Locuri

Cum poti sa petreci o zi in Stone Town, Zanzibar

Reading Time: 6 minutes
Timp de citire estimativ: 5 min.

Unde poti incepe calatoria in Zanzibar, daca nu in capitala, Stone Town?

Farmecul acestui loc sta intr-un un trecut tumultos, plin de contradictii. Comertul cu sclavi, exploratori, exploatatori si exploatati, sultani cu haremul lor, bogatii in aur, fildes si cuisoare, localizarea strategica si diplomatia au scris istoria locului.

Un oras medieval, cu elemente din cultura araba, indiana si europeana, completand-o pe cea est-africana.

Orasul este impartit in doua zone, cea veche, Mji Mkongwe (“orasul vechi” in Swahili) si zona noua, Ng’ambo (“cealalta parte”, in Swahili).

Este cel mai mare oras Swahili si face parte din patrimoniul UNESCO din anul 2000.

 #1. Labirintul de strazi inguste din Stone Town

Poti dedica o zi intreaga acestui oras, doar sa te lasi pierdut pe stradute, printre cele peste 1000 de cladiri care au ca material de baza piatra de coral.

Din punctul meu de vedere este mai bine sa explorezi labirintul Stone Town cu un ghid local, te va duce sa vezi ce este important si are o poveste.

Toate acele stradute inguste, prea inguste pentru masini, lasa sa treaca doar biciclete si scutere, masinile avand acces doar pe strazi principale.

Stone Town street

Transport de bidoane pe bicicleta pe strazile inguste din Stone Town

Unele case au un trotuar inalt, util in perioadele ploioase, sau folosit ca prispe, baraza, unde localnicii socializeaza. Altele au verande sau balcoane cu balustrade de lemn, ornamentate.

Dar cele mai spectaculoase elemente ale orasului sunt usile, atat de sofisticat decorate, cu basoreliefuri sau elemente specifice culturii arabe sau indiene.

Porti catre o lume cu istorie zbuciumata, usile acestea minunate m-au fascinat.

Au mai ramas sub 250 de astfel de usi in Stone Town, multe dintre ele fiind mai vechi decat casa. Cu cat sunt mai mari, cu atat este mai instarit proprietarul.

Usile de inspiratie hindusa sunt rotunjite in partea de sus, ca un arc si au decoratii cu flori de lotus ca emblema a prosperitatii iar cele islamice, specific omaneze, sunt rectangulare, cu incrustatii din Coran.

indian door

Usa specific indiana in Stone town

 

omani door

Usa specific omaneza in Stone town

Pestii simbolizeaza dorinta de a avea multi copii, iar smochinul, prosperitate. Unele usi de inspiratie indiana au elemente in relief foarte bine evidentiate, care erau necesare protectiei fata de elefanti.

Una dintre cele mai vechi porti este cea a casei lui Tippu Tip, un comerciant de sclavi si fildes din secolul 19, care a ocupat si pozitia de guvernator.

Tippu Tip door

Una dintre cele mai vechi usi din Stone Town, apartinand casei lui Tippu Tip

#2. House of Wonders

Cea mai mare si mai cunoscuta cladire din Stone Town este House of Wonders (cunoscuta si sub numele Belt-Al-Ajaib), privind catre Oceanul Indian si Gradina Forodhani din fata.

 

House of Wonders, Stone Towm

Construita in 1883, este prima cladire din Zanzibar care a avut electricitate si apa curenta (sunt case si in prezent in Zanzibar care nu au curent electric) si prima cladire de pe coasta Africii de Est care a avut lift.

Cladirea, destinata muzeului de istorie si civilizatie swahili, in prezent este inchisa pentru consolidare si renovare.

#3. Gradina Forodhani din Stone Town

Gradina Forodhani este un parc linistit ziua, dar animat seara, cand se umple de mese, gratare si muuulte produse proaspete…sau cine stie :). La mare cautare este pizza zanzibareza, cu umplutura sarata sau dulce, dupa cum ti-e placul.

Zanzibari pizza

Pizza zanzibareza in Gradinile Forodhani

Frigarui de fructe de mare asteapta in liniste momentul glorios al rumenirii, iar fructele exotice iti surad in culori vii. Fie ca mananci sau nu, sau te bucuri de un spectacol, trebuie sa fii aici, sa simti energia acestui loc!

rorodhani gardens

Oferta de fructe de mare din Gradinile Forodhani, Stione Town

 

Forodhani Gardens

Oferta de fructe din Gradinile Forodhani

Din perspectiva moderna, gradina este un hub social care conecteaza turistii la energia locului si localnicii la diversitatea adusa de calatorii curiosi.

De pe faleza din fata gradinilor poti admira unul dintre cele mai frumoase apusuri din Zanzibar. Este recompensa pe care o primesti pentru tenacitatea cu care ai explorat Orasul de Piatra toata ziua.

Stown Town sunset

Apus de soare peste Oceanul Indian

#4. Old Fort, Stone Town

In spatele gradinilor, inca pe pozitii, privind spre ocean, Fortul vechi supravegheaza ritmul orasului, cu atentia si rabdarea unui intelept ce a vazut multe la viata lui.

Construit de omanezi la sfarsitul secolului 17 spentru a proteja insula de invazia portughezilor, a avut multe functionalitati.

old fort

Old Fort, Stone Town

In zilele noastre, este gazda Festivalului International de film din luna iulie si locul unde artisti locali expun creatii originale si al unui centru de informare turistica.

old fort

Scena Festivalului International de Film, Old Fort, Stone Town

#5. Old Dispensary, Stone Town

Cred ca cea mai draguta cladire din oras este Dispensarul vechi. Are balcoane ornamentate si un ceas care da personalitate cladirii. A fost construit la sfarsitul secolului 19 de catre un comerciant indian ca spital pentru cei saraci. Acum este sediu de birouri.

old dispensary

Old Dispensary, Stone Town

#6. Jaws Corner, Stone Town

Poposeste in drumurile tale la Jaws Cornero mica piateta, la intersectia a doua alei, unde se opresc localnicii, sa bea o cafea neagra, neindulcita.

Locuitorii incep ziua cu ritualul cafelei, kahawa, o cafea locala, prajita intens, amestecata cu cardamon si scortisoara proaspat macinata.

Stii cum se spune, daca vrei sa ai o experienta locala, trebuie sa faci ce fac localnicii!

Licoarea aromata cu gusturi exotice se bea in shot-uri mici, pe indelete. Este suficient sa agiti ceasca goala si imediat primesti supliment.

jaws corner

Jaws Corner, Stone Town

Cafeaua poate fi insotita aici de gustari de cassava, fructe de baobab si mango cu chili si sare. Bucura-te sa vezi franturi din viata locuitorilor si incearca sa prinzi esenta existentei lor.

#7. Slave Chambers, Stone Town

Daca te intereseaza istoria comertului cu sclavi, in apropierea Catedralei Anglicane se afla Camerele Sclavilor (Slave Chambers).

Aici este bine sa te duci cu un ghid calificat, care sa iti povestesca istoria reala, zbuciumata si dura.

#8. Suveniruri din Stone Town

Magazinele cu amintiri din Africa, lucrate manual, colorate si autentice te cheama inauntru,  unde negocierea este obligatorie si da farmec si greutate obiectului ales.

zanzibari paintings

Tablouri africane lucrate de artisti din Stone Town

 

stone Town memories

Magazin de suveniruri in Stone Town

In Stone Town gasesti magazinul “Memories of Zanzibar“, deschis de doi frati din oras, scoliti in lume si intorsi sa dea un aer mai sofisticat visului lor.

Aici preturile sunt fixe si poti alege produse locale:

  • semne de carte (preferatele mele), carti, muzica,
  • condimente, cafea si ceai,
  • cuverturi, esarfe, sarong muticolor, posete,
  • statuete, bijuterii

Cum iesi din magazin, vei vedea posta si, mai jos, casa unde s-a nascut Freddi Mercury.

Daca vrei sa explorezi insula, ti-am pregatit un articol despre 8 atractii si obiective turistice in Zanzibar.

 

1 Comentariu

  1. 8 ATRACTII SI LOCURI DE NERATAT IN ZANZIBAR

    23 iunie 2019 at 7:09 am

    […] Ti-am pregatit si un articol detaliat despre ce poti face o zi in Stone Town. […]

Raspunde