SuperBlog

Ce performanta energetica are casa ta?

Reading Time: 4 minutes

Timp estimativ de citire: 4 min 21 sec.

 

Ai o casa deja sau iti construiesti una noua? Vrei sa o vinzi pe cea existenta sau esti in discutii cu proiectantul? Atunci trebuie sa iei in calcul si performanta energetica a casei, conform reglementarilor actuale.

Casele, in drum spre casa

De cate ori ma intorc in vacanta acasa, in Bucuresti, ochii mei scaneaza curiosi blocuri, parcuri, magazine. Adica iau pulsul orasului meu. Fac asta cu emotie puternica, curiozitate si interes.

Unele locuri ma incanta ca raman la fel, altele ca se schimba.

Cel mai mult imi atrag atentia blocurile reabilitate, cu aspectul lor curat, nou, uniform. Ma bucur sa le vad in culori deschise, lipsite de griul tern si trist. Asta inseamna ca au o performanta energetica ridicata, deci un confort mare.

 

www.avizez.com

Aspectul unui bloc reabilitat (sursa foto: avizez.com)

Si, de fiecare data, ma gandesc ce bine ar arata si blocul meu, daca ar fi anvelopat. Dar de fiecare data cand ajung acasa de la aeroport, il gasesc cu aceleasi haine din ’75, cand a fost dat in folosinta. Asta inseamna ca are o performanta energetica scazuta, deci un confort scazut.

www.avizez.com

Aspectul unui bloc nereabilitat (sursa foto: avizez.com)

Acasa…

Acasa este locul unde ne simtim cel mai bine, in siguranta si confort, este locul unde iau nastere toate lucrurile si unde ne incarcam cu energie si suntem noi insine. Aici adunam amintiri, crestem si dam viata.

Casa ne da energie dar si primeste de la noi. De aceea, de cate ori ajungem la casa din Bucuresti, totul se anima in scurt timp si parca zambeste. Este un apartament foarte luminos, iar culorile din interior dau senzatia de insorit si cald. Imi da o stare…

Cum va spuneam, blocul este construit in 1975 si ce mi-a placut foarte mult, inca de cand ne-am mutat aici, acum 15 ani, a fost faptul ca era foarte calduroasa. Cred ca atunci performanta energetica era mai mare. Avem centrala termica in spatele blocului, deci suntem primii pe traseu. Imi amintesc faptul ca iarna stateam in tricou in casa. Nu imi inghetau mainile si aveam mai multa energie.

Insa, de vreo doua ierni, desi caloriferele sunt fierbinti, in casa nu se mai simte aceeasi caldura. Parca nu mai are confortul care sa iti dea o stare de bine. In  apartamentul de deasupra noastra nu locuieste nimeni momentan. Este in proces lent de amenajare si asta influenteaza si temperatura de la noi. Cam asa stau lucrurile acum.

Mediul in care traiesti si lucrezi influenteaza foarte mult starea pe care o ai. Atunci cand te simti confortabil, esti mai productiv, mai creativ, nu iti ocupi mintea cu griji. Faptul ca trebuie sa mai pui ceva pe tine imi aduce aminte de perioada in care restrictiile erau cele care ne controlau viata. In felul acesta, disconfortul este si psihic.

 

Tu stii ce performanta energetica are casa ta?

In era in care exploram multe surse alternative de energie, discutia despre sustenabilitate este obligatorie. Blocul in care am apartamentul este, dupa parerea mea exemplul perfect pentru o abordare noua, sustenabila.

Apartamentul meu are o anumita performanta energetica, la fel si casa ta sau cladirea unde lucrezi. Imi e si teama sa aflu care este aceasta in cazul meu!

#1. Certificatul energetic

Evaluarea se face printr-un certificat energetic care iti arata ce clasa energetica are spatiul respectiv. Nici nu stiam ca apartamentele sunt clasificate ca si frigiderele sau alte aparate electrocasnice!

avizez.ro

Obtinerea unui certificat energetic este obligatoriu, conform Legii 372/2005 si a Legii 159/2013 (sursa foto: avizez.ro)

 

Palierele de verificare sunt legate de consumul locuintei pentru incalzire dar si apa calda consumata, iluminat, climatizare. Reglementarile actuale presupun o evaluare riguroasa, in interesul locatarilor, pentru a reduce costurile cu intretinerea. Nu cred ca exagerez considerand ca apartamentul meu tinde spre clasa E. Dar voi afla!

#2. Auditul energetic

Apoi, cand voi sti ce clasa energetica are casa mea, un specialist autorizat va face un audit energetic. Acesta presupune explorarea solutiilor de crestere a performantei termice si energetice a casei. Mai simplu spus, sa gaseasca variantele de modernizare si reabilitare a imobilului. Scopul final este nu mai existe pierderi de caldura si defectiuni la conducte, deci costuri mai mici la intretinere.

Aceste optiuni de reabilitare pot include de la sisteme de incalzire clasice pana la surse regenerabile de energie, cum sunt panourile termice solare sau pompa de caldura.

#3.Termografia pentru cladiri

I-am propus administratorului sa facem o termografie pentru cladiri, pentru a vedea:

  • pe unde pierde blocul caldura, deci anvelopa nu izoleaza bine;
  • daca exista infiltratiil mari de aer exterior (acolo unde vecinii au inca tamplarie veche);
  • conductele infundate, mai ales cele vechi, ale blocului.

Sper sa se hotarasca in aceasta iarna, pentru ca operatia aceasta se face doar in acest anotimp.

Dar ce este de fapt aceasta evaluare?

Termoviziunea cladirii este practic o scanare in infrarosu, care, prin variatii de culoare/temperatura ne demonstreaza aceste deficiente. Ea este realizata de operatori de termografie, autorizati, nu poate fi facuta de oricine. Acestia iti vor da fotografia termica a imobilului la momentul respectiv pentru a lua deciziile corecte mai departe.

Enermed Impex SRL

Exemple de imagini de termoviziune pentru diverse cladiri din Bucuresti (sursa foto: www.certificat-energetic24h.eu)

 

Astfel de demersuri pot fi descurajante, dar te poti baza pe experti autorizati, care it pot realiza certificatul energetic la pretul de 130 lei. Acesta poate fi eliberat intr-un interval de 24h si este valabil 10 ani.

 

Tu stii ce performanta energetica are casa ta?

 

Articol scris pentru SuperBlog 2019, proba 18: Pledoarie pentru energie (Enermed Impex SRL)

Raspunde