SuperBlog

Ziua mea bună are gustul cafelei de dimineață

Reading Time: 4 minutes

Obiceiul începerii unei zile bune se învață

Dragostea mea pentru cafea nu este de ieri, de astăzi. Este o relație veche, din vremurile studenției, când era combustibil pentru ore întregi de cercetare în biologie celulară, moleculară și genetică. Și ceva chimie, bineînțeles. O relație complicată, bazată pe mecanisme și dopamină, că doar nu putea să fie altceva decât una profundă. 

De aceea spun adesea că simt aroma cafelei până în mitocondrii.

Momentele de pauză pentru a-mi prepara o cafea erau o întrerupere îndreptățită, cum aș fi putut învăța fără ea? Se năștea un ritual, fără ca eu să știu. Era o magie în cana aceea cu licoare neagră care îmi deschidea porți închise din mintea mea încă necoaptă. Îmi trezea curiozitatea, mă arunca în flux. La fel este și astăzi. Când încep să lucrez, îmi fac o cafea.

Anii de facultate au trecut, iar obiceiul meu de a-mi savura cafeaua se rescria și translata la nivel genetic. Mi-era scris în ADN să beau cafea pe vecie. Am acceptat lucrul acesta ca o binecuvântare și l-am transformat în ritualul cu care îmi încep ziua. Două lingurițe de cafea măcinată, peste care torn apă fierbinte mă trezesc în fiecare dimineață cu poftă de viață. Aceeași ceașcă, zi de zi.

gustul cafelei de dimineata

Nu știu despre tine, dar eu mă culc cu gândul la gustul cafelei de dimineață și nu știu bucurie mai mare decât aceea de a sări din pat să o pregătesc. La ibric, espressor sau folosind capsule cafea, dimineața este cea mai frumoasă parte a zilei. Și cea mai productivă. Datorită cafelei.

Pe măsură ce mi-am rafinat stilul și mi-am antrenat gusturile, am învățat câte ceva despre cafea și mi-am transformat-o în prietenă fidelă și tăcută. A fost acolo în momente de bucurie și clipe de tristețe.

Cafeaua și călătoriile

Am intrat în fiecare magazin de cafea în călătoriile mele prin lume, am degustat arome specifice locului și am fost un învățăcel curios oricând am putut fura din tainele preparării ei.

Italia m-a fascinat cu stilul aristocrat în care se bea, cu starea pe care ți-o dă o cafea făcută la espressoare profesionale iar în România m-a încântat în câte locuri poți bea o cafea de specialitate prăjită exact cât trebuie pentru a-i păstra savoarea. Atmosfera aceea cosy, când vorbești cu barista, când ieși cu prietenii sau lucrezi la un articol este neprețuită.

cafea turceasca

Am umblat pe străzile din Istanbul și am băut cafea la ibric. Nu știu să fi simțit plăcere mai mare ca aceea de a sta la măsuțe mici, pe covoare persane și să sorb aroma ei inegalabilă. Iar dacă îmi pui un strop de cardamon, sunt în al nouălea cer. Asta zic, cafeaua nu este orice băutură. Este răsfăț, combustibil, elixir, curcubeu de arome. Nu degeaba și-au disputat-o țări, nu degeaba este a doua, cea mai băută după apă.

Apoi, am ajuns în Orientul Mijlociu. Semnificația cafelei în lumea arabă este aparte, este parte a Patrimoniului UNESCO iar rangul cafelei ține de ospitalitate și etichetă. Servirea cafelei este elementul principal în primirea oaspeților, semnarea contractelor sau cererea în căsătorie.

O nouă zi înseamnă gustul cafelei de dimineață

Îmi place să îmi răsfăț simțurile și îmi place să am grijă de mine. Mirosurile sunt ca bătăile inimii. Mă umplu de viață. De aceea, mi le-am rafinat în timp și mă înconjur de ele permanent. De la parfumuri până la cafea, ador să asociez stări cu ele, să mă umplu de energie. Ceva, acolo, în profunzimea mea, îmi spune că se așează lucrurile.

De aceea, gustul cafelei de dimineață mă trezește la viață, îmi ascute simțurile și mă reașează cu mine. Mă aduce întotdeauna în prezent. Mirosul de cafea proaspăt prăjită este ca sărurile pe la nas în starea de leșin.

Lista, plannerul și cafeaua

Sunt un om extrem de organizat, trăiesc prin liste de mulți ani. Liste de to do, liste de cumpărături, liste de articole, liste de proiecte și lista listelor, plannerul. Puse pe hârtie sau electronic, ele mă însoțesc zi de zi și nu aș mai putea concepe viața fără să planific totul.

gsustul cafelei de dimineata

Bine, să nu exagerăm, las loc și pentru spontan, doar sunt berbec și sunt imprevizibilă! Să nu spui că nu ți-am spus!

Cum îți poți imagina, nu am fost așa dintotdeauna. Mă uit în urmă și văd și ignoranță și nepricepere. Dar a fost de ajuns declicul și astăzi, am rutina mea de zi cu zi.

Ziua bună se cunoaște la mine, încă de începutul lunii, când planific tot ce știu din start că trebuie făcut. Apoi le cascadez pe săptămâni și pe zile. Control-freak, ți-aș fi spus acum câțiva ani, dar acum mă simt în siguranță când știu că sunt stăpână pe timpul meu. Început de lună și apoi în fiecare duminică îmi iau plannerul și culori și savurez gustul cafelei de dimineață Etolia. Eu cu mine, cel mai productiv moment care așterne liniștea în capul berbecului agitat din fire.

 

Iar fiecare dimineață înseamnă să trec în revistă ce am stabilit deja, savurând o cafea proaspăt prăjită și râșnită în colțul meu de rai. Și tot la rang de ritual mă opresc din iureșul zilnic savurând un capuccino cu scorțișoară și privind decorul minunat de toamnă, așa cum este zilele acestea.

Avantajele gustului cafelei de dimineață

Cafeaua este o sursă de sănătate. Consumată în cantități limitate pentru fiecare, ea are un conținut ridicat de antioxidanți și nutrienți.

Din studii am aflat că această licoare magică este sursa mea de energie, de stare bună, mă ajută să rețin mai ușor făcându-mă mai vigilentă și mai agilă. Iar eu iau studiile în serios, doar ți-am spus ce științifică sunt!

O singură ceașcă de cafea pe zi, pe lângă gustul său divin, conține vitamina B2, B3, B5, magneziu și potasiu și ne poate proteja de depresie și boli neurodegenerative, precum Alzheimer.

Ce să îți mai spun, gustul cafelei de dimineață te poate proteja în discuțiile cu adolescenta din casă, uneori, poate cele mai provocatoare momente din zi.

Tu, cum simți gustul cafelei de dimineață?

 

Sursa foto: foto din arhiva personală editate în Canva

Acest articol a fost scris pentru ediția de toamnă SuperBlog 2021.

4 Comentarii

 1. Ana-Maria Haller

  22 octombrie 2021 at 7:19 am

  Super articol, habibti! Sper sa fie proba ta aceasta!

  1. CopperAttitude

   22 octombrie 2021 at 2:39 pm

   Multumesc mult!

 2. Diana

  22 octombrie 2021 at 5:44 pm

  Nu știu ce ne-am face noi, control freaks, fără cafea. Parcă lucrurile se așează altfel în fața unei cești de cafea…

Raspunde