SuperBlog

Timpul este cea mai importantă resursă. Câștigă-l cu un audiobook!

Reading Time: 6 minutes

Întotdeauna am iubit cărțile tipărite. Mirosul lor mă transpunea într-o călătorie magică, de la mașina de scris până în tipografie, unde mâini dibace îi dădeau formă și o scoteau în lume.

De ce un audiobook ne face mai deștepți

Acum însă, recunosc faptul că am o atracție deosebită și spre un alt gen, audiobook pentru că îmi salvează timp, altfel irosit în activități banale. Tehnologia a reușit să mă capteze și în acest mic colț al existenței mele. O bibliotecă, un univers întreg mi se deschide printr-o o aplicație chiar pe telefonul meu mobil. Mai am un motiv secret pentru care prefer un audiobook unei cărți tipărite, dar ți-l destăinui puțin mai târziu.

Am început să studiez acest fenomen al ascultării încă de la începutul pandemiei, cu podcasturile și mi-a fost ușor să trec la cărțile ascultate.

Îți dai seama? Pleci în vacanță cu o bibliotecă întreagă fără să o înghesui în bagaj, mergi cu metroul sau la un drum lung cu mașina și poți citi (adică, asculta) o carte. De fiecare dată când împachetam era așa greu să aleg ce cărți iau cu mine în vacanță.

Asta înseamnă eficiență, timp câștigat, vocabular în plus, ba chiar o limbă străină învățată. În fond, ascultarea unei cărți, cu inflexiuni vocale, cu interpretare este un proces de dezvoltare personală.

Un audiobook este balsam pentru sănătatea noastră psihică

Oh, cât este de adevărat acest lucru! Cel mai bine o demonstrează ultimii doi ani, când cărțile ascultate au fost un colac de salvare pentru mințile noastre speriate.

Studiile demonstrează o serie de beneficii psihice datorate ascultării unui audiobook.

 • reduc gândurile negative, depresia sau anxietatea
 • stimulează creierul în același mod ca și cititul
 • ajută ochii să se relaxeze și îți promite o noapte cu somn profund. Acesta era micul meu secret, pentru că seara nu reușeam să mai citesc niciun rând din vreo carte, chiar și cu ochelari. Asta îmi reamintește că trebuie să îmi schimb totuși și dioptriile
 • îmbunătățește  managementul timpului. Oricât de ocupați suntem, tot există timpi morți sau petrecuți în activități care ne irosesc timpul. Când ai timpi de așteptare, calci sau faci curățenie, ascultă un audiobook
 • crește capacitatea de a înțelege concepte complicate
 • crește viteza de citire, vocabularul
 • te transpune într-o lume minunată, îți schimbă percepția
 • îmbunătățește starea fizică. Îți spun sincer, combinația dintre mișcare și un audiobook este spectaculoasă. Fie că mergi, alergi sau ești la sală, acesta este un însoțitor inteligent
 • face cititul mult mai distractiv și mai ușor.
audiobook

Sursa foto – VOXA

Cu VOXA, iei cu tine un univers al cărților

Despre VOXA am aflat cu câteva săptămâni înainte de competiția SuperBlog, dintr-o postare pe Instagram a Dianei Cosmin și mi s-a părut minunat să avem o aplicație românească cu cărți în limba română. Cu voci calde ale unor personalități iubite de la noi, care să ne încânte urechile și sufletul.

O aplicație foarte prietenoasă

Așa că am descărcat-o imediat, știi că sunt regina aplicațiilor și încerc orice îmi face viața mai ușoară și îmi câștigă timp.

După ce mi-am activat contul poți intra într-o bibliotecă ce cuprinde 700 audiobooks și circa 7000 ebooks, împărțite în 15 categorii. Am ales categoria Cărți pentru Copii.

Opțiunea de căutare din partea de jos a ecranului m-a interesat imediat deoarece am vrut să caut rapid câteva titluri. Lupa de căutare este foarte generoasă, poți căuta după titluri, autori, naratori sau categorii. Experiența este una user-friendly – foarte accesibilă, simplă, la îndemână. Grafica este foarte plăcută iar aplicația merge brici.

Frumusețea aplicației este că poți să îți creezi biblioteca ta, unde să salvezi titlurile care te ademenesc și pe care vrei să le ai la îndemână. Orice cititor mai pretențios are de unde alege și salva.

audiobook

Infografic realizat în Canva

Pentru cititorii mai vexați, viteza de redare poate să fie un avantaj, pentru că naratorul îți poate citi până la o viteză dublă. Deci un timp redus la jumătate.

Poți reveni la capitole și poți programa închiderea aplicației mai ales când mergi la culcare. Astfel, nu pierzi derularea cărții sau bateria telefonului. Adaugi semnul de carte și știi unde ai rămas, deci obiceiurile nu se schimbă.

Primul meu audiobook VOXA

Ce carte crezi că am ascultat prima oară? A fost prima căutată și mai ales când am văzut că este citită de Oana Pellea, am avut piele de găină. Au fost două ore de joacă cu copilul din mine și de emoție intensă.

Am ascultat Micul Prinț de Antoine de Saint-Exupery.

audiobook

Foto din arhiva personală

Play!

Îl cunoaștem pe Micul Prinț

Povestea aceasta minunată, sensibilă și profundă este narată chiar de autor. El îl întâlnește pe Micul Prinț în timp ce era blocat în deșertul Sahara, după ce i s-a defectat avionul, pentru că era aviator.

Micul Prinț pare să fie desprins dintr-o lume cu praf auriu și stele strălucitoare pe un cer albastru.

Ingeniozitatea și sinceritatea Micului Prinț este atât de pură, ca sufletul unui copil. Imaginația lui îl face fericit chiar și văzând un desen simplu și abstract pentru că îi deschide o lume de visare și își imaginează o întreagă lume în acel mic desen

Călătoriile pline de sens ale Micului Prinț ne învață despre viață

Micul Prinț, pleacă în diverse călătorii, unde întâlnește personaje și obiecte cu o semnificație specifică. Ele îi destăinuie sensul vieții, iubirii, prieteniei, inocenței copilăriei și al morții. Moartea este ca un moment de renaștere, ce aduce schimbare.

Povestea ne poartă într-o călătorie plină de sens care ne trezește emoții și ne deschide orizonturile.

Recunosc faptul că ascultând-o pe Oana Pellea spunându-mi povestea, era ca și când călătoream cu Micul Prinț în aventura sa minunată. Inflexiunile vocii ei mă emoționau și simțeam cum se juca cu copilul din mine, curios și veseșl.

Micul Prinț privea apusul soarelui când era trist, iar mica lui lume făcea ca să poată vedea câte apusuri de soare vrea. Stătea în firea lui să fie fericit sau trist, iar acest lucru îl învățăm și noi cât trăim.

El are o înțelepciune care vine din simplitate și altruism. Florile au țepi nu pentru că sunt rele cum poate ar spune adulții, ci pentru că încearcă și ele să se apere și să reziste în lumea aceasta strâmtă, plină de pericole. La fel și oamenii, nu? Uneori sunt reci sau nepăsători tocmai pentru a nu fi răniți. Cine știe ce războaie se poartă în interiorul lor….

Lumea tainică a tristeții, a lacrimilor și îngrijorării este zugrăvită cu atâta vulnerabilitate și sinceritate. Totul, în imaginația noastră are un sens. Iar poveștile tocmai acest lucru construiesc. Pun cărămizi prin care ne dezvoltăm imaginația, înțelegem sensuri cărora nu le-am dibui mesajul altfel.

micul print

Foto din arhiva personală, după coperta unei agende

O întâlnire magică despre prietenie și iubire

Însă, dintre toate întâlnirile, poate cea mai revelatoare pentru Micul Prinț, cea care îi schimbă percepția, este întâlnirea cu vulpea. Ea vrea să fie îmblânzită, o metaforă pentru a crea legături între oameni. Prietenia se construiește prin deschidere, cunoaștere și efort din partea ambelor părți.

Vulpea îi cere să o îmblânzească, adică să depună efort, să o cunoască și să își câștige încrederea reciproc. O călătorie cât o carte, această întâlnire dintre Micul Prinț și vulpe.

Dar dacă tu mă îmblânzeşti, viața mi se va însenina.

Toți ne dorim să avem lângă noi oameni asemenea nouă. Avem, nevoie de siguranță, de sprijin, de respect. Și răbdare, rutină. În fiecare zi mai învățăm câte ceva nou despre celălalt. Nu-i așa că avem nevoie de timp?

Limpede nu vezi decât cu inima. Ochii nu pot să pătrundă-n miezul lucrurilor.

Ce vede inima și nu văd ochii? Ce emoții știe ea să adune, să le înțeleagă și să le mângâie?

Tu ce carte visezi să asculți pe VOXA?

 

Sursa foto copertă – Colaj foto Canva realizat în Canva

 

Acest articol este scris pentru Spring SuperBlog, proba 9. VOXA – Timpul pe care îl primești când alegi să asculți o carte.

Aceasta a fost o experiență completă, o trezire a simțurilor și un timp ales cu sens.

1 Comentariu

 1. Proba 9. VOXA – Timpul pe care îl primești când alegi să asculți o carte

  26 martie 2022 at 12:01 pm

  […] Timpul este cea mai importantă resursă. Câștigă-l cu un audiobook! […]

Raspunde