Hai hui cu stil, Locuri

Travel bucket list, o abordare de tip Copper Attitude

Reading Time: 9 minutes

Călătoriile m-au fascinat întotdeauna și după cum știi, acesta a fost și motivul pentru care am început acest blog. Tot așa a apărut și travel bucket list, o enumerație dinamică a dorințelor mele, din plăcerea de a pune degetul pe globul pământesc, în timp ce îl rotesc entuziastă.

Călătoriile sunt terapeutice și îți aduc doar beneficii atât pe termen scurt cât și lung și chiar îți propun să citești manifestul meu pentru a călători mai des, în caz că nu ești convins de asta.

Chiar dacă anul acesta nu am avut libertatea de a călători cum ne doream, nu abandona lista, te va ajuta cât de curând.

Cum să îți creezi travel bucket list pe gustul tău

Bineînțeles, fiecare avem felul personal de a întocmi un travel bucket list, pornind de la experiențele pe care vrem să le trăim sau locurile pe care vrem să le vizităm.

Mult timp am avut în minte o listă simplă, care de multe ori suferea modificări, din simplul fapt că apăreau diverse oferte care rearanjau alegerile. Dar asta chiar nu era o problemă. Călătorie să fie, că eu am prima bagajul la ușă. Știi ce zic?

Cu timpul însă, am încercat să organizez lista mai eficient, pe principiul unde pot să merg și când.

Mai simplu spus, ce destinație sau experiență se potrivește fiecărei luni în parte, în termeni de vreme, aglomerație sau disponibilitate.

Îți apare surprinzător posibilitatea unei mici vacanțe sau îți stabilești din timp o escapadă? Ai fost fascinat de fotografiile puse de aventurieri din locuri de care nu știai, fie pe Instagram sau Facebook? Travel bucket list, este mama tuturor listelor când vine vorba de plecare.

motive sa calatoresti

Ca să îți faci o lista personalizată trebuie să te întrebi în primul rând ce fel de escapade urmărești, de relaxare sau în care îți testezi limitele.

Cauți locuri cu vestigii culturale și istorice?

Vrei să urci pe cine știe ce vârf?

Este vreun festival sau concert anunțat?

Ești amator de experiențe culinare?

Cauți cea mai grozavă plajă de pe planetă?

Cu astfel de întrebări în minte, păstrezi antenele întinse și vânezi doar acele locuri cu care rezonezi.

Travel bucket list pe 12 luni calendaristice

Cum lista aceasta este pe termen lung, m-am gândit să îți arăt cum aș face eu un travel bucket list, pentru următorii ani.

Este un fel de provocare, ca atunci când o femeie își răstoarnă geanta.

Bonus, îți voi spune și de ce aș alege acea experiență sau loc.

Să începem!

#1. Ianuarie – Cambodia și Vietnam

Este o lună de iarnă și adesea ne tentează să alegem o destinație mai călduroasă, exotică, mai ales că după Revelion și prețurile au altă alură. Mai simpatică, desigur!

Aș alege Cambodia pentru ca la o temperatură de 27 grade Celsius și un sezon uscat, poți vizita foarte multe locuri aici, de la temple minunate din Angkor până la plajele serene din Sihanoukville. Drumurile te vor duce prin peisaje senzaționale, intacte, verde crud.

cambodia

Dar poate cea mai inspirată alegere pentru luna ianuarie este Vietnam. Făcut așa, în tihnă, de la un capăt la altul, cu plajele, râurile și pagodele lui budiste, dar mai ales pentru oamenii foarte primitori, mâncarea simplă și aromată. Așa se vorbește despre acest situs UNESCO. De aceea vreau sa-l și văd.

Mi-ar plăcea să sorb din priviri Hua Long Bay, unde m-ar ameți peisajul său dramatic desenat pe un cer albastru și format din 1600 de insule mici, virgine care primesc ploaie mai tot timpul.

Nu aș rata Ho Chi Minh, capitala lor, mai ales pentru Cartierul Vechi și aș incheia cu câteva zile leneșe pe plajele sudice, Mui Ne sau Phu Quoc.

Dar cel mai mult mi-ar plăcea să prind liber podul acela impresionant ținut în palme imense de stâncă din Da Nang.

#2. Februarie – Brazilia

Sfârșitul de februarie ar putea să mă prindă în Rio de Janeiro, unde altundeva decât la Carnaval! Nu este spectacol mai grozav în lume ca acesta. Samba, costume colorate, cocktail-uri, zâmbete, blocos (petreceri stradale), o nebunie! Cred că merită să ajungi o dată în viață chiar dacă este cel mai aglomerat loc de pe Pământ și este încă ceva umezeală. Bine, nu chiar acum, dar va veni și vremea lui cândva.

Apoi, cu siguranță m-aș mai liniști vizitând Fod du Iguaçu, fericită și obosită din iureșul din Rio. Toată regiunea este de văzut, cascadele, pădurea tropicală și parcul de păsări exotice și reptile. Ar fi ca și când aș retrăi filmul Rio. Nice!

#3. Martie – Sicilia

În martie merg pe mâna literei S. Pare de încredere și ofertantă pentru începutul de primăvară.

Cea mai mare insulă din Mediterana, regiune autonomă italiană, Sicilia, este inevitabil un amestec minunat de influențe franțuzești, arăbești, grecești și spaniole.

Îți dai seama că primul gând a fost legat de a experimenta gusturile locale inegalabile și plimbările lungi, pe unde ne duc străduțele autentice, vechi.

Aș sta ore întregi la o cafenea, afară, înconjurată de lămâi și portocali, privind oamenii și imaginându-mi poveștile lor. Doar privindu-i în ochi.

Acest început de primăvară este o perioadă lejeră iar 4-5 zile sunt suficiente să mă bucur de ce oferă insula. Bogată în istorie și tradiții, artă și cultură, grefate pe frumusețea uimitoare a naturii, Sicilia mă va face să iubesc Italia și mai mult.

Până și Frederik al II-lea, regele Sicilie spunea:

I don’t envy God’s paradise, because I’m well satisfied to live in Sicily

Sicilia are 7 locuri înscrise pe lista UNESCO. Mi-ar plăcea să văd măcar o parte din ele: orașele baroce Noto, Modica și Ragusa, templele din Syracusa, Etna, Villa Romana del Casale. Nu voi uita de Taormina și Catania sau Palermo. Cred ca aș putea scrie minunate povești la întoarcere.

#4. Aprilie – Japonia și Iordania

Pentru că este luna mea, mi-ar plăcea să fie un travel bucket list mai special.

Japonia

La începutul lunii aș putea fi în Japonia pentru sakura.

Ar fi un decor mirific roz care mi-ar umple sufletul de bucurie și ochii de culoare. Fiecare an are o perioadă specifică de explozie de flori de cireș așa că  este absolut necesar să verifici din timp pentru a prinde intervalul cel mai bun. Dacă te tentează să mergi în primăvara viitoare, poți verifica detalii pe pagina dedicată, va apărea update-ul curând.

Poți să îți imaginezi decorul acela proaspăt de roz, în parcuri și de-a lungul canalelor, cu japoneze îmbrăcate tradițional, plimbându-se agale în papuci cu talpă de lemn? Asta da experiență deosebită!

sakura

Iordania

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Regatul Hașemit este primăvara, când temperatura este cea mai plăcută. Așa că în aprilie este cel mai bun moment pentru o experiență Indiana Jones.

Petra este prima pe listă, pentru că este primul lucru la care mă gândesc când vine vorba de Iordania. Explorarea acestui loc vechi de peste 2000 de ani, sculptat in piatră cu nuanțe de la roz la roșu cărămiziu este un must dacă vii aici.

Amman, capitala are atracțiile ei și abia aștept să mă plimb prin piețele cu miros de condimente orientale.

Îți imaginezi cum ar fi sa bei o cafea tradițională făcută de beduini ăn decorul selenar al deșertului Wadi Rum? Sau cum ar fi să plutești în apele Mării Moarte?

Hmm, tare ofertantă Iordania, recunosc!

#5. Mai – Maroc

Voi merge neapărat să văd cum se prepară uleiul de argan organic și mă voi lăsa învăluită de parfumul condimentelor pe străzi.

Visez la o tajină de miel marocan autentică, să o compar cu ce fac eu acasă. Pe tărâmul maur voi avea o calatorie de introspecție, datorită atmosferei de rugăciune de la răsărit până la asfințit.

Îmi imaginez că fac fotografii în medina aglomerată Marakech, plină de gradini șii mozaicuri colorate în albastru și verde. Neapărat trec prin Gradinile Majorelle amenajate de Yves Saint Laurent.

Apoi cosmopolita Casablanca, pentru o vizită la Moscheea Hassan II, care este a doua ca mărime din lume. În Tangier trebuie încercate delicii cu miere și nuca de cocos.

#6. Iunie – Iran

Am fost întotdeauna fascinată de Iran. Am derulat atâtea fotografii pe Instagram de aici, încat m-am îndragostit pur și simplu de acest loc.

Itinerariul ideal ar fi:

Teheran –Kashan –Abyaneh – Isfahan – Na’ In – Yazd – Abarkou – Pasargadae – Shiraz Persepolis – Shiraz

În Teheran vreau să văd neapărat Muzeul Național de Bijuterii, că doar Persia a fost atât de bogată! Apoi piețele, care sunt o mare plăcere pentru mine, oriunde m-aș duce.

Apoi văd Palatul Golestan – unul dintre cele mai vechi construcții ale Teheranului, Casa MoghadamPalatul Shamsol EmarehTurnul Azadi. Cel mai bun loc pentru a admira panorama orașului de la 435 m înălțime este Turnul Milad.

Shiraz

În Yazd este Templul Zoroastrian al Focului. Aici arde de 1500 de ani un foc sacru. Iar în Shiraz este Moscheea Nasir ol-Molk (Moscheea Roz), poate cea mai spectaculoasă din Iran, cu vitralii ce proiectează lumina în nuanțe de roz și fuchsia.

#7. Iulie – Croaziera baltică

La un moment dat îmi doresc să merg într-o croazieră cu un itinerariu așa, de pomină sub un cer senin de vară. Să vă trimit vederi din toate porturile unde voi acosta și voi vizita .

Vă spun sincer Croaziera baltică mi se pare o experiență creme de la creme. Plus ca perioada este perfectă pentru porturile baltice.

Nu m-am hotărât încă dacă voi pleca din Stockholm sau Copenhaga, apoi ne-am opri în Helsinki, cu promenada sa plină de viață. O experiență medievală ca în Tallin nu vei regăsi nicăieri. M-aș bucura să ajung acolo, mi-au plăcut tare mult fotografiile văzute la alți călători.

Vasul va ajunge și în Germania la Warnemunde, de unde se poate vizita și Berlin, iar apoi voi acosta în Riga, un oraș din Patrimoniul UNESCO.

Am aflat că ultima acostare se face în Sankt Petersburg, unde se stă câteva zile. Mi se pare normal. Galeriile Hermitage, canalele și palatul țarului din afara orașului sunt de neratat. Ei, aș face această croazieră și numai să ajung aici, dar să am și toate perlele înșirate mai devreme, mi se pare neprețuit.

#8. August – Buenos Aires

Cel mai bun mod de a citi oferta lunii august este să pornești întâi muzica din video de mai jos.

Apoi să îți imaginezi ce vei simți să fii în Buenos Aires și să înveți să dansezi tango în ritmul bătăilor inimii argentiniene la San Telmo milonga (sală de dans).

Este cea mai răcoroasă lună de aici și vei fi fascinat de Festivalul de Tango. Și de vinul roșu argentinian. Cum altfel?

#9. Septembrie – Africa de Sud

Nu este lună mai potrivită ca septembrie pentru Africa de Sud. De ce? Pentru că acum îți oferă cel mai frumos spectacol de faună și floră sălbatică. Este primăvară în Africa de Sud.

Coasta estică este festonată de flori, iar în sud-est balenele se adună în spectacole senzaționale. De fapt, în Africa de Sud, oriunde te uiți, este un tablou care îți taie respirația iar cultura sa vibrantă se simte oriunde mergi.

#10. Octombrie – Luminile Nordului

Sunt o persoană extrem de vizuală și sunt impresionată de orice spectacol al naturii, de transformările pe care aceasta ni le oferă cu atâta dărnicie.

Iubesc pădurile de la munte în România cu degradeurile cărămizii, mi-ar plăcea să văd Japonia în plină toamnă în roșu vibrant.

Dar valurile acelea stranii de lumină verde, Luminile Nordului sau Aurora Boreală, îmi imaginez că îți taie respirația.

Cum nu îmi place frigul, octombrie pare ceva mai blând decât lunile de iarnă iar Luminile Nordului se vor vedea foarte bine în octombrie, din ce am citit.

Îmi amintesc că în urmă cu mai mult de 15 ani când am fost la Oslo, undeva în iulie, nu puteam să adorm prea devreme din cauza unei lumini ciudate. Un cer verde închis nu mă lăsa să intru în lumea viselor. Îmi amintesc perfect și acum acea senzație, parcă a fost ieri.

Așa că tare mi-aș dori să văd Luminile Nordului în toată splendoare aceea dinamică și unică. Acel dans grațios pe cer, explicat prin fenomene fizice pe care le vom lăsa pe altă dată.

northern lights

Luminile Nordului pot fi admirate din mai multe zone, cum ar fi: Tromsø (Norvegia), Reyjavik (Islanda), Yukon (Canada), Luleå (Suedia), Rovaniemi (Finlanda), Ilulissat (Groenlanda), Fairbanks (Alaska).

#11. Noiembrie – Cuba

Când vremea este plăcută, temperatura de cca. 29 grade si sezon uscat, Cuba este fascinantă și merită experimentată. Mai ales că din decembrie începe aglomerația.

Un mojito adevărat, țigări cubaneze, un tur al Havanei în mașini clasice viu colorate, plaje minunate de-a lungul coastei, sunt doar câteva din tentațiile Cubei.

Cubanezii sunt mari dansatori, așa că pot vedea localnici care dansează pe stradă, în fața cluburilor. Asta dă un vibe special acestor locuri.

#12. Decembrie – Maldive

Nimic nu se compară cu turcoazul din Maldive când este iarnă în multe locuri din lume. Nu este o destinție ieftină dar merită măcar o dată să încerci o destinație luxoasă ca aceasta. Să mergi în Paradis.

Cele peste 1000 de insule sunt susținute pe structură de recif, făcându-le poate cele mai delicate din lume.

maldive

Maldive este destinație romantică, spirituală, plină de culoare și răsfaț. Deci este cea mai potrivită să închei anul. Ba chiar să îl și începi. După buget….

Cum arată travel bucket list în cazul tău?

 

Sursă foto – Unsplash

4 Comentarii

 1. Denisa Grigoraș

  22 septembrie 2020 at 2:31 pm

  In lunile reci eu as vrea sa ma indrept tot spre o zona mai friguroasa. Eu sunt fata care adora frigul si nu se intelege cu caldura

  1. CopperAttitude

   23 septembrie 2020 at 8:45 am

   Nici mie nu îmi placea căldura excesiva, dar dacă m-am mutat exact în aceste condiții, m-am adaptat. Dar frigul, gerul, nu l-am suportat niciodată.

 2. Aurora

  4 octombrie 2020 at 8:55 pm

  Am umblat un pic prin lume, nu mult, dar am văzut câteva țări. La început nu am avut nici un fel de plan, a fost ceva la voia întâmplării, dar apoi m-am documentat și a fost bine. Sunt mare iubitoare de natură, muzee, galerii de artă, locuri istorice. Mi-ar plăcea să vizitez Asia. Din păcate, toate planurile de anul acesta s-au amânat.

  1. CopperAttitude

   5 octombrie 2020 at 8:09 am

   Va veni, cu siguranță și momentul când vom putea călători din nou. Abia aștept!

Raspunde