din arhiva personală)

 

Dar dacă tu mă îmblânzeşti, viaţa mi se va însenina.

Așa este când îți faci prieteni, la școală, în parc, în vacanțe, totul și se pare mai senin, pentru că toți ne dorim să avem lângă noi oameni asemenea nouă. Avem, nevoie de siguranță, să știm la ce ne așteptăm, de respect. Și răbdare, rutină. În fiecare zi mai învățăm câte ceva nou despre celălalt. Nu-i așa că avem nevoie de timp?

Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.

Ce vede inima și nu văd ochii? Ce emoții știe ea să adune, să le înțeleagă și să le mângâie? 

Ce ne învață cărțile

Dacă avem plăcerea de a descoperi din cărțile pentru copii atracția cititului, început foarte devreme și exersat în timp, vom avea aripile deschise. Atât copiii cât și părinții lor care vor fi mult mai liniștiți știindu-i departe de telefoane și platformele de socializare. Cel mai bine este să interacționeze direct, prin joacă și povești pentru copii. Având deja interes pentru cunoaștere și fiind curioși, îi va ține motivați, implicați, le va dezvolta memoria și le va facilita interacțiunea cu ceilalți.

Fie că este o librărie ca a mea sau o librărie online cum este acum Libraria cu papion, putem alege pentru copilul nostru (interior) cărți pentru copii care deschid porți negândite către o lume plină de înțelesuri. 

Când eram mică nu existau cărți ilustrate ca acum, când culorile, poveștile pentru copii, imaginile și volumele tipărite pentru storytelling sunt infinite. Și este minunat să fie așa.

De aceea, când le-am descoperit odată cu rolul de mamă, mi-am retrăit copilăria, mi-am redefinit sensuri și emoții.

 

librarul cu papion

Cărțile ilustrate-bucurie pentru ochi și suflet (sursa foto: librarulcupapion. ro)

 

Librarul cu papion este prima librărie din Timișoara dedicată copiilor. Este un concept care îmbină nevoia de lectură cu cea de relaxare, nevoia de a răsfoi cărțile cu nevoia de joacă și creativitate. Acum și în varianta de librărie online, îți aduce peste 4000 de titluri de cărți pentru copii atât ale autorilor străini cât și români. 

Copilul tău se va bucura de povești magice care îl vor ajuta să crească frumos și armonios spre adultul care va spune la rândul lui povești cu sens.

 

Tu ce carte preferată în copilărie ai?

 

Sursă foto copertă articol: colaj foto Canva

 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021

 

5 Comentarii

 1. Mona

  2 aprilie 2021 at 7:09 am

  Una dintre cărțile mele preferate și nu doar a copilăriei. O carte eternă ❤ Mă bucur tare mult că ai reușit să scrii. Te îmbrățișez 🤗

  1. CopperAttitude

   2 aprilie 2021 at 8:26 am

   Mulțumesc tare mult, Mona! Mi-ar fi plăcut să aștern mai mult, dar poate voi reveni la povestea aceasta minunată!

 2. Diana

  2 aprilie 2021 at 9:03 am

  Micul prinț e o carte pentru toată lumea, pentru toate vârstele. Uneori mai revin la ea și acum ❤️ Ea și Heidi sunt cărțile copilăriei mele.

  1. CopperAttitude

   2 aprilie 2021 at 9:08 am

   Mie mi se înmoaie inima, pur lâși simplu cand vine vorba de Micul Prinț. Am plâns și la film

 3. Proba 12. Povestitor, cititor și prietenul copiilor

  8 aprilie 2021 at 7:47 pm

  […] Micul Prinț, povestea balsam pentru copilul interior […]

Raspunde